Učionica
ADVENT KREATIVNOSTI NA KAMPUSU

Božićna zvijezda - humanitarna glazbena-scenska priredba
Objavljeno 30. siječnja, 2020.
Božićna je zvijezda aktivnost koju tradicionalno organiziraju studenti pete godine Učiteljskoga studija

U Slavonskom Brodu na dislociranom studiju Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku od 2010. godine organizira seBožićnazvijezda, humanitarna glazbeno-scenska priredba namijenjena osobama svihdobi. Božićna je zvijezda aktivnost koju tradicionalno organiziraju studenti pete godine Učiteljskoga studija, a u sve aktivnosti se potom uključuju svi studenti. Prije deset godina osmislili su ju i pokrenuli studenti pete godine Učiteljskoga studija s prodekanicom izv. prof. dr. sc. Eminom Berbić Kolar koja ih prati i potiče.

Motivacija za tako plemenit čin bila je njegovanje pozitivnih vrijednosti, zajedništva, kreativnosti, ali i poticanje društvene uloge mladih u Slavonskome Brodu. Pozitivne emocije i dobra djela prenose se naraštajima pa sada već u Slavonskome Brodu te široj okolici svi znaju za Božićnu zvijezdu. Ona je svake godine medijski popraćena putem televizije (televizijskih gostovanja), novinskih portala i članaka, društvenih mreža, a najbolja joj je reklama usmena predaja onih koji su bar jednom bili na Božićnoj zvijezdi. Veća udruženja, udruge i pokreti nemaju nešto sličnoga karaktera, a jedan manji grad kao što je Slavonski Brod to ima i njeguje. Treba napomenuti kako to nisu svake godine isti studenti – jedni odlaze, a drugi dolaze i samoinicijativno preuzimaju stvar u svoje ruke, donose nova poboljšanja i Božićna se zvijezda svake godine po kvaliteti i organizaciji penje za jednu stubu više.

Pripreme za tu aktivnostzapočinju krajem rujna kada se studenti vraćaju u studentske klupe i kada započinje akademska godina. Aktivnosti u koje se studenti mogu uključiti (u odnosu na svoje preferencije)podijeljene su u nekoliko radionica, a to su: dramska radionica, pekarska radionica, kreativna radionica, plesna radionica i zbor. Svaka radionica ima svojezadatke kojeje potrebno ispuniti do završne priredbe.

U okviru pekarske radionice studenti izrađuju kolače i slane pekarske proizvode koji se mogu uzeti u zamjenu za dobrotvornu novčanu donaciju (prema osobnim željama i mogućnostima pojedinaca) na samome Fakultetu u Slavonskome Brodu ili na tržnici. U okviru kreativne radionice studenti izrađuju adventske vijence, ukrase za bor, ručne radove i drugo, a ostale radionice, dramska, plesna i zbor pripremaju se za završnu priredbu osmišljavajući igre uloga, odabirući prikladne pjesme, usklađujući i osmišljavajući koreografije i drugo.

S obzirom na to da su sve studijske godine (djelomice i/ili u potpunosti) uključene u tu aktivnost, najveći izazov postaje usklađivanje rasporeda te se iz navedenih razloga probe najčešće odvijaju u popodnevnim satima, a svi profesori Fakulteta vrlo rado pomažu.

Posebna vrijednost Božićne zvijezde upravo je u kreativnosti učitelja od kojih se to i očekuje, a posebice stoga što učitelje smatramo lučonošama dobrih ideja i pozitivnih vrijednosti. U svim uređenim društvima učitelji su ti koji krče put i pokazuju kojim putem treba krenuti.

Kruna cijeloga rada i pripremanja jest Glazbeno-scenska priredba koja se izvodi sredinom prosinca u Kazališno-koncertnoj dvorani Ivana Brlić-Mažuranić. Navedena dvorana broji šestotinjak sjedećih mjesta, a studenti Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, dislociranog studija u Slavonskome Brodu, napune dvoranu u dvama, a nekada i u trima terminima. Na toj priredbi pokažu sve ono što su pripremali nekoliko mjeseci, a svake godine pozovu i goste koji im se pridruže na pozornici (pjevačke i plesne skupine, čuvari kulturne baštine, folklor).

Na pozornici se onda jasno vidi kako je sve viđeno bila sve ideja studenata: njihov trud i rad, njihovo uvježbavanje, scenografija i drugo. Osim te priredbe, studenti svake godine odlaze u gradske vrtiće i škole gdje djeci prikažu skraćenu inačicu predstave pa možemo reći da cijela odgojno-obrazovna vertikala u Slavonskome Brodu ima višestruke dobrobiti od te aktivnosti studenata.

U cijeloj priči neizostavni su i sponzori, a tijekom deset godina bilo ih je mnogo, a neki od njih dugogodišnji su sponzori cijele aktivnosti (lokalni kafići, restorani, poznate hrvatske tvrtke, privatna poduzeća i mnogi drugi).

Prošle je godine predstava Božićna zvijezda putovala i po prvi put izvan granica Slavonskoga Broda i to u Osijek na kampus gdje su svoju predstavu studenti prikazali u sklopu Adventa kreativnosti na kampusu koji se održao od 16. do 20. prosinca 2019.
Tomislav Levak
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

REZULTATI JEDINSTVENE SVEUČILIŠNE STUDENTSKE ANKETE ZA AKADEMSKU GODINU 2018./2019.

Nastavnicima i suradnicima Sveučilišta u Osijeku studenti dodijelili do sada najvišu prosječnu ocjenu 4,652

2

ZNANSTVENA KNJIGA JASNE HORVAT I JOSIPE MIJOČ

Istraživački SPaSS predstavljen na Ekonomskom fakultetu u Osijeku

3

USPJEŠNA SURADNJA AGENCIJE ZA ELEKTRONIČKE MEDIJE, PORTALA MEDIJSKAPISMENOST.HR I AKADEMIJE ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU

Odabrani i predstavljeni najbolji studentski videouradci na temu govora mržnje i elektroničkoga zlostavljanja