Učionica
ČAROLIJA U PROSINCU

3. Noć znanosti na PTFOS-u
Objavljeno 30. siječnja, 2020.

Kao i prethodne dvije godine, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek u prosincu je organizirao aktivnost popularizacije znanosti pod nazivom Noć znanosti na PTFOS-u, koja je bila izuzetno dobro posjećena.

3. Noć znanosti na PTFOS-uodržana je6. prosinca 2019. godine u prostorima Fakulteta. Profesori, asistenti, istraživači i studenti Fakulteta osmislili su niz zanimljivih radionica i predavanja, kojima je cilj popularizacija znanosti, odnosno približavanje i prilagođavanje znanstvenih sadržaja STEM područja učenicima srednjih iosnovnih škola, ali i ostaloj zainteresiranoj publici. Više od 500 posjetitelja koji su sudjelovali u devet ovogodišnjih radionica i tri interaktivna predavanja, govori u prilog činjenici kako interes za ovakvim događanjima ne slabi.

U sklopu radionica posjetitelji su kušali vodu za piće pročišćenu primjenom različitih tehnologija (Njezino veličanstvo voda), saznali kako nastaje med i zašto je zdrav (Blago iz košnice) tekako se prave čokoladne slastice (Slatki okus znanosti). Nadalje, kroz dvije radionice saznali su kako izraditi prirodne sapune i kozmetiku za muškarce (Božićna sapunomanija, Prirodna kozmetika za muškarce – jer i mi to zaslužujemo!). U kemijskim laboratorijima naučili su ponešto o obojenim reakcijama (Eksplozija boja), kako napraviti zimski ugođaj iza zatvorenih vrata (Zima iz epruvete) te ušli u čarobni laboratorij Noći znanosti (Čarobna noć kemije). Za kraj, preostalo je samo što prije izaći iz laboratorija, poput znanstvenika - istraživača otkrivajući tragove koji otvaraju vrata laboratorija (EscapeLab).

Jednako zanimljiva i posjećena bila su i interaktivna predavanja, koja su novost u odnosu na prošlogodišnje Noći znanosti. Dva predavanja iz područja nutricionizma (Pravilna prehrana ili o prehrani popularno i Koji je tvoj GI score?) pružila su posjetiteljima osnovne informacije, ali i praktična znanja o uravnoteženoj prehrani, glikemijskom indeksu i pravilnom odabiru namirnica te kako sve naučeno primijeniti u svakodnevnom životu. Treće predavanje posjetitelje je povelo na putovanje kroz povijest piva, s posebnim naglaskom na zaboravljenu „žensku stranu priče“ (Zaboravljena povijest piva), koju je dodatno naglasila gošća predavanja – jedna od rijetkih pivarica u Hrvatskoj i bivša studentica PTFOS-a, Senka Matijaković, dipl. ing. iz zanatske pivovare Black Hat iz Đakova.

3. Noć znanosti na PTFOS-u održana je uz financijsku potporu za programe popularizacije znanosti u 2019. godini Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.
Tomislav Levak
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

REZULTATI JEDINSTVENE SVEUČILIŠNE STUDENTSKE ANKETE ZA AKADEMSKU GODINU 2018./2019.

Nastavnicima i suradnicima Sveučilišta u Osijeku studenti dodijelili do sada najvišu prosječnu ocjenu 4,652

2

ZNANSTVENA KNJIGA JASNE HORVAT I JOSIPE MIJOČ

Istraživački SPaSS predstavljen na Ekonomskom fakultetu u Osijeku

3

USPJEŠNA SURADNJA AGENCIJE ZA ELEKTRONIČKE MEDIJE, PORTALA MEDIJSKAPISMENOST.HR I AKADEMIJE ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU

Odabrani i predstavljeni najbolji studentski videouradci na temu govora mržnje i elektroničkoga zlostavljanja