Regija
MLJEKARA STEČAJNI DUŽNIK SAMO S POKRETNINAMA

Radnicima BiZ-a oko 60 posto potraživanja, osnivačima ništa
Objavljeno 23. siječnja, 2020.
Osnivač mljekare je PZ Simentalac, a njega je osnovalo 13 zadrugara - stočara-mljekara
POŽEGA

Nakon što je 1. kolovoza prošle godine obustavila proizvodnju, za čiji nastavak su joj nedostajala obrtna sredstva za koje izvore i strateškog partnera nije mogla naći, a nakon samo mjesec dana samu sebe preldožila je za stečaj koji je otvoren krajem 2019., jučer je održano ispitno ročište za Mljekaru BiZ iz Buka, kada su ispitane prijavljene tražbine vjerovnika. U prvom višem isplatnom redu su radnici kojih je u trenutku podnošenja prijedloga za otvaranje stečaja bilo 28, no, kaže stečajni upravitelj Boajn Sudarević iz Osijeka, šestero njih je odjavljeno u drugoj polovini studenoga jer su u trenutku otvaranja stečaja bili u otkaznom roku.

Radnici - 645.000 kn

Zbog premale vrijednosti stečajne mase (jer ovaj stečajni dužnik ima samo pokretnine, dok su nekretnine – ona u Buku, u vlasništvu njezina bivšeg vlasnika, a druga nekretnina, u Kutjevu, u vlasništvu je njezina osnivača, Poljoprivredne zadruge UPOCentar Simentalac), ističe Sudarević, bit će namireni samo radnici, i to djelomice – oko 60 posto, kao prvi viši isplatni red. Drugi viši isplatni red – dobavljači i osnivač PZ Simentalac, odnosno njegovih trinaest zadrugara, združenih mljekara koji su ga i činili i većinom dolaze iz Požeštine, neće dobiti ništa. Razlučnih vjerovnika – banaka i drugih – Mljekara BiZ nema, no zato posla s bankama ima njezin osnivač PZ Simentalac i to kroz kredit, a svoju nekretninu založio je za potrebe Mljekare BiZ.


– Simentalac i dalje uredno izvršava obveze prema kreditu. Jer, da ne izvršava, već bi banka išla ovrhom prema njoj – kaže Sudarević. Bivši vlasnik mljekare, koji je i dalje vlasnik nekretnine u Buku, prvo je bio obrt u koji ta imovina nije unesena nego je napravio mljekaru.


Procjene (nekih) BiZ-ovih (sada već bivših) združenih mljekara su da bi Mljekara u stečaj mogla povući i PZ Simentalac. Sudarević kaže kako je u tijeku procjena pokretnina. Tablica knjigovodstvene vrijednosti stečajne mase kaže da je riječ ni o dva milijuna kuna, točnije nešto više od 1,950.400 kuna. No sadašnje slobodne procjene kažu da bi stvarna vrijednost mogla biti ne veća od pola milijuna kuna, plus 153.000 kuna potraživanja Mljekare BiZ. Jer, pokretnine su nabavljane tijekom 1990-ih godina, vrijedne su onome tko bi nastavio proizvodnju, no ne i za novu firmu.


U stečaju je završio dojučerašnji svijetli primjer udruživanja, donedavni uzorni primjer proizvođačke organizacije – oblika koji naša službena poljoprivredna politika zdušno zagovara. Ironija je što je BiZ i neposredno prije prvokolovoškog ključa u bravu pozitivno poslovao, no nedostajalo mu je oko milijun i pol kuna obrtnih sredstava da nastavi, no za to razumijevanje nije nađeno, pa ni u HBOR-u. Stalna omča Mljekari i njezinim zadrugarima, još od 2017. godine, kada je nastavila s njima, odnosno Simentalcem, bio je preuzeti dug za koji su osnivači, otvoreno je za Glas Slavonije još ljetos rekao najveći među njima Željko Strapač iz Vetova-Ozdakovaca, mislili da je on oko 2.000.000, a na kraju se pokazalo da je 3,5 milijuna kuna.


– Kupili smo dug, a ne vrijednost – rekao je Strapač, koji ne skriva da je Mljekaru povukao dolje i njegov izlazak iz nje koji mjesec prije prvokolovoškog reza. Kaže, nije više mogao predavati mlijeko po tim cijenama i drugim uvjetima.
Dobavljači - 2,8 milijuna

– Kada je podnesen prijedlog za otvaranje stečajnog postupka, Mljekara BiZ imala je čak dobit, no premalu u odnosu na lanjske gubitke – nastavlja s ironičnim momentima ovog stečajnog dužnika stečajni upravitelj Bojan Sudarević. Zajedno s plaćama i otpremninama, radnička potraživanja nešto su veća od 645.000 kuna.


– Nekolicina njih ima dosta velike iznose tražbina na ime otpremnina jer se obračun radi na temelju neprekidnog radnog staža kod istog poslodavca, a to su oni koji su tu, kod istog, radili još prije 2000. godine, još u obrtu Bože Bošnjaka, potom u njegovoj mljekari, pa u njoj, no kada ju je preuzeo Simentalac – kaže Sudarević. Dodaje kako će radnicima Agencija za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca isplatiti po tri minimalne plaće i pola otpremnine. Vjerovnici drugog višeg isplatnog reda prema dosad prijavljenim tražbinama, no to još nije konačno, potražuju više od 2,835.400 kuna. Zajedno s gotovo 650.000 radničkih tražbina, obveze ovog stečajnog dužnika prema vjerovnicima su oko 3,5 milijuna kuna.
Na jučerašnjem ispitnom ročištu, izjavio je nakon njegova završetka stečajni upravitelj Sudarević, utvrđeno je da će se pokretnine Mljekare BiZ prodavati skupno otvaranjem pisanih ponuda kod javnog bilježnika. Radnicima su sve njihove tražbine priznate.


Suzana Župan
Bojan Sudarević

stečajni upravitelj Mljekare BiZ

Agencija za osiguranje radničkih potraživanja isplatit će radnicima po tri minimalne plaće i pola otpremnine. Nekima od njih iznos otpremnine dosta je velik jer se obračun radi na temelju neprekidnog radnog staža kod istog poslodavca, a takvih je ovdje nekolicina
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike