TvObzor
LOTUS THIEF: ORESTEIA (PROPHECY RECORDS)

Grčka tragedija
Objavljeno 24. siječnja, 2020.
U popularnoj glazbi grčka mitologija česta je pojava, no Eshilova “Orestija” u izvedbi Lotus Thiefa poseban je slučaj...

Kad se netko samim naslovom albuma upadljivo referira na grčku mitologiju, teško da može izbjeći pompoznu dramatiku takvog epikom prožetog glazbeno-tematskog koncepta. Upravo se to dogodilo s novim LP-jem grupe Lotus Thief, koji zaokružuje trilogiju započetu prvijencem "Rervm" (2014.), nastavljenu s "Gramarye" (2016.) i sad završenu izdanjem "Oresteia" (2020.)

Što se pak naslova tiče, sad je sve jasno kamo su težili Lotus Thief kad se krenuli u bespuća koncepta kojeg su sami sebi nametnuli. Podsjetimo, Oresteia je trilogija slavnog starogrčkog dramatičara Eshila, čije se inače sve tragedije temelje na mitovima ili Homerovim epovima, pa i Oresteia koja govori o ubojstvu mikenskog kralja Agamemnona od ruke supruge Klitemnestre i njezina ljubavnika. Orest iz te priče je Agamemnonov i Klitemnestrin sin, Elektrin brat, koji osvećuje oca ubivši svoju majku. I sad o svemu tome svoju priču priča dvojac iz San Francisca kojeg čine Bezaelith (vokal, gitare, bas, synthesizer) i Otrebor (bubnjevi), pojačani nizom gostiju tijekom snimanja i za koncertne nastupe. Rezultat je apsolutno pozitivan, premda i očekivano pretenciozan, no koliko god Lotus Thief bili višeslojni i vešeznačni, nikad ne upadaju u zamku dosade i pogrešne percepcije. Drugim riječima, Bezaelith i Otrebor, kroz osam skladbi (pet s pjevanjem + tri instrumentala + tri bonusa) suvereno i s puno emocija elaboriraju nimalo jednostavnu temu u kojoj njihova vezija Eshilove "Orestije" nekim alkemijskim čudom poprima obrise monumentalne klasicističke epopeje mitskih dosega i kontemplativne atmosfere. Nije loše započeti godinu s takvim albumom!

ZA FANOVE: Homer, Eshil, Royal Thunder, Oceans of Slumber, Psychedelic Witchcraft, Schammasch, Devil‘s Blood, Jefferson Airplane, Ihsahn...

Darko Jerković
lotusthief.com
Na strukturnoj razini glazba Lotus Thiefa dojmljivo slijedi temeljnu nit vodilju pa album od uvodne “Agamemnon” do završne “The Kindly Ones” funkcionira kao Eshilova tragedija za virtualno kazalište snova. Lotus Thief naime Eshila “tumače” kroz efektan miks ambijentalnih pasaža, alternativne rock psihodelije, elektronike, crnometalnog vrištanja i fino ugođenih ženskih vokala.
Možda ste propustili...

VIASAT HISTORY: PREMIJERA DOKUMENTARCA “OTPOR: UZVRATILI SU”

Kako su se Židovi suprotstavili nacistima

U OSMOJ OVOSEZONSKOJ EPIZODI SHOWA “TVOJE LICE ZVUČI POZNATO”

Budite spremni na show jer od bitke smo napravili ljubav

DOBRO DOŠLI U “KRALJEVSTVO SNOVA” NA HTV2

Zavodljivo carstvo ljepote, glamura, moći i novca

Najčitanije iz rubrike