Mozaik
OTIŠAO U 77. GODINI

Umro Terry Jones, član legendarnih pytonovca
Objavljeno 22. siječnja, 2020.
Jedan od utemeljitelja legendarne britanske komičarske grupe umro je nakon četverogodišnje borbe s rijetkom demencijom

Terry Jones, glumac, pisac, scenarist, filmski redatelj i povjesničar, jedan od utemeljitelja legendarne britanske komičarske skupine Monty Python, umro je u dobi od 77 godina, prenijele su u srijedu agencije Reuters i France presse.

Rođen u Walesu, Terry Jones diplomirao je na sveučilištu Oxford. Zajedno s Michaelom Palinom, kojega je upoznao na tom sveučilištu, počeo je pisati i izvoditi komedije. Ubrzo su osnovali skupinu Leteći cirkus Montyja Pythona, sa studentima iz Cambridgea (Eric Idle, John Cleese, Graham Chapman), te s američkim animatorom sineastom Terryjem Gilliamom.

Jonesov redateljski prvijenac bio je prvi film skupine "Monty Python i Sveti gral", koji je režirao u suradnji s Gilliamom, a zatim je sam potpisao režiju ostalih filmova, kultni film "Brianov život" te "Smisao života". Jones je dugo vremena bolovao od rijetkog oblika demencije (FTD). "Terry je preminuo tijekom noći, 21. siječnja, u 77. godini, nakon duge, izuzetno hrabre, ali uvijek šaljive bitke s rijetkim oblikom demencije. Uz njega je bila supruga Anna Soderstrom. Njegov rad s Montyjem Pythonom, njegove knjige, televizijske emisije i pjesme živjet će zauvijek", priopćila je Jonesova obitelj.

Sve je počelo 1969. godine na BBC-u, a pytonovci su odmah privukli pozornost na sebe osebujnim humorom koji i danas ima veliki broj poklonika. Serija je ugašena pet godina kasnije, a potom je krenulo sa serijom filmova koje potpisuje upravo Jones. Fanovi su na vijest o smrti Terryja Jonesa odgovorili objavom skečeva na društvenim mrežama.

Hina
Najčitanije iz rubrike