Novosti
NIZ OPTUŽBI DJELATNIKA

Direktor ZL Osijek: To je otpor promjenama
Objavljeno 23. siječnja, 2020.
Radnici tvrde da je Zračna luka radila s neispravnim vatrogasnim kamionima, a novac za ulaganja utrošen je na videonadzor

Dio zaposlenika Zračne luke Osijek nedavno je Ministarstvu rada i mirovinskog sustava uputio anonimno pismo u kojemu apeliraju na pomoć državnih institucija, budući da je, kako kažu, upitan opstanak radnih mjesta svih zaposlenika, kao i sama budućnost Zračne luke Osijek.

Razlog nezadovoljstvu i apelu s ovako dramatičnim posljedicama bila je reakcija zaposlenika na novu sistematizaciju koju je krajem godine predložio direktor luke Davor Forgić, što je dovelo do otvaranja niza pitanja. Budući da je sistematizacija u nadležnosti uprave Društva osvrnuli smo se na niz propusta u radu direktora Forgića o kojima zaposlenici upozoravaju u pismu, a bitno utječu na rad Društva. Između ostaloga i na to da su uvjeti za putnike očajni, jer se putnički terminal ne grije. Također navode da je dugo vremena Zračna luka radila s neispravnim vatrogasnim kamionima te da je novac namijenjen kapitalnim ulaganjima nepotrebno i nepromišljeno utrošen na skupi videonadzor koji, uz sve to, još zadire u privatne posjede. Direktoru Forgiću zamjera se i zapošljavanje bez natječaja informatičara za kojega nezadovoljni djelatnici tvrde da je u godinu dana napredovao do mjesta rukovoditelja razvoja ljudskih potencijala. Saznanja su i da rukovoditelj radi s diplome iz BiH koja nije nostrificirana.

Naravno, druga strana, u ovom slučaju direktor Forgić, u svojim odgovorima demantira optužbe te tvrdi da se putnički terminal grije sustavom centralnog grijanja na struju. O "neispravnim vatrogasnim vozilima" kaže da je spasilačko-vatrogasna služba pod nadzorom Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo te da se nadzori obavljaju u nepravilnim vremenskim razmacima bez najave, i ako bi se utvrdila nesukladnost, za otklanjanje nedostataka Agencija zadaje rok u kojem ga treba otkloniti te o tome izvijestiti Agenciju.

- U ovom trenutku sva su vatrogasna vozila u potpunosti ispravna, kao i hidrantska mreža, a postrojba je opremljena. Svi atesti i potvrde o provedenom ispitivanju i ispravnosti uredno su arhivirani i spremni za inspekcijske i druge nadzore. Nabava novog sustava videonadzora operativnih površina financirana je sredstvima MMPI-ja, u svrhu sigurnosti i zaštite civilnog zračnog prometa. Sustav je svojom kvalitetom u skladu s novim tehnologijama i samim time suvremeniji od onih koji su ugrađeni na drugim zračnim lukama prijašnjih godina. Sustav omogućuje nadzor perimetra, uzletno-sletne staze i stajanke, kako bi pomogao u zaštiti i sprječavanju nezgoda. Voditelj Službe ljudskih potencijala diplomirani je andragog, zaposlen u travnju 2018. godine. Isti je višestruko certificirani Microsoftov informatičar koji, prema potrebi, obavlja i dužnosti informatičara - stoji u odgovoru direktora Forgića, koji ova upozorenja smatra otporom promjenama, uvođenju reda, jasnom definiranju poslova i radnih zadataka, a ponajviše odgovornosti za njihovo izvršavanje.

Tomislav Prusina
MINISTARSTVO: PRIKUPLJAMO INFORMACIJE
Ministar prometa Oleg Butković održao je u ponedjeljak u Zagrebu sastanak s direktorom ZL Osijek Davorom Forgićem, što je potvrđeno i iz ministrova ureda priopćenjem u kojemu stoji: “Ministar Oleg Butković sastao se s direktorom Zračne luke Osijek koji ga je upoznao s trenutačnim stanjem u Društvu. U idućem razdoblju prikupit će se se relevantne informacije, o čemu će detaljnije biti upoznati i konzultirani članovi Nadzornog odbora Društva. Ovisno o navedenome, eventualno će se donositi daljnje odluke, a sve sukladno zakonskim nadležnostima”.
Davor Forgić

direktor ZL Osijek

Ministar je upoznat s događajima, jer anonimna pisma dolaze i na njegovu adresu. Detaljno sam ga upoznao s aktualnom situacijom, a također smo razgovarali o razvojnim planovima i kapitalnim ulaganjima za ovu godinu.