Zdravlje
ISTRAŽIVANJE - PREURANJENA MENOPAUZA

Povećava rizik od zdravstvenih problema u 60-ima
Objavljeno 27. siječnja, 2020.
Menopauza, baš kao i preuranjena menopauza, nastupa kada se potroše jajne stanice

Među ženama kod kojih menopauza nastupi oko četrdesete godine ili prije, što se smatra preuranjenom menopauzom, uočena je trostruko veća mogućnost od razvoja višestrukih kroničnih medicinskih problema u šezdesetima nego u žena kod kojih ona nastupi u dobi od 50 ili 51 godine.

Rezultati su to istraživanja kojim je obuhvaćeno više od 5000 Australki u dobi od 45. do 50. godine, čije je zdravstveno stanje praćeno od početka studije, 1996., do 2016. Oni su objavljeni u ponedjeljak u časopisu Human Reproduction, jednom od vodećih svjetskih časopisa za reproduktivnu medicinu.

Znanstvena analiza bila je ograničena na prirodan početak menopauze. Rezultati o preuranjenoj menopauzi nakon nekog operativnog zahvata nisu uključeni u studiju.

Znanstvenici ipak ističu da će za potvrdu rezultata studije trebati provesti dodatna istraživanja na većem broju žena.

"Zdravstveni djelatnici trebali bi razmotriti mogućnost sveobuhvatnog pregleda i procjene faktora rizika tijekom liječenja žena kod kojih je nastupila preuranjena menopauza", smatra Gita Mishra, znanstvenica sa Sveučilišta Queensland u Brisbaneu i glavna autorica članka.

Dijabetes
S obzirom na to da je životni vijek žena u zemljama s visokim prihodima produžen i danas iznosi i više od 80 godina, većina žena trećinu života proživi u razdoblju postmenopauze.

Otprije se zna da je preuranjena menopauza, koja nastupi u dobi od 40 godina ili prije, povezana s nizom medicinskih problema u ženinu kasnijem životu, a među njima prednjače kardiovaskularne bolesti i dijabetes.

No malo je podataka o postojanju povezanosti prirodne menopauze i razvoja višestrukih medicinskih problema, poznatih kao multimorbiditet.

Žene uključene u studiju na prvu su grupu pitanja odgovorile 1996. godine, na drugu dvije godine poslije, a na preostala pitanja odgovarale su svake tri godine do završetka studije 2016. Morale su navesti jesu li im u posljednje tri godine dijagnosticirane ili su se liječile od bilo koje od sljedećih jedanaest bolesti: dijabetesa, visokoga krvnog tlaka, srčanih bolesti, moždanog udara, artritisa, osteoporoze, astme, kronične opstruktivne bolesti pluća (KOPB), depresije, anksioznosti ili raka dojke.

U grupu žena s multimorbiditetom svrstane su sve sudionice istraživanja koje su odgovorile da boluju od najmanje dvaju navedenih stanja. Tijekom dvadeset godina, koliko je trajala studija, 2,3 posto žena ušlo je ranije u menopauzu, a kod 55 posto ih se razvio multimorbiditet.

U usporedbi sa ženama kod kojih je menopauza nastupila u dobi od 50 do 51 godine, kod onih koje su u nju ušle ranije uočena je dvostruko veća mogućnost od razvoja više bolesti istodobno u dobi od 60 godina te trostruko veća mogućnost nakon šezdesete godine.

Preuranjena menopauza bez sumnje je povezana sa spomenutim povećanim rizikom od raznih bolesti, čak i nakon što se u obzir uzmu ostali faktori koji bi mogli utjecati na rezultate (je li žena rodila, koliko ima djece, pati li od prekomjerne težine, puši li, bavi li se fizičkom aktivnošću, kakvog je stupnja obrazovanja...), navode australski znanstvenici. No oni ističu da studija ne upućuje na to da je preuranjena menopauza uzrok multimorbiditeta, nego upućuje na snažnu povezanost menopauze s istodobnim postojanjem više različitih kroničnih bolesti.

Kronične bolesti
Menopauza, baš kao i preuranjena menopauza, nastupa kada se potroše jajne stanice, odnosno rezerva jajnih stanica padne ispod kritičnog broja, ktada jajnik više ne proizvodi ženske spolne hormone - estrogen i progesteron. Smatra se da prosječna žena u svojem reproduktivnom životu ima oko 380 do 400 ciklusa, da ovulira oko 400 zrelih jajnih stanica, a u procesu sazrijevanja utroši od 15 do 20 tisuća folikula. Neke su žene rođene s manjom "zalihom" jajnih stanica, koje se brže potroše.
Hina
Možda ste propustili...

“GRAVELMAN ZAGREB 2020.” 20. RUJNA SA STARTOM I CILJEM NA ZAGREBAČKOM BUNDEKU

Nova biciklistička utrka humanitarnog karaktera s Crvenim Nosovima, duga 100 km

KRATKOVIDNOST U DJECE JE U PORASTU

Igranje na otvorenom dobro je za bolji vid

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROJEKT RADIONICA MENTALNOG TRENINGA

Otkrivena formula sreće u doba pandemije koronavirusa

2

SAVJET SEZONSKE NAMIRNICE

Zlatna košarica zdravlja je mirisna, sočna, neodoljiva

3

“GRAVELMAN ZAGREB 2020.” 20. RUJNA SA STARTOM I CILJEM NA ZAGREBAČKOM BUNDEKU

Nova biciklistička utrka humanitarnog karaktera s Crvenim Nosovima, duga 100 km