Crna kronika
ZATVOR IPAK NIJE VIDIO

Preminuo osuđeni za šverc više od 65 kg heroina iz Turske u RH
Objavljeno 24. siječnja, 2020.
OSIJEK - Miroslav Dukić, koji je trebao biti u zatvoru 11 godina zbog krijumčarenja 65 kilograma kokaina iz Turske u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, preminuo je u Novom Sadu. Dukić je bio upućen na izdržavanje kazne zatvora na temelju pravomoćne presude Županijskog suda u Osijeku od listopada 2013. godine. Sudilo mu se u odsutnosti, a sud je kaznu obustavio nakon što je od PU osječko-baranjske od 26. studenoga 2019., dobio dopis da je Dukić preminuo.

Prema optužnici Miroslav Dukić, hrvatski državljanin s prebivalištem u Novom Sadu, zajedno je s Nezirom Bajraktarijem iz BiH dogovorio šverc droge. Angažirali su za prijevoz Željka Eduarda Burgera iz Zagreba, i Stipu Klisovića iz Šibenika, koji su kasnije oslobođeni krivnje, Osječanina Alojza Valu te više nepoznatih osoba u Turskoj i BiH. Drogu su prevozili iz Turske u kamionu od kolovoza 2007. do siječnja 2008. godine, kada su i uhićeni. Kamion je bio registriran za prijevoz voća, no zapravo je bio paravan za prijevoz velike količine droge. Dukić i Barjaktari u nekoliko su navrata dali u Turskoj 50 tisuća eura za voće. Alojz Vale bio je zadužen za istovar legalno uvezenog voća u prostoru automehaničarske radionice u Dardi. Voće je ostavljeno da istrune, a nakon što bi prošlo 25 dana od ulaska u Hrvatsku, kamion bi kretao za Sarajevo. I u glavnom gradu BiH kamion bio odlazio u automehaničarsku radionicu, no ondje bi se demontirali određeni dijelovi vozila iz kojih bi se vadio heroin. Drogu su poslije Duić i Barjaktarević prodavali u Hrvatskoj i BiH.

Kada je kamion otkriven u siječnju 2008., u njemu se nalazilo, uz naranče i limune, 120 paketa u kojima je bilo nešto više od 65 kg heroina. Ukupna vrijednost droge procijenjena je na približno 15 milijuna kuna.

Nakon prve presude 2008., Vrhovni sud je poništio presudu zbog proceduralne pogreške i vratio predmet osječkom Županijskom sudu na ponovno suđenje. U ponovljenom suđenju sve kazne ostale su iste, osim za Damira Čupića iz Splita, koji je umjesto pet taj put osuđen na tri i pol godine zatvora. S obzirom na to da je on priznao krivnju nakon te presude, odmah je pušten iz zatvora, jer je u njemu bio dvije godine i četiri mjeseca. Nezir Barjaktari, kojeg se smatra glavnim organizatorom krijumčarenja i prodaje droge, osuđen je na 20 godina, Miroslav Dukić na 15, a Alojz Vale na pet godina zatvora. Dukiću je kasnije ta kazna smanjena. S.Lacić
Jedan od sudionika, nezadovoljan količinom svog dijela plijena, postao je navodno svjedok pouzdanik
Možda ste propustili...

INTERVENCIJA VATROGASACA U ALJMAŠU

Požar na pomoćnoj zgradi župnog ureda

Najčitanije iz rubrike