Učionica
BLAGDANSKI PROSINAC

Advent kreativnosti u osječkom kampusu ponudio znanost i umjetnost u božićnom ruhu
Objavljeno 30. siječnja, 2020.

Nizu događanja u blagdanskom prosincu s predznakom adventa pridonijelo je i Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, odnosno nekoliko njegovih sastavnica, organizacijom prvog po redu Adventa kreativnosti, manifestacije koja je božićnom vremenu dala nešto drugačiju – znanstvenu i umjetničku dimenziju. Začetnik ideje i koordinator projektnih aktivnosti bila je Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku predvođena izvršnim producentom izv. prof. art. Anđelkom Mrkonjićem, prodekanom za razvoj kulturne i kreativne industrije. U realizaciju projektnih aktivnosti uključili su se Građevinski i arhitektonski fakultet Osijek, kao domaćin većine događanja, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Fakultet odgojnih i obrazovnih znanosti Osijek, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek te dva sveučilišna odjela – Odjel za biologiju i Odjel za kemiju.

Advent kreativnosti održan je od 16. do 20. prosinca 2019. godine. Program je sastavljen od kombinacije kulturnih i umjetničkih, kreativnih i radioničkih te sajamskih aktivnosti u produkciji suorganizatora. Sadržajan umjetnički i kulturni program uključio je natjecanje zborova (u sklopu manifestacije GLAZBOS), nastup Pjevačkoga zbora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, projekcije studentskih filmova i izložbe studentskih radova (izložba lutaka i izložba kiparskih radova u drvu nastala u koloniji Jarčevac) te glazbeni nastup studenata Odsjeka za instrumentalne studije – sve redom događanja u produkciji Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Fakultet odgojnih i obrazovnih znanosti osječkoj publici ponudio je predstavu Božićna zvijezda kao dio kulturnih programa za osobe mlađe dobi. Radionice obuhvaćene prvim izdanjem Adventa kreativnosti bile su multidisciplinarne, ali i prigodne: Kemija Božića, Čarolija u bojama, izrada božićnih ukrasa i adventskog vijenca, Eksperimentalna statika za znatiželjne, Izradi sam: jednostavnu robotsku ruku, radionica izrade mostova od balze, društvena igra – privukle su osječke osnovnoškolce od kojih su se mnogi po prvi put susreli s radom fakulteta našega Sveučilišta.

U sklopu Sajma kreativnosti svoje su proizvode, odnosno rukotvorine predstavile škole iz Osijeka i Osječko-baranjske županije te dio fakulteta. Tako je Sveučilište u Osijeku dodatno populariziralo znanost i ujedno pridonijelo predbožićnom ugođaju u Osijeku na kreativan ačin.
Tomislav Levak
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana