Učionica
AKTIVNA STUDENTSKA UDRUGA DUHOS DJELUJE OD 2011. GODINE

Okupljaju studente i djelatnike Sveučilišta koji donose istinu, radost i nadu
Objavljeno 30. siječnja, 2020.

Udruga DUHOS ili, kako puni naziv govori, Duhovnost osječkih studenata osnovana je 2011. godine pod vodstvom prvoga studentskog kapelana Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku p. Arkadiusza Krasickog i i skupine entuzijasta: prof. dr. sc. Branimira Dukića, prof. dr. sc. Marcele Šperande, tadašnjih studenata medicine Berislava Bulata, Une Franz (sada Sitaš) i drugih. Pater Arek podignuo je naraštaje mladih i s njima postavio temelje duhovnoga života studenata u Osijeku. Od tada pa sve do danas DUHOS okuplja studente i djelatnike osječkoga Sveučilišta koji ujedinjeni oko zajedničkih vrijednosti osluškuju potrebe vremena, ljudi i grada u kojem žive. Po završetku službe patera Areka 2018. godine DUHOS je dobio dvojicu kapelana, sveučilišnoga kapelana vlč. dr. sc. Davora Vukovića i studentskoga kapelana vlč. Marija Žigmana. U DUHOS-u djelatnosti su podijeljene po skupinama pa je tako trenutačno aktivno pet timova: DUHOS band, medijski tim, liturgijski tim, karitativno-kreativni tim i ČUPOS (Čuvari Presvetog Oltarskog Sakramenta). Studenti, ovisno o svojim afinitetima, biraju djelatnosti kroz koje će otkrivati i razvijati svoje talente, stjecati sigurnost u javnom nastupu, ali i učiti kako komunicirati te u dijalogu s drugima izlagati vlastite ideje. Pri tome je važno naglasiti njihovu sinergiju prema zajedničkom cilju, a to je da donose istinu, radost i nadu mladima grada Osijeka te ustraju u tome da budu bilo grada. U okviru djelovanja DUHOS-a postoje redovite i izvanredne aktivnosti. Temelj su djelovanja tjedni susreti koji uključuju molitvu srcem ponedjeljkom u 20 sati u kapelici smještenoj u zgradi Studentskoga zbora u sveučilišnom kampusu (Ulica cara Hadrijana bb) te vjeronauk i klanjanje utorkom u 20 sati u Župi sv. Ćirila i Metoda (Ulica Martina Divalta 71). Tu su još i zajedničke filmske večeri, susreti timova, volontersko-humanitarne akcije, tribine i radionice. Uz navedeno tradicionalno se organiziraju bar dva hodočašća tijekom akademske godine, a to su hodočašće u Aljmaš i Đakovačku Breznicu.

Svoje aktivnosti DUHOS nastoji prošiti i putem društvenih mreža koje su koristan medij komunikacije mladih, ali i internetskoga portala gdje redovno objavljuju protekle događaje. Najjača su karika DUHOS-a studenti, profesori i svi oni koji se u ovom vremenu usuđuju izaći iz okvira vlastitih interesa i rutine svakodnevnice. DUHOS čine osobe koje svoje talente ne skrivaju pod plaštem straha i individualizma, već ih donose pred druge. Oni su svjedočanstvo vjere, ljubavi prema ljudima i mladosti koja ne želi biti pasivni promatrač, nego pokretač promjena.
Tomislav Levak
Poziv na priključivanje i dodatne informacijeVodstvo i članovi udruge DUHOS pozivaju sve zainteresirane da im se priključe. Aktivnosti udruge mogu se pratiti na Facebookovoj i Instagram-stranici te na internetskom portalu www.duhos.com, a za sva dodatna pitanja i suradnju zainteresirani se mogu javiti na e-adresu duhos.com@gmail.com.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

REZULTATI JEDINSTVENE SVEUČILIŠNE STUDENTSKE ANKETE ZA AKADEMSKU GODINU 2018./2019.

Nastavnicima i suradnicima Sveučilišta u Osijeku studenti dodijelili do sada najvišu prosječnu ocjenu 4,652

2

ZNANSTVENA KNJIGA JASNE HORVAT I JOSIPE MIJOČ

Istraživački SPaSS predstavljen na Ekonomskom fakultetu u Osijeku

3

USPJEŠNA SURADNJA AGENCIJE ZA ELEKTRONIČKE MEDIJE, PORTALA MEDIJSKAPISMENOST.HR I AKADEMIJE ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU

Odabrani i predstavljeni najbolji studentski videouradci na temu govora mržnje i elektroničkoga zlostavljanja