Novosti
FINANCIJSKA IZVJEŠĆA DEVET KANDIDATA

Kolakušić potrošio 24 kune, Škoro 3,1 milijun
Objavljeno 22. siječnja, 2020.
Od 11 predsjedničkih kandidata, njih devetero koji nisu ušli u drugi izborni krug, na promidžbu je ukupno potrošilo oko 3,6 milijuna, od moguća 72 milijuna kuna, pokazuju njihova financijska izvješća, objavljena u srijedu na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva. Dvoje kandidata koji su otišli u drugi krug, SDP-ov Zoran Milanović i HDZ-ova Kolinda Grabar-Kitarović svoja završna izvješća trebaju dostaviti do 4. veljače. Na izbornu je promidžbu najmanje, svega 24 kune, potrošio Mislav Kolakušić, a najviše, oko 3,1 milijun kuna Miroslav Škoro.


Škoro je jedini kandidat koji je iskazao financijski manjak od približno 365 tisuća kuna. Tolika je, naime, razlika između njegovih troškova i primitaka koji su iznosili 2,75 milijuna kuna, od čega su čak 2,1 milijuna kuna bila njegova vlastita sredstva. Nešto više od 600 tisuća kuna dobio je od donatora, najveći pojedinačni bilo mu je odvjetničko društvo Suić i Škunca koje mu je uplatilo 100 tisuća kuna. Ne bude li DIP imao primjedbi na njegove financije, Škoro će od države dobiti 827 tisuća kuna i tako "pokriti" dio izbornih troškova, na što ima zakonsko pravo, s obzirom na to da je dobio više od deset posto biračkih glasova.
Viškove u izbornoj promidžbi iskazali su kandidatkinja Radničke fronte i Socijalističke radničke partije Katarina Peović (15.300 kuna), nezavisna Dalija Orešković (1257 kuna), kandidat SIP-a Ivan Pernar (476 kuna) te kandidat stranke DESNO Anto Đapić (167 kuna). Nedjeljko Babić (HSSKŠČ), nezavisni Dario Juričan i Mislav Kolakušić te kandidat HSLS-a Dejan Kovač, izvijestili su kako su promidžbu zaključili s pozitivnom nulom, odnosno da su im troškovi u lipu bili jednaki primitcima. H
Možda ste propustili...