Sport
DUVNJAK ILI SAGOSEN

Hrvatska - Norveška: Slijedi bitka, a pobjednik uzima sve
Objavljeno 24. siječnja, 2020.
Hrvatska će večeras (18 sati) u Stockholmu igrati svoje 19. polufinale velikih natjecanja

Mamma mia, here we go again! Negdje u završnici susreta Hrvatske i Španolske odjekivalo je iz razglasa u Beču najavljujući gdje je sljedeća postaja i jednoj i drugoj reprezentaciji. Švedska, zemlja koja je dala Alfreda Nobela, Gretu Garbo, Ingmara Bergmana, sjajne tenisače, nogometaše i, dakako, rukometaše, ali mnogi će je povezati upravo s grupom Abba. "Mamma mia, here we go again." Hrvatska rukometna reprezentacija 19. put stiže na samu završnicu. U borbu za medalju. Danas protiv Norveške naši rukometaši igrat će 19. polufinale na velikim natjecanjima. Ulog je golem, pobjednik ide u veliki finale.

Abba pjeva i The winner takes it all. Pobjednik uzima sve. U nedjelju će pobjednik uzeti sve. Postat će europski prvak. Od toga cilja Hrvatsku dijele dvije utakmice. Na vrhu nismo bili 16 godina. Posljednji put u finalu prije deset godina. Od polufinalima smo se malo "odmarali" na posljednja dva natjecanja. Ali evo nas ponovo. Here we go again.

Repriza SP-a 2017.
Suparnik na putu prema velikom nedjeljnom finalu, koje će se, kao i današnja polufinala, igrati u Tele 2 Areni, nogometnom stadionu za ovaj vikend prilagođenom isključivo rukometu, bit će Norveška. Sudar momčadi koje su snage odmjerile u posljednjem polufinalu koje je igrala Hrvatska. Prije tri godine u polufinalu svjetskog prvenstva jedan sedmerac dijelio je Hrvatsku od finala. No u posljednjoj sekundi norveški je vratar Bergerud obranio sedmerac Zlatku Horvatu. U produžetku su slavili Norvežani i plasirali se u finale SP-a. Koje su ponovili i prošle godine. Sada love svoje prvo finale EP-a. Upravo činjenicu da nas u finalu nije bilo deset godina ističe Lino Červar. Lukavo gura ulogu favorita u ruke Norvežanima. Ima za to argumenata.

- Najstandardniji su dosad na turniru. Sve utakmice su dosad pobijedili. Igraju praktično kod kuće, premda vjerujem da ćemo vidjeti i naše navijače u Stockholmu. Puno toga ide na njihov mlin. Morat ćemo jako dobro igrati svih 60 minuta, ali nećemo se predati. U svakom segmentu se moramo nametnuti ako želimo uspjeti - rekao je hrvatski izbornik, koji je dosad znao kako dovesti vodu na naš mlin.

Prije svega obranom. Najbolja obrana EURO-a protiv jednog od najjačih napada. Dosad nam nitko nije zabio više od 23. Bude li to uspio i sada, smiješi nam se finale.

Ono što će biti posebna Červarova zadaća jest kako zaustaviti Sandera Sagosena. Najboljeg norveškog rukometaša prema statistici i najboljeg igrača EP-a.

Budući suigrači
Brojke toga 25-godišnjaka doista su impresivne. Najbolji je strijelac Prvenstva s 51 pogotkom, uz 67 posto efikasnosti. S 39 asistencija i prvi je asistent Prvenstva. Ima li Hrvatska za Sagosena lijeka? Ima, sigurno. U Domagoju Duvnjaku. Budući suigrači u Kielu, kamo Sagosen na ljeto odlazi iz PSG-a, vodit će veliku borbu. Duvnjak je najvažniji naš rukometaš u obrani 5-1. Igra ju maestralno. Njegov prijatelj i kum Damir Bičanić reći će kako bi Domagoja kandidirao za MVP-a Prvenstva, najboljeg lijevog vanjskog, najboljeg srednjeg vanjskog i najboljeg obrambenog igrača EP-a. Nekako smo dojma da je najviše pokazao upravo u ulozi prednjeg u 5-1 obrani. Gdje će posebno "kost u kost" ići na Sagosena. Bit će to, u svakom slučaju, vrlo zanimljiv obračun. No nije Sagosen jedini. Norveška ima sjajna krila Jondala i Bjornsena, koja doslovce lete. Stoga nakon svakog pogotka neće biti onoga udaranja u prsa i mahanja našim navijačima, nego odmah "špricanje" natrag. Premda su ostali na desnoj strani bez Tonnesena prije, a u vrijeme EP-a i bez Roda, to se uopće zasad ne osjeti. Opasni su i u vanjskoj liniji. Prednost bi im mogla biti i naš čovjek na klupi. Željko Tomac vrlo je utjecajan i autoritet u norveškom rukometu i neka je vrsta koordinatora, prvoga suradnika izbornika Christiana Bergea. Skandinavsku 6-0 obranu bit će važno razbiti i vanjskim šutom. Stoga će Mamić i Stepančić morati odraditi i taj dio posla. Kako bi pomogli Duvnjaku, ali i Cindriću i Karačiću, za koje vjerujemo da će igrati. Uostalom, prije utakmice, a nakon nezgodnog udarca zadobivenog u završnici susreta sa Španjolskom Karačić je poručio kako su ovo utakmice koje se igraju i "jednom nogom". Jer ipak će na kraju pobjednik uzeti – finale.

I baš je to jučer bilo glavno pitanje, kakvo je stanje s Lukom Cindrićem i Igorom Karačićem.

- Cindrić i Karačić još imaju određenih problema, naša liječnička služba radi punom parom i vjerujem da će biti sto posto spremni - poručeno je iz hrvatskog tabora.

Krešimir Lacković
Luka Stepančić

hrvatski rukometaš

Po meni, ovdje su u konkurenciji ostale četiri najbolje ekipe. Tranzicija Norvežana je odlična, zabijaju puno golova. Snažni su “jedan na jedan”. S druge strane, mi smo dobri u obrani i bit će to stvarno prava borba
DOSADAŠNJI SUSRETI
SP Egipat 1999., prvi krug: Hrvatska – Norveška 23:23



EP Hrvatska 2000.: Hrvatska – Norveška 27:23



SP Tunis 2005., drugi krug: Hrvatska – Norveška 25:28



EP Švicarska 2006., prvi krug: Hrvatska – Norveška 32:28



EP Norveška 2008., drugi krug: Hrvatska – Norveška 23:23



EP Austrija 2010., prvi krug: Hrvatska – Norveška 25:23



EP Srbija 2012., prvi krug: Hrvatska – Norveška 26:20



EP Poljska 2016., prvi krug: Hrvatska – Norveška 31:34



EP Poljska 2016., za treće mjesto: Hrvatska – Norveška 31:24



SP Francuska 2017., polufinale: Hrvatska – Norveška 25:28 (produžetci)



EP Hrvatska 2018., drugi krug: Hrvatska – Norveška 32:28
MORAMO BITI FANATIČNO BORBENI
Lino Červar je od vikanja na utakmici sa Španjolskom promukao, pa je pred novinare jučer u Stockholmu u najavi utakmice s Norvežanima izišao njegov pomoćnik Hrvoje Horvat.

- Sigurno je da su Norvežani napadački orijentirani, tranzicija im je temelj igre i morat ćemo se što brže vraćati u obranu kako bismo postavili našu zonu - rekao je Horvat i naglasio kako će se posebna pozornost davati najboljem strijelcu natjecanja, Sanderu Sagosenu, koji je dosada postigao čak 51 pogodak.

- Znamo tko je Sander Sagosen, ali imaju oni još velik broj odličnih igrača, tako da bi bila pogreška pričati samo o njemu. Obrana nam mora biti gusta, mora nas krasiti fanatična borbenost - dodao je Horvat.
Možda ste propustili...

JEDINSTVENA KADETSKA KOŠARKAŠKA LIGA

Subotnja predigra prigoda za popravni

ZAGREPČANIMA NASLOV NA MEMORIJALU VUKOVARSKIH BRANITELJA

Ugledno nogometno društvo i mlade nade na istoku države

Najčitanije iz rubrike