Dome slatki dome
ORHIDEJE

Cvjetat će ponovno
Objavljeno 23. siječnja, 2020.
Orhideje su vrlo osjetljive biljke i teške su za uzgoj. Zaneseni ljepotom cvijeta mnogi će ih kupiti u punom cvatu, ali nakon što izgube cvjetove, uz manjak pažnje završit će uništene. Dobro je znati da čak i zapuštene orhideje, ili ako ste ih u nekom od trgovačkih centara kupili pri kraju cvatnje prema znatno nižoj cijeni, uz pravilnu njegu već za nekoliko mjeseci mogu ponovno procvjetati.

Orhideju treba staviti na svijetlo mjesto gdje nema direktnog utjecaja sunca i propuha, na temperaturu oko 20C. Ako je zrak u prostoriji suh biljku treba staviti na podložak ispunjen vlažnim glinoporom, ali biljka nikako ne smije stajati u vodi. Zaliti je treba odstajalom vodom tek kada se supstrat dobro osušio. Kod svakog drugog ili trećeg zalijevanja dobro je dodati sredstvo za prihranjivanje, ali u obliku blage otopine. Listove prilikom svakog zalijevanja treba orositi s obje strane prskanjem vodom, čime ćete očistiti i prašinu s listova. Ako ste odlučili stabljiku odrezati nakon cvatnje, onda je treba skratiti do trećeg izboja, jer tu će potjerati nova grančica, a nadati se možemo da će biti puna pupova.

Nezaobilazni dio životnog ciklusa orhideje jest razdoblje mirovanja. Tijekom mirovanja koje, ovisno o vrsti, traje od nekoliko tjedana, pa do nekoliko mjeseci, orhidejama treba vrlo malo vode da bi preživjele. Općenito, pravilo je da se one vrste koje tijekom mirovanja izgube lišće ne zalijevaju do pojave novog. U početku se zalijeva štedljivo. Vrste koje ne gube lišće također zalijevajte oskudno. J.Kn.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike