Novosti
NEPRAVOMOĆNA PRESUDA U PROCESU KOJI JE TRAJAO DVIJE GODINE

Županu Tomaševiću uvjetna kazna za obiteljsko nasilje
Objavljeno 22. siječnja, 2020.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević proglašen je krivim za obiteljsko nasilje i ozljeđivanje supruge Mare Tomašević, a Općinski sud u Slavonskom Brodu izrekao mu je uvjetnu kaznu.

Zbog nasilja u obitelji i nanošenja ozljede optužnicu je 29. prosinca 2017. protiv Tomaševića podiglo Općinsko državno odvjetništvo u Požegi. Za svako nedjelo Tomašević je u nepravomoćnoj presudi dobio šest mjeseci zatvora. Ta je odluka preinačena na uvjetnu kaznu od deset mjeseci uz dvije godine kušnje.

Mara Tomašević zadovoljna je presudom, ali kaže da je cijeli postupak dugo trajao. Na novinarski upit je li i dalje u strahu, Mara Tomašević kaže da nije i da se Alojz Tomašević odselio u kuću svojih roditelja te kako misli da se sad više neće ni viđati. "Uglavnom sam zadovoljna. Treba neka kazna za ovakva djela, makar i mala. Neka vide žene da trebaju prijaviti. Mislim da će im ovo biti poticaj", kazala je. O mogućem zahtjevu za materijalnu odštetu Mara Tomašević je rekla da će ju vjerojatno tražiti, a da je iznos sada manje važan.

Presudom je zadovoljan i državni odvjetnik Jovan Vukmanović. "Sud je u cijelosti prihvatio optužnicu. Postupak je možda mogao malo brže voditi, ali sudac je htio detaljno voditi proces da izbjegne procesne pogreške, što mu je i uspjelo", rekao je Vukmanović. Podsjetio je kako se radi o nepravomoćnoj presudi te kako očekuje da će se na nju druga strana žaliti.

To je pred zgradom suda novinarima potvrdio i sam Tomašević, ponovivši tvrdnju da nije nasilnik. Na novinarski upit kako se osjeća nakon presude rekao je da će to pokazati vrijeme. Na upit o svojoj mogućoj sljedećoj kandidaturi na izborima, Tomašević je kratko rekao: "Ostavimo se politike, okrenimo se budućnosti." Njegov odvjetnik Željko Damjanac kaže da je presuda očekivana, ali i dalje ističe sumnju u način nastanka ozljeda koje je Mara Tomašević prijavila kao posljedicu suprugova napada. Damjanac tvrdi i kako je sud ignorirao da je govor Mare Tomašević obiteljsko nasilje te da ona, suprotno tvrdnji suda, nije bila u stalnom strahu. "Sudac će se dobro morati potruditi da obrazloži ovu presudu", rekao je Damjanac, još jednom izrazivši sumnju u pristranost suda.

Aktivisti, međutim, nisu zadovoljni uvjetnom presudom za obiteljsko nasilje. Tako je predsjednica karlovačke Ženske grupe "Korak" Mirjana Duduković kaznu ocijenila sramotnom. Ta udruga u skloništu pruža pomoć ženama i djeci žrtvama obiteljskog nasilja. "To je potvrda da nam Istanbulska konvencija treba i da je moramo primjenjivati. To je sramotno. Nasilje, ako je utvrđeno i ako je dokazano, treba biti osuđeno. Što znači uvjetna osuda? Ništa. Isto kao i do sada kada nije bio osuđen", izjavila je Hini Duduković. Duduković je "ljuta kad se takve stvari događaju" i kaže da nam zato skloništa i trebaju.

Rekla je da se mora puno više pažnje posvetiti ženama žrtvama nasilja, upozorivši kako žene dugo godina trpe nasilje a da ga ne prijave. "I onda kad dođe trenutak da to iznesu i prijave, dobije se ovakva presuda. To je strašno. To kao da šaljemo poruku - nemojte ni prijavljivati nasilje jer on neće biti osuđen", tvrdi Duduković. Također je upozorila kako je neprihvatljivo što svi takvi procesi jako dugo traju.

I Forum žena SDP-a kritizirao je nepravomoćnu presudu Tomaševiću, ocijenivši kako ona potvrđuje da hrvatsko pravosuđe ne želi kažnjavati nasilje nad ženama oštrijim kaznama nego što su predviđene za neplaćanje alimentacije, carinske prijestupe, nedopuštenu trgovinu i prijevare. Pri tome su naveli i primjer da se uvjetno osuđuju i zlostavljači životinja, a struka govori da se uvjetne kazne primjenjuju ako se djelo počini prvi put i ako nije osobito teško.

Hina/D.Pavlović
Udruge kritiziraju sud zbog, kako ističu, preblage kazne i predugačkog postupka
Možda ste propustili...