Osijek
U 2019. U OSIJEKU ROĐENO 1897 DJECE

Od biblijskih junaka do likova iz TV serija
Objavljeno 23. siječnja, 2020.
Najpopularnije žensko ime prošle godine bilo je Eva, a među dječacima Noa, a novi sugrađani su i Sierra, Umalu, Mairi, Liu...

Dvije godine zaredom Matica rođenih u Osijeku bilježi manje upisane djece u odnosu prema godini prije. Konkretno, ondje ih je u 2019. godini upisano 1897, dok je godinu prije upisano sedam manje.

I nije to jedina novost. Primjerice ime Lucija, koje je godinama prije bilo u TOP 5 najpopularnijih, sada nije ni blizu vrha ljestvice.

To je ime prošle godine s trona istisnulo ime Eva, s obzirom na to da su se roditelji, prema podatcima iz Matice rođenih Osijek, u najvećem broju odlučili baš za njega. Na drugom je mjestu žensko ime Lea, a potom (slično) Lena, ime koje je u prošloj godini dobilo više djevojčica nego što ih se zove Sara. Valja podsjetiti da je i Sara bilo ime koje je proteklih godina bilo jedno od najpopularnijih. Kako bilo, roditelji su najčešće odabirali i imena Ana, Iva, Rita i Mia.

Kad su u pitanju dječaci, dugogodišnje "prvo" osječko ime, Luka, u 2019. godini preteklo je ime Noa. Na drugom je mjestu ime Šimun, ali i tradicionalno Luka i Borna. Od ostalih najpopularnijih imena tu su još i David, Leon, Ivan i Matej.

Lako je bilo, našalili bismo se, odlučiti nadjenuti kakvo poznato ime. No bilo je i onih roditelja koji su, čini nam se, dugo razmišljali koje, za naše podneblje neobično, ime nadjenuti svome djetetu. Čini se da su ponovno u tome uspjeli, jer je Osijek dobio nove male stanovnice nazvane Ella, Sierra, Umalu, Mairi, Amarna, Daneen, Tia, Rafeli, Leora, pa i malenu Liu. Čini se da su i televizijske serije ostavile traga na roditeljima, pa tako bilježimo i ime Amara, prema seriji "Vampirski dnevnici". Nastavak te serije, "Originali", inspirirao je osječke roditelje za još jedno ime, Freya. Zanimljivo je da u oba slučaja nije riječ o glavnim likovima, no roditeljima ove djece bila su dovoljno zvučna.

Ni roditelji dječaka nisu bili manje originalni. Tako je Osijek bogatiji i za ime talijanskog pjesnika i prozaika Dantea, a ovo ime slijedi i još nekolicina neobičnih, poput imena Justin, Deo, Pio, Amon, Istok, Atlas, Mak, pa čak i Lobel. Lobel je inače, kaže predaja, jedan od petorice braće koji su, zajedno s dvjema sestrama, Hrvate početkom 7. stoljeća doveli na Jadran.

Zanimljivo je da neka imena upisana u Matici rođenih Osijek u 2019. godini nisu bili među popularnijima u prijašnjim. Tako kod muških imena više nije u TOP 10, primjerice Filip, čak ni Marko, a nema ni Jakova, Petra ni Karla. Ni među djevojčicama nije drukčija situacija, pa je tako rođeno manje djevojčica nazvanih Petra, Ema, Nika, Tena, ili Lucija. Drugim riječima, ni jedno od navedenih imena ne nalazi se na popisu najpopularnijih u prošloj godini. Očito je, kao i nekada, neka imena uđu u modu, a neka iziđu.

Marija Mihelić
NEGATIVAN DEMOGRAFSKI TREND
Statistički podatci o novorođenoj djeci u razdoblju od 2015. do 2019. godine pokazuju negativan trend. Naime, prema Matici rođenih u tom je razdoblju rođeno čak 275 sugrađana manje. Iznenađenje se dogodilo tek 2017. godine kad je, u odnosu na godinu prije, rođeno deset mališana više. U brojkama to znači da su 2015. godine rođena 2172 mališana, a godinu poslije njih 2004. Povećanje za desetero novih malih sugrađana dogodilo se 2017. godine, a godinu poslije rođeno ih je 1904, dok je prošle godine rođeno njih 1897.
Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike