Novosti
U KINI BLOKIRANI MILIJUNSKI GRADOVI, VIRUS SE POJAVIO I U EUROPI

MVP zasad ne savjetuje otkazivanje putovanja u Kinu, ali preporuča oprez
Objavljeno 24. siječnja, 2020.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova hrvatskim građanima prije putovanja u Kinu preporuča oprez i detaljno informiranje o pojavi novog virusa, ali zasad nema preporuke da se putovanje u tu zemlju odgodi.

Ministarstvo preporučuje strogo pridržavanje uobičajenih mjera smanjenja rizika od respiratornih bolesti te praćenje obavijesti kineskih zdravstvenih vlasti i Svjetske zdravstvene organizacije o stanju širenja virusa i preventivnim mjerama koje treba poduzimati.

Broj pacijenata koji pate od respiratorne bolesti izazvane novim korona virusom popeo se u Kini do četvrtka na 571, uključujući 17 mrtvih, rekli su kineski dužnosnici. Stvarne brojke mogle bi biti veće. Strahuje se da bi se broj oboljelih mogao povećati u nadolazećim danima, kad se očekuje da će milijuni ljudi otputovati iz velikih gradova, poput Wuhana, na slavlje lunarne nove godine koje počinje u subotu. Slučajevi zaraženih još su prijavljeni u Japanu, na Filipinima, u Južnoj Koreji, na Tajvanu, Tajlandu i u SAD-u, kao i u kineskim upravnim regijama Hong Kongu i Makau. Kako javljaju britanski mediji, četiri osobe su u karanteni u Škotskoj zbog sumnje da su zaražene koronavirusom. U tijeku su testiranja, a za sada službeno nije potvrđen ni jedan slučaj. Svi pacijenti za koje se sumnja da su zaraženi su doputovali iz Wuhana.

Zbog straha od širenja virusa pekinške vlasti otkazale su proslavu Nove godine i druge masovne događaje, objavili su u četvrtak državni mediji. Od subote će za posjetitelje biti zatvoren i Zabranjeni grad, 600 godina star kompleks u središtu Pekinga, u kojemu se nalazi bivša carska palača. Masovni događaji koji su otkazani uključuju i tradicionalne hramske sajmove. Još tri grada u pokrajini Hubei uvela su zabrane putovanja ne bi li se suzbilo širenje virusa koji je identificiran u glavnom gradu te pokrajine Wuhanu. Huanggang i Ezhou zatvorili su željezničke postaje i autobusne linije za udaljene destinacije, a javni prijevoz i veze s drugim gradova prekinuo je i manji grad Chibi.

U karanteni je i Wuhan, grad s 11 milijuna stanovnika. Zatvoreni su aerodromi i željezničke postaje, a autobusi koji prometuju na duže relacije, linije metroa i trajektne službe u tom gradu prestale su s radom, prenosi državna televizija CCTV. Na taj način prekinut je promet i unutar grada, kao i prometne veze s ostatkom svijeta. Vlasti nisu objavile nikakve zabrane prometa privatnih vozila, ali jedna je stanovnica rekla za Reuters da nije mogla izići iz grada jer je policija blokirala autocestu kojom je namjeravala krenuti.

Razvoj cjepiva protiv ovoga novog virusa trajat će najmanje godinu dana, objavio je Globalni savez za cjepiva i imunizaciju (GAVI). Direktor GAVI-ja Seth Berkley rekao je da stručnjaci ne znaju dovoljno o epidemiologiji nove bolesti da bi mogli valjano procijeniti rizik u ovom trenutku. "Dobra vijest je da su znanstvenici već sekvencionirali i objavili genom virusa, što je omogućilo da nekoliko organizacija u svijetu počne rad na cjepivu", rekao je Berkley za agenciju dpa. Cjepiva koja bi štitila od novoga virusa mnogo je jednostavnije razviti od onih za bolesti poput malarije ili HIV-a, dodao je. Berkley je kazao da će ipak "trebati mjeseci prije negoli se provedu prva klinička ispitivanja i najmanje godina dana prije nego bi cjepivo moglo biti dostupno za uporabu".

Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 62 dolara, budući da je širenje virusa u Kini podsjetilo trgovce na epidemiju SARS-a koja je odvratila ljude od putovanja, zakočivši svjetsko gospodarstvo i potražnju za naftom. V.T./H
PRIPREME ZA PRIHVAT PACIJENATA
Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kažu da je vjerojatnost od unosa virusa u Hrvatsku trenutačno niska, ali ne može se isključiti. Oni koji putuju u zemlje u kojima se pojavila zaraza trebaju voditi računa o osobnoj higijeni. U Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” rekli su za Novu TV kako rade na protokolima za prihvat pacijenata sa simptomima korona virusa. “Epidemiolozi redovito komuniciraju s našom klinikom koja se isto tako priprema za mogući slučaj prijema pacijenta inficiranog virusom. Prema saznanjima, za sada u Hrvatskoj nije zabilježen slučaj zaraze korona virusom”, poručili su iz Klinike “Dr. Fran Mihaljević”.
Možda ste propustili...