Osijek
ŽUPAN ANUŠIĆ UPOZORAVA:

Problem s komarcima ne smije eskalirati kao lani!
Objavljeno 24. siječnja, 2020.
U veljači ćemo otvoriti pitanje borbe protiv najezde komaraca

Da nas komarci ne grizu kao lanjske godine morat će se sve jedinice lokalne samouprave pobrinuti same, jer ne treba očekivati novac za tu namjenu od države. Hoće li to moći financijski podnijeti pojedine općine i gradovi ne treba razbijati glavu - lokalne vlasti moraju osigurati novac za tu namjenu, jer ako misle da neće moći financirati obranu od komaraca, morat će napraviti rebalans proračuna i tako osigurati dovoljno sredstava za tretiranje komaraca, jer su to obvezni učiniti.

O tom se problemu jučer spomenuo i župan osječko-baranjski Ivan Anušić na sastanku s čelnicima gradova i općina s područja Osječko-baranjske županije, dodavši kako će učinkovito suzbijanje komaraca biti jedna od obuhvatnijih tema sljedeće koordinacije s načelnicima i gradonačelnicima, ali je već sada upozorio koje su i čije obveze u svezi toga.

Podsjetimo, prošle godine komarci su jako zagorčavali život građanima, pa je župan intervenirao kod Vlade RH da bi se državnim novcem riješio problem s letećim napasnicima.

- U veljači ćemo otvoriti pitanje prevencije i borbe protiv najezde komaraca. Problem koji je prošle godine eskalirao zbog vremenskih uvjeta koji su bili takvi kakvi jesu, ali i zbog nedovoljne prevencije i borbe koja je urodila time da smo imali nevjerojatnu pošast komaraca koja se morala intervencijom Vlade Republike Hrvatske i Osječko-baranjske županije sanirati s dodatnih pet milijuna kuna. To se više ne smije dogoditi! Svi gradonačelnici i načelnici vrlo dobro znaju koje su njihove obveze i ovlasti kada govorimo o tome, kao i koje su ovlasti Osječko-baranjske županije, i te se obveze moraju ispunjavati - kaže župan.

S obzirom na to da nam prethodi godišnje vremensko razdoblje u kojem prvi ešalon - larvicidno tretiranje jajašaca komarica, među kojima se nalaze i oni koji mogu prenijeti na čovjeka opasne bolesti, odnosno s prvim monitorinzima, treba nastupiti već sada.

- Monitoringom, odnosno larvicidnim tretiranjem i detektiranjem ključnih mjesta koja mogu postati lokacije s najvećom koncentracijom komaraca treba početi. Nadam se da će ove godine, a poučeni lanjskim iskustvom, svi pristupiti ozbiljnije rješavanju problema suzbijanja komaraca. Što se financiranja tiče zakon je tu jasan. Osječko-baranjska županija radi monitoring komaraca, obavlja savjetodavni dio sa Zavodom za javno zdravstvo i daje preporuke kako i na koji način te na kojim mjestima tretirati komarce, ponajprije govorim o prevenciji, a gradovi i općine imaju obvezu osigurati sredstva i ta sredstva utrošiti u borbu protiv komaraca. Jesu li oni osigurali sredstva za tu namjenu, pitanje je za njih, i u ovom trenutku poučeni, kažem, iskustvom od prošle godine, nadam se da su naučili lekciju i da će ta sredstva koja su osigurana utrošiti u tu svrhu, a oni koji nemaju osigurana sredstva još uvijek stignu to učiniti rebalansom svojih proračuna - poručio je Anušić.

Darko Pejić
DR.SC. IVANA STANIĆ O DDD MJERAMA
Dr.sc. Ivana Stanić, pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb Osječko-baranjske županije govorila o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. “Zakon propisuje za županije i jedinice lokalne samouprave da osiguraju sredstva za provođenje mjera, nadzor i sredstva za provedbu mjera. Župan je donio odluku o jednoj od mjera, a to su preventivne i obvezne dezinfekcije, deratizacije i dezinsekcije za područje županije. Mjera se donosi na vrijeme od tri do pet godina i unutar toga na ovaj način želimo potaknuti načelnike i gradonačelnike da je i oni donesu, ako već do sada nisu donijeli tu odluku. Potom, ono što slijedi, to je svakako do 31. siječnja donošenje Programa zaštite pučanstva od zaraznih bolesti, što će Županija također učiniti, a ovim putem potičemo i naše jedinice lokalne samouprave s obzirom na to da znamo da smo se u prošloj godini susreli s problematikom invazije komaraca. Kroz DDD mjere ne govorimo samo o suzbijanju komaraca, cilj nam je suzbijanje patogenih mikroorganizama, štetnih člankonožaca i štetnih glodavaca”, kaže dr. sc. Stanić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike