Svