Novosti
ORUŽJE I UBOJITE NAPRAVE IZ RATOVA

Nakon postratnog kaosa u razdoblju od 2010. do 2019. čak 50 posto manje oružja
Objavljeno 23. siječnja, 2020.
Svi oni koji još čuvaju oružje ili eksploziv mogu ga predati policiji - bez sankcija

Zaostale ubojite naprave iz rat(ov)a - Domovinskog, ali i Drugog svjetskog rata - i dalje prijete na istoku Slavonije pa tamošnje stanovništvo, razumljivo, ostaje na oprezu. Opasnost, naime, nije posve uklonjena, a svjedoči tome i podatak da se na godišnjoj razini u tom dijelu Hrvatske pronađe i uništi - do pet tona ubojitog "materijala". Ta se informacija odnosi na nekoliko posljednjih godina, a, primjerice, u vrijeme mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja radilo se o nevjerojatnim količinama jer tada se na hrvatskom istoku na godinu uništavalo čak 50-ak tona raznoraznih eksplozivnih sredstava, od streljiva preko (polu)automatskog oružja do avionskih bombi.



Do tri godine

Koliko je zaostalog oružja i drugih opasnih sredstava i gotovo 30 godina nakon Domovinskog rata "skriveno" na istoku Slavonije, teško je, međutim, reći. Nerijetko se čuje i da "gotovo svaka kuća ima nešto od oružja" što se, pak, govori u kontekstu cijele regije koja je 90-ih godina prošlog stoljeća bila zahvaćena ratom - ne samo Hrvatska već i BiH...


- Smatramo pretjeranom javno istaknutu tvrdnju, a koja je ujedno i nedokaziva, da svaka kuća iz područja koje je bilo zahvaćeno ratom ima skriveno oružje ili neke ubojite naprave - ustvrdili su iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske, dok glasnogovornik Dragoslav Živković pritom ističe i kako je "činjenično da je institut ‘tamne brojke‘ prisutan u gotovo svim segmentima života i društva, pa tako i u sferi nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva ili drugih opasnih tvari."


No navode i da policija "poduzima opsežne mjere prevencije u tom smislu" - prikuplja se, analizira i djeluje u pogledu informacija oko nezakonitog posjedovanje oružja i na svaku se obavijest ili informaciju "promptno reagira i primjenjuje važeće legislativne odredbe." Kažu u PU u Vinkovcima i da nema nezakonite, kolokvijalno rečeno "prodaje oružje (iz rata) na ulici."


- Nismo u posjedu podataka kako je oružje lako pribaviti preko društvenih mreža ili drugih sredstava oglašavanja - naveo je Živković, a dodaje se i kako, prema spoznajama policije, na krajnjem slavonskom istoku - "nema organiziranog oblika trgovanja oružjem."


- Pitanje zaostalog oružja iz Domovinskog rata na području Vukovarsko-srijemske županije ne promatramo u kontekstu problema, najprije zato jer se primjeri detektiranja takvih događaja, nezakonitog posjedovanja, a još manje zloporabe, javljaju tek u pojedinačnim i rijetkim slučajevima - rekli su također u policiji. Prema statistici policije, nisu česti ni slučajevi kaznenih prijava zbog nezakonitog držanja oružja, eksploziva i drugih nedopuštenih tvari, a za što se zakonom zaprijećene kazne kreću i do tri godine zatvora.


U PU kažu i da "dosadašnja krimistraživanja nisu nedvojbeno dovela do zaključka da je dolazilo do stradavanja, bilo slučajnog ili neželjenog, a ni namjernog u smislu nasilnog djelovanja pri čemu bi bilo korišteno oružje proisteklo iz Domovinskog rata." Uz upozorenje da nezakonito posjedovanje oružja ugrožava ljudske živote, policija apelira na "sve one koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva da to predaju policiji - bez sankcija."


Glede zaostalog oružja, vođa Grupe protueksplozijske zaštite PU vukovarsko-srijemske Josip Colarić - a iza te je grupe gotovo 30 godina iskustva na terenu - kaže da se situacija s početka 90-ih "drastično promijenila".
Manja opasnost

- Najveći pritisak povrata i odbacivanja oružja, raznih ubojnih, eksplozivnih i opasnih stvari zaostalih iz vremena Domovinskog rata dogodio se tijekom i nakon završetka mirne reintegracije kada se dnevno postupalo i po 5-6 puta, a u razdoblju 2010. - 2019. osjetio se rapidan pada postupanja, i do 50 posto - kaže Colarić. Poratno je razdoblje, dodaje, bilo gotovo "kaotično" jer oružje i eksplozivna sredstva su se pronalazili i doslovno na cesti, u poljima i vrtovima, razorenim kućama...


