Učionica
4. MEĐUNARODNI ZNANSTVENI SKUP EUROPSKI REALITETI – KRETANJA

U Osijeku se okupilo više od 130 sudionika iz deset zemalja
Objavljeno 30. siječnja, 2020.

Četvrti međunarodni znanstveni skup Europski realiteti pod krovnom temom „Kretanja“ održan je 12. i 13. prosinca 2019. u prostorijama Odsjeka za kulturu, medije i menadžment Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku i Stare pekare u osječkoj Tvrđi.

Svečano otvorenje skupa organizirano je 12. prosinca u nazočnosti predstavnika akademske zajednice, jedinica lokalne samouprave, suorganizatora i partnera te nacionalnih, lokalnih i regionalnih institucija. Okupljene su pozdravili dekanica Akademije prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić; prof. dr. art. Robert Raponja, prorektor za umjetnost, kulturu i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta u Osijeku; Žana Gamoš, zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka i akademkinja Dubravka Oraić Tolić.

„Kontinuirana organizacija znanstvenih konferencija i pozvanih predavanja međunarodno relevantnih stručnjaka te izvrstan odaziv sudionika utvrđuje mjesto Akademije na karti suvremenih znanstvenih događanja”, istaknula je tom prigodom dekanica Akademije.

Potom su plenarna izlaganja održali prof. Antonio Spadaro, PhD (Pontifical Gregorian University) naslovljeno „Kultura i cyber kultura” i akademkinja Dubravka Oraić Tolić (HAZU) koja je govorila na temu „Kretanje zbilje u umjetnost i umjetnosti u zbilju – od klasične slike do transmedijalnih umjetničkih praksa“. U uvodnom dijelu konferencije Grad Osijek, Upravni odjel za programe i projekte Europske unije, održao je predstavljanje projekta „Urbana regeneracija i modeliranje kulturno-obrazovnih i gospodarskih aktivnosti na primjeru projekta ‘Edukativni i informativni turistički centar mladih Stara pekara s Trgom Vatroslava Lisinskog, Tvrđa’“, a potom je uslijedio obilazak Centra. Drugoga dana (13. prosinca) plenarno predavanje naslovljeno „Osječka književnost na njemačkom jeziku” održao je prof. dr. sc. Vlado Obad, redoviti profesor u miru (Filozofski fakultet Osijek).

Konferencija je okupila više od 130 sudionika iz deset zemalja svijeta (Španjolske, Njemačke, Portugala, Slovačke, Italije, Mađarske, Južne Koreje, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske) koji su tijekom dvaju dana održali više od 70 izlaganja u različitim područjima, podijeljenih u tri osnovne tematske cjeline: Mediji i javna komunikacija u političkom, gospodarskom i kulturnom okruženju; Kultura i umjetnost – znanstveni, menadžerski i medijski aspekti; Kulturne i kreativne industrije: pokretači urbane regeneracije i gospodarskog rasta. U proljeće 2020. godine bit će objavljen zbornik s odabranim i recenziranim znanstvenim radovima predstavljenima a skupu
Tomislav Levak
Pokrovitelj skupa – Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

Organizator skupa bila je Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku, a pokrovitelj Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti. Suorganizatori su bili: Grad Osijek, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku, Filozofski fakultet Osijek, Univerzita Sv Cyrila a Metoda Trnava, Faculty of Mass Media Communication (Slovačka), Hoschschule der Medien Stuttgart (Njemačka), Vytautas Magnus University, Academy of Education (Litva), Universidad Complutense Madrid, Faculdad de Ciencias de la Información (Španjolska) i Politécnico do Porto (Portugal). Partneri u organizaciji konferencije bili su Osječko-baranjska županija i brojni sponzori.
Novi skup s temom „Totalitarizam“ u prosincu 2020.

Dekanica Akademije prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić na otvorenju je ove konferencije najavila i peto izdanje međunarodnoga znanstvenog skupa Europski realiteti. Akademija će ga organizirati u prosincu 2020., a tema će biti „Totalitarizam“. Nakon toga skup će se ponovno nastaviti organizirati bijenalno.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana