Regija
PROJEKT UDRUGE “JAVOR”

Savjeti i potpora za sve udomitelje
Objavljeno 21. siječnja, 2020.
VINKOVCI - Udruga udomitelja djece, odraslih, starih i nemoćnih Vukovarsko-srijemske županije "Javor" krajem siječnja kreće s projektom ‘‘Bolji udomitelji za bolje sutra‘‘.

- Osnovna svrha projekta pružanje je podrške i osnaživanje udomitelja na području Vukovarsko-srijemske županije kako bi se unaprijedila skrb o krajnjim korisnicima. Udomitelji imaju vrlo odgovornu i zahtjevnu ulogu, u čijoj realizaciji trebaju podršku ne samo sustava socijalnih skrbi nego trebaju suradnju i podršku cijele zajednice. Projekt je osmišljen tako da će se provoditi aktivnosti usmjerene podizanju kapaciteta udomitelja u trajanju od šest mjeseci, a odnosit će se na superviziju. Sama supervizija udomiteljima pruža prostor i mjesto posvećeno udomiteljima i njihovim pitanjima, kao i mjesto gdje će dobiti stručnu podršku. Osim toga, imamo edukacije za udomitelje starije životne dobi koje će se provoditi s ciljem povećanja kompetencija udomitelja za što kvalitetnije pružanje usluga, osnove informatike za udomitelje, glazbene radionice, vodene ige na vinkovačkom bazenu, tako da smo složili raznovrstan program u šest mjeseci održavanja projekta - rekla je Tatjana Romić, voditeljica projekta, predstavivši ga na Skupštini udruge "Javor".

Prema riječima Ivana Gvozića, potpredsjednika Skupštine, udruga ‘‘Javor" okuplja 40-ak udomiteljskih obitelji, koje skrbe za približno 80 odraslih korisnika i 27 djece. Mnogo je onih, kako je rekao, koji žele biti udomitelji, no ne znaju kome se trebaju obratiti.

- Prvi korak za osobu koja želi biti udomitelj jest da dođe u Centar za socijalnu skrb i podnese zahtjev. Zatim slijedi obrada u Centru od strane stručnog tima koji donosi odluku jeste li uopće podobni, odnosno postoje li neki zakonski uvjeti koje morate zadovoljiti. Prije svega, tu se misli da niste kažnjavani, da ste državljanin Republike Hrvatske, da imate neki svoj prihod, adekvatan stambeni prostor. Kada sve to prođete, dobijete dozvolu i možete biti udomitelj. Imamo udomitelje za djecu i udomitelje za odrasle, no naša je poruka svima koji žele biti udomitelji da se prvo informiraju što je to udomiteljstvo - pojasnio je Gvozdić.

Udruga udomitelja “Javor” ima prostorije na adresi Andrije Hebranga 7 u Vinkovcima, gdje zainteresirani mogu dobiti sve informacije o udomiteljstvu. M. Kokaj
UDOMITELJSTVO NIJE POSAO VEĆ POZIV
Udomiteljstvo je dosta rašireno u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a kako su mnogi istaknuli, to nije posao, nego poziv. Među udomiteljima na Skupštini “Javora” bila je i Marina Đurašević iz Nijemaca, koja je udomila dvoje djece. Kaže da je danas udomiteljstvo jako teško, no kad nešto voliš i želiš pomoći, onda to nije problem. Marina Đurašević, uz dvoje udomljenih, ima i troje svoje djece. Ističe da mnogo očekuje od ovog projekta, u okviru kojeg bi djecu uključila u plivanje.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike