Učionica
ZNANSTVENI KUTAK

Najveće otkriće teleskopa Magic – konačno otkriveni fotoni najviših energija u provali gama-zračenja
Objavljeno 30. siječnja, 2020.
Dva članka s rezultatima ISTRAŽIVANJA GAMA-ZRAČENJA objavljena su u prestižnom časopisu Nature

Gama-zračenje vrlo visokih energija putovalo je 4,5 milijarde svjetlosnih godina od kozmičkoga izvora GRB 190114C do zemaljskih teleskopa MAGIC gdje je otkriveno u siječnju ove godine.

Dugoočekivano i pomno pripremano otkrivanje toga signala omogućilo je razumijevanje mehanizma nastanka zračenja najviših energija u spektakularnim kozmičkim eksplozijama, zvanim provale gama-zračenja (engl. gamma ray bursts), koje su desetljećima slovile kao najveće zagonetke astrofizike. U dvama radovima objavljenim u prestižnom časopisu Nature sudjelovalo je 14 hrvatskih znanstvenika, a među njima i doc. dr. sc. Dario Hrupec s Odjela za fiziku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Provale gama-zračenja
Provale su gama-zračenja kratkotrajne i vrlo snažne emisije u gama-području koje se povremeno, u prosjeku jednom dnevno, nasumce pojavljuju na nebu. Od prvoga otkrivanja jedne provale gama-zračenja, 1967. godine, pa iduća tri desetljeća provale gama-zračenja slovile su kao jedan od najvećih misterija astrofizike. Godine 1997. nađena je prilično pouzdana potvrda da jednu vrstu provale gama-zračenja (GRB 190114C događaj je upravo te vrste) uzrokuje kolaps središta ogromne supernove, nazvane hipernova, pri čemu nastaje crna rupa. Većina čestica i zračenja pritom se ne emitira izotropno, jednako u svim smjerovima, nego kolimirano, vrlo usmjereno, u obliku dvaju nasuprotnih mlazova plazme (engl. jets) koji se od središta eksplozije udaljavaju gotovo brzinom svjetlosti. Upravo su ti mlazovi razlog zašto se provale gama-zračenja, kao uostalom i kvazare, može opažati s najvećih udaljenosti. Kada su teleskopi MAGIC bili tek u fazi dizajna, prije više od 20 godina, maštalo se o mogućnosti otkrivanja provale gama-zračenja u području vrlo visokih energija. Tako bi se došlo do ključnih podataka za razumijevanje zagonetke koja je astrofizičare mučila već desetljećima. S obzirom na to da Čerenkovljevi teleskopi mogu opažati tek mali dio noćnoga neba, prema provali gama-zračenja mogu se usmjeriti tek na dojavu satelitskih detektora. S obzirom na kratkotrajnost provala gama-zračenja, reakcija zemaljskoga teleskopa mora biti što brža, a teleskop mora biti što pokretljiviji. Za konstrukciju teleskopa MAGIC, koji ima reflektor promjera 17 metara, korištene su stoga cijevi od ugljikovih vlakana, čvrste a lagane. Na taj je način ukupna masa velikoga teleskopa bila dovoljno smanjena, a teleskop postao dovoljno pokretljiv – da se na satelitsku dojavu o provali gama-zračenja može preusmjeriti u desetak sekundi.

Satelitske dojave
Mnogo su puta teleskopi MAGIC reagirali na dojave satelita, ali je signal iz provale gama-zračenja bio preslab za otkrivanje. Onda se konačno dogodila jedna, za visokoenergijsku astrofiziku povijesna, provala gama-zračenja: 14. siječnja 2019. Datum je sadržan u nazivu događaja, GRB 190114C. Slovo C znači da je taj GRB bio treći po redu, a prva dva su bili A i B, koji su satelitski detektori Swift i Fermi opazili taj dan. Nekoliko desetaka sekundi nakon dojave tih satelita s opažanjima su započeli i zemaljski teleskopi MAGIC. Online analiza upućivala je na veliko otkriće, no za pažljivu analizu, sve provjere, pisanje i prihvaćanje članaka trebalo je još deset mjeseci. Javna objava dogodila se tek 20. studenoga 2019. Glavni je rezultat objašnjenje mehanizma emisije visokoenergijskih fotona u provali gama-zračenja.
Tomislav Levak
Teleskopi MAGICMAGIC je sustav dvaju Čerenkovljevih teleskopa koji se nalaze na opservatoriju Roque de los Muchachos na kanarskom otoku La Palma. Tim se teleskopima posredno opažaju kozmičke gama-zrake vrlo visokih energija zahvaljujući Čerenkovljevoj svjetlosti koju u atmosferi stvara pljusak nabijenih sekundarnih čestica. Pljusak nastaje kada u Zemljinu atmosferu upadne primarna kozmička gama-zraka vrlo visokih energija nastala u dalekom ekstremnom okruženju poput neutronske zvijezde ili crne rupe. U međunarodnoj kolaboraciji MAGIC nalazi se oko 280 osoba iz 12 zemalja, među kojima je i Hrvatska. Naši su znanstvenici u MAGIC-u sudjelovali još u pripremnoj fazi, od 1998. godine. Hrvatska je formalnom članicom postala 2008. godine, a danas u MAGIC-u rade istraživači s pet hrvatskih institucija: FESB-a Sveučilišta u Splitu, FER-a Sveučilišta u Zagrebu, Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci, Odjela za fiziku Sveučilišta u Osijeku te Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu.
Možda ste propustili...

USPJEŠNA SURADNJA AGENCIJE ZA ELEKTRONIČKE MEDIJE, PORTALA MEDIJSKAPISMENOST.HR I AKADEMIJE ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU

Odabrani i predstavljeni najbolji studentski videouradci na temu govora mržnje i elektroničkoga zlostavljanja

NACIONALNI DAN PROJEKTA VREMEPLOV

Digitalizacijom kroz vrijeme

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana