Novosti
ZAKON O SREDIŠNJOJ BANCI POSLAN U SABORSKU PROCEDURU

Priprema za euro i suradnja ECB-a i HNB-a
Objavljeno 24. siječnja, 2020.
Vlada je u četvrtak poslala u saborsku proceduru prijedloge izmjena i dopuna zakona o Hrvatskoj narodnoj banci i o kreditnim institucijama, koji su važni u kontekstu uvođenja eura i poslanih pisama namjere za ulazak u Europski tečajni mehanizam II (ERM II), odnosno za ulazak u tzv. bankovnu uniju.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić na sjednici Vlade podsjetio je da je tim pismima priložen i Akcijski plan s reformskim mjerama, koje je potrebno provesti do svibnja ove godine, kada se očekuje i donošenje odluke Europske središnje banke (ECB) o ulasku u bankovnu uniju, to jest o uspostavi bliske suradnje s Hrvatskom narodnom bankom (HNB).

Marić je izvijestio da je ECB započeo sveobuhvatnu procjenu zasad pet hrvatskih banaka te se očekuje da će na temelju konačnih rezultata i procjene donijeti odluku o uspostavi bliske suradnje. Osim omogućavanja uspostave bliske suradnje ECB-a i HNB-a cilj je dopuna i izmjena Zakona o HNB-u i ulazak u jedinstveni sanacijski mehanizam, kao i dodatno usklađivanje odredbi koje stupaju na snagu s danom uvođenja eura kao službene novčane jedinice u Hrvatskoj.

Predviđa se tako da će HNB primjenjivati smjernicu ECB-a zbog koje se mijenjaju odredbe što se odnose na opće pričuve i izračun dobiti (gubitka), kao i na potrebu uvođenja kategorija revalorizacijskih računa i rezervacija za rizike. Mijenja se i raspored dobiti i pokrivanja gubitka, odnosno dobit HNB-a raspoređuje se u omjeru 20 posto u opće pričuve središnje banke - 80 posto u korist državnog proračuna. HNB-u se daje i ovlast da vodi postupak za utvrđivanje povrede propisa za čiji je nadzor ili superviziju nadležan

Kada je riječ o izmjenama Zakona o kreditnim institucijama, između ostaloga, propisuje se obveza kreditnim institucijama da, na zahtjev, razmjenjuju minimalni propisani obuhvat podataka o postojećim obvezama klijenata, radi procjene kreditne sposobnosti ili upravljanja kreditnim rizikom. H
Najčitanije iz rubrike