- Sustavnim radom šest ljudi i svakodnevnim uklanjanjem i uništavanjem došlo se do ove razine sigurnosti pa su danas u prosjeku to 1-2 postupanja prema ubojnim sredstvima po danu - kaže.


Statistika za 2019. godinu, a riječ je o dragovoljnoj predaji, izgleda ovako - 18 automatskih i poluautomatskih te šest repetirajućih pušaka, 129 ručnih bombi, 31 mina, 191 komad raznih drugih ubojnih i eksplozivnih sredstava, oko 9000 komada raznog puščanog streljiva i oko 20 kilograma eksploziva. Kada je, pak, riječ o nalascima zaostalih i odbačenih "opasnih sredstava", u 2019. se u odnosu prema godini prije očituje smanjenje do 30 posto, ali je i - znatno povećanje zaostalih ubojnih sredstava iz vremena Drugog svjetskog rata i do 10 posto jer se, objašnjava, povećava dubina obrade tla, grade prometnice.... Zanimljiv, no nimalo bezopasan bio je, primjerice, slučaj s Dunavca kod Opatovca 2018. gdje je rekordno nizak vodostaj Dunava otkrio minsko polje što ga je rijeka skrivala od 1945. i na oko 250 kvadrata bilo je, među ostalim, sedam odskočnih mina njemačke proizvodnje.


- Vrlo je to specifičan slučaj s obzirom na to da je tako nizak vodostaj potrajao samo pet dana i mine se zasigurno ne bi moglo uočiti možda i još nekoliko desetaka godina - kaže Colarić, a k tome su mine "na suhom" - u igri otkrila djeca!
Colarić kaže i da je količina pronađenih i/ili odbačenih opasnih naprava u usporedbi s dragovoljnom predajom u odnosu 60:40 posto, što još uvijek upozorava na velik problem odbacivanja "ratnih suvenira" od strane neodgovornih i nesavjesnih građana, dok je, kaže, dobra suradnja s građanima koji predaju oružje ili ubojite naprave koje su "davno zaboravili" u kakvoj šupi...


Sanja Butigan
Josip Colarić

vođa Grupe protueksplozijske zaštite

Količina pronađenih i odbačenih opasnih naprava u usporedbi s njihovom dragovoljnom predajom u odnosu je 60:40 posto, što još uvijek upozorava na velik problem odbacivanja "ratnih suvenira" od strane neodgovornih građana.
"Manje oružja, manje tragedija" - uspjeh
- Akcija "Manje oružja, manje tragedija" provodi se na cjelokupnom teritoriju Republike Hrvatske i njezin program proizlazi iz činjenice da je u ovoj zemlji u ranijoj povijesti vođen Domovinski rat, što je uključivalo i raspoloživost raznih vrsta oružja ili drugih ubojitih stvari, ali njezina i daljnja provedba nikako ne znači da oružja iz rata ima u priličnim količinama. Akcija je prepoznata i kao najuspješnija kampanja u regiji, njezina su djelovanja i učinci vidljivi u svim zemljama regije. Naposljetku, UN s ponosom ističe kako je ta akcija najučinkovitija kampanja u povijesti te organizacije - naveli su iz PU u Vinkovcima. Akcija i dalje traje i policija neprestano poziva građane da predaju opasne naprave - anonimno i bez sankcija - a o nakani predaje obavijeste na broj telefona 192 nakon čega će policijski službenici u civilu doći na dogovoreno mjesto i preuzeti opasno sredstvo.
OTKRIĆE RENTGENOM
​Zanimljiv je i slučaj iz 2017. godine kada je pronađena ručna bomba u zidu koja je tamo ostavljena 91. u vinkovačkom prigradskom naselju Mala Bosna, u podrumskoj prostoriji, iz vremena obrane od agresije. Kasnije, prilikom obnove kuće, vlasnik je krenuo od podruma pa je tako i navedeno eksplozivno sredstvo zazidao kada je ožbukao rupe od gelera. U nekom neformalnom razgovoru i spletom slučajnosti doznao je da se još uvijek u njegovu podrumu nalazi bomba ostavljena u rupi od gelera u betonskom bloku. Colarić priča kako su pregledom zida i uz upotrebu prijenosnog rentgenskog uređaja službenici Protueksplozijske zaštite uspjeli "možda i prvi u svijetu" na taj način locirati i pronaći bombu zaostalu iz Domovinskog rata.