Regija
SANITET DOMA ZDRAVLJA ŽUPANJA

Lani prevezli 7666 osoba
i prešli pola milijuna km
Objavljeno 22. siječnja, 2020.
U županjskoj Posavini velika je potreba za sanitetskim prijevozom
ŽUPANJA - Čak 502.551 kilometar, u prosjeku 1377 kilometara dnevno, prešla su u 2019. vozila saniteta Doma zdravlja Županja i prevezla ukupno 7666 pacijenata s područja županjske Posavine. Gotovo polovina toga broja, njih 3649, odnosi se na pacijente koje svakodnevno dovoze u Centar za dijalizu u Županju i nakon postupaka hemodijalize vraćaju kućama.Pravo na sanitetski prijevoz zbog korištenja zdravstvene zaštite ostvaruje osigurana osoba koja je nepokretna, teško pokretna i kojoj zbog prirode bolesti nije preporučeno samostalno kretanje. Ostvaruje ga na temelju naloga za sanitetski prijevoz izdanog od strane izabranog doktora primarne zdravstvene zaštite koji je izdao uputnicu za traženu zdravstvenu zaštitu u naznačenom mjestu sjedišta ugovornog subjekta HZZO-a. Sanitetski prijevoz za stanovnike županjske Posavine, zemljopisno izoliranog područja na tromeđi Hrvatske, BiH i Srbije, udaljenog od svih bolničkih centara, od velikog je značenja i sve veće potrebe. I jako bitna karika za kvalitetno pružanje zdravstvene skrbi. Posebice za sela u Cvelferiji iz kojih mladi odlaze, a ostaje staračka populacija. To nam potvrđuje i baka Kata iz Gunje.

- Vjerujte mi, da nema našeg saniteta, ne znam što bih, sama ne mogu nigdje iz kuće. To su divni ljudi, i vozači i sestre, puni su pažnje i razumijevanja, pomažu nam u svemu jer se mi stari teško snalazimo u bolnicama. I nemam riječi kojima bi im zahvalila što su uz nas i što brinu o nama - ističe.

U Domu zdravlja Županja trude se maksimalno olakšati zdravstvenu skrb malim ljudima u najudaljenijim mjestima županjske Posavine jer upravo su oni, ističe ravnateljica Luca Lešić, uvijek polazište za razmišljanje o onome što njihovim pacijentima treba.

- To je za naše pacijente velika sigurnost. Najvažnije nam je da pacijenta s kućnog praga možemo odvesti u bolnicu ili potrebnu ustanovu na pregled, obradu ili smještaj. Brinemo se da stignu na svoje odredište, da budu na vrijeme premještani iz ustanove u ustanovu, iz ustanove u dom, gdje god bili i gdje god treba. Sve stignemo, i u Osijek, Zagreb, i u Klenovnik, Varaždinske toplice… - ističe ravnateljica. Dodaje da je riječ o ljudima s teškim dijagnozama koji ne mogu uz putni nalog samostalno ići javnim prijevozom. To su odlasci na komoterapije, zračenja, operacije, tu su nepokretne i teško pokretne osobe, puno je premještaja bolničkih pacijenata.

Uz vozilo za dijalizu, u Domu zdravlja Županja na raspolaganju je osam vozila saniteta potpuno opremljenih za prijevoz pacijenata, sa svom medicinskom aparaturom. Veliku pozornost vozači poklanjaju njihovom održavanju, svakodnevno ih čiste, steriliziraju jer im je, kažu, sigurnost pacijenata na prvome mjestu. Organizirani su u prvoj i drugoj smjeni, međusmjeni, a noću i vikendom su u pripravnosti.

- Zbilja se trudimo, i sestre i vozači su jako savjesni, potpuno predani poslu, s pacijentima odlaze do bolničkih odjela, rješavaju papirologiju, dolaze po pacijenta, uvijek su im na raspolaganju - zaključuje ravnateljica Luca Lešić.

Marija Lešić Omerović
ZAPOŠLJAVAJU JOŠ ČETIRI SESTRE
U Domu zdravlja Županja četiri su tima sanitetskog prijevoza, a čine ih po dva vozača i jedna medicinska sestra. Kada dobiju popis pacijenata koje trebaju voziti, ako i nije naznačeno na uputnici, sami procjenjuju kome je od njih najveća potreba da ga sestra prati, jesu li to ležeći pacijenti, sjedeći, imaju li problema s mučninom, pa i njima osiguravaju pratnju. No uskoro će pratnju imati svi.

Pravilnik se promijenio pa će u svakom vozilu uskoro biti i vozač i medicinska sestra, što će dodatno podići sigurnost svakog pacijenta. Prema novim uvjetima za ugovaranje moći će zaposliti još 4 sestre i imat će ukupno 8 vozača i 8 sestara. “Mi smo spremni, zatražili smo i od Ministarstva dobili suglasnost za zapošljavanje i organizirano čekamo novo ugovaranje. To je ipak 16 radnih mjesta i dodatna sigurnost za sve naše pacijente. Moram reći da nas bolnice jako hvale, da su naši timovi susretljivi, da brinu o pacijentima. Dajemo sve od sebe, mala smo sredina i radi se s velikim srcem da bismo pomogli jedni drugima”, zaključuje Luca Lešić.
Možda ste propustili...

VERONIKA I ZLATKO POLA STOLJEĆA ZAJEDNO

U braku Mrakovih razgovor i dogovor nikad nisu zamrli

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

SKUPŠTINA VATROGASNE ZAJEDNICE NAŠICE

Požara manje 60 posto

Najčitanije iz rubrike