Učionica
NOVA EU COST AKCIJA „INSPEKCIJA MESA TEMELJENA NA RIZIKU UZ INTEGRIRANO OSIGURANJE ZDRAVSTVENE ISPRAVNOSTI MESA“ (RIBMINS)

Više od 150 stručnjaka iz EU-a započelo rad na poboljšanju sustava inspekcije mesa
Objavljeno 30. siječnja, 2020.

U lancu proizvodnje hrane koriste se brojne mjere i alati za proizvodnju zdravstveno ispravnoga mesa. Uz jačanje odgovornosti proizvođača jedna je od najbitnijih mjera i inspekcija mesa, odnosno nadzor životinja i mesa koji provode službeni veterinari.


Unatoč uloženim naporima, zemlje Europske unije još uvijek svjedoče skandalima vezanim uz zdravstvenu ispravnost mesa. Bakterije koje uzrokuju bolest u ljudi, poput salmonele ili kampilobaktera, povremeno nalaze svoj put do potrošača. Posljedično, meso ili mesni proizvodi mogu se već prodati i konzumirati prije nego što se utvrdi izvor onečišćenja. Stoga su trenutačni kriteriji inspekcije mesa izloženi daljnjoj reviziji u skladu s najnovijim znanstvenim spoznajama.


Nova EU COST akcija „Inspekcija mesa temeljena na riziku uz integrirano osiguranje zdravstvene ispravnosti mesa“ (RIBMINS) okupila je više od 150 stručnjaka, čak i izvan EU-a, koji su započeli rad na poboljšanju sustava inspekcije mesa u iduće četiri godine. Stručnjaci za sigurnost hrane analiziraju način na koji bi inspekcija mesa mogla biti učinkovitija i isplativija za vlade i industrije, a istovremeno korisnija za dobrobit potrošača. EU COST akcija RIBMINS u velikoj je mjeri u skladu s porukom Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) kako je potrebno raditi na izgradnji modernoga sustava sigurnosti mesa temeljenog na procjeni rizika i primjenjivati mjere kontrole na onim točkama u mesnom lancu gdje su rizici veći.


Inicijativu za pokretanje EU COST akcije u inspekciji mesa dao je 37-godišnji izv. prof. dr. Bojan Blagojević, europski stručnjak za veterinarsko javno zdravstvo sa Sveučilišta u Novom Sadu, koji sada i predsjedava akcijom. On ističe: „Više od jednog stoljeća star sustav donedavno je služio za rješavanje modernih prijetnji sigurnosti mesa – s ograničenim uspjehom. Moja je ideja bila okupiti najbolje stručnjake iz više od 35 zemalja kako bi sustav sigurnosti mesa bio učinkovitiji. Da bi se riješile glavne opasnosti od mesa, inspekcija mesa mora se revidirati na osnovi rizika i kao takva biti dio modernog, uzdužno integriranog sustava koji uključuje prevenciju i kontrolu u cijelom lancu proizvodnje mesa, s glavnim naglaskom na farme i klaonice.” Dopredsjednica akcije dr. Lis Alban profesorica je na Sveučilištu u Kopenhagenu i glavna znanstvenica u Danskom vijeću za poljoprivredu i hranu. „Naša EU COST akcija u interesu je poštene konkurencije u sektoru mesne industrije i učinkovitije regulativne kontrole širom Europe. Da bismo ubrzali taj proces, moramo surađivati ​​kako bismo pronašli najbolja rješenja – i samo će tako proizvođači i klaonice moći isporučiti sigurno meso svim potrošačima“, tvrdi dr. Alban koja je organizirala veliku konferenciju u okviru EU COST akcije na Sveučilištu u Kopenhagenu od 6. do 8. studenog 2019. godine.


Mesna je industrija pozdravila novu EU COST akciju RIBMINS. Francisco Requena direktor je etablirane španjolske tvrtke sa sjedištem u Malagi koja prerađuje 25 000 svinja tjedno i izvozi 50 % proizvodnje u druge zemlje EU-a i Aziju. „Inspekcija je mesa složena i u svakodnevnom radu donosi niz kontroverznih problema industrijama. Učinak korištenja laboratorijskih ispitivanja krajnjih proizvoda kao zamjene za kontrolu same proizvodnje u otkrivanju najrelevantnijih opasnosti po zdravlje ljudi vrlo je ograničen, odnosno skup i neodgovarajući. Ispitani uzorci hrane možda nisu dovoljno reprezentativni zbog heterogene distribucije patogena. Osim toga, rezultati mogu biti odgođeni, ovisno o izvedbi testova, i mogu se odnositi samo na ispitivane opasnosti. Općenito, ispitivanje i negativni rezultati sigurno ne jamče zdravstvenu ispravnost mesa“, tvrdi g. Requena.


Zbog povećane međunarodne trgovine mesom na globalnoj razini, EU COST akcija već je privukla zanimanje stručnjaka izvan EU-a. Dr. Mick Bosilevac, mikrobiolog u Američkom istraživačkom centru za meso i životinje u Kansasu (SAD), smatra da je ta akcija u inspekciji mesa izvrsna prilika za stručnjake sigurnosti hrane i mesnu industriju: „Imamo sreće da se bar u mesnoj industriji sigurnost smatra nekonkurentnom arenom. To znači da se problemi i rješenja otvoreno dijele i rješavaju. Javnost ne reagira na povlačenje mesa s tržišta izbjegavanjem govedine samo od tvrtke koja je plasirala rizično meso na tržište, već radije izbjegavaj sve goveđe proizvode. Zajedno ćemo brže pronaći rješenja na globalnoj razini.“


Novo zakonodavstvo EU-a o službenom nadzoru, koje se primjenjuje od 14. prosinca 2019., osigurat će, među ostalim, primjenu zakona o hrani i pravila o zdravlju i dobrobiti životinja kroz revidirane postupke inspekcije mesa. COST akcija RIBMINS provest će se upravo u vrijeme prilagođavanja nacionalnih kontrolnih sustava novom EU zakonodavstvu. U svrhu bolje koordinacije aktivnosti na nacionalnim razinama uspostavljene su nacionalne RIBMINS kontakt-osobe za svaku zemlju. Za Hrvatsku, nacionalnu koordinaciju obavlja izv. prof. dr. sc. Nevijo Zdolec s Veterinarskoga fakulteta u Zagrebu.
Maja NOVOSELEC
Voditelj znanstvene komunikacije – prof. dr. sc. Boris AntunovićVoditelj je znanstvene komunikacije EU COST akcije dr. Boris Antunović s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek. On naglašava važnost suradnje među zemljama EU-a: „U akciji imamo dobro etablirane znanstvenike i stručnjake iz različitih zemalja EU-a. Neki od njih nikada se ranije nisu vidjeli, a sada mogu zajedno raditi iduće četiri godine i dijeliti svoje ideje i iskustva u inspekciji mesa. Ujedno, mladi istraživači pridružuju se akciji putem prijava za kratkoročne znanstvene misije. To je vrlo moćan alat.“
Možda ste propustili...

IZVJEŠĆE O PROVEDBI INTERNIH ZNANSTVENOISTRAŽIVAČKIH I UMJETNIČKIH PROJEKATA UNIOS - ZUP 2018 NA SVEUČILIŠTU U OSIJEKU

Jačanje znanstveno-istraživačkih i umjetničko-istraživačkih aktivnosti na Sveučilištu u Osijeku

REZULTATI JEDINSTVENE SVEUČILIŠNE STUDENTSKE ANKETE ZA AKADEMSKU GODINU 2018./2019.

Nastavnicima i suradnicima Sveučilišta u Osijeku studenti dodijelili do sada najvišu prosječnu ocjenu 4,652

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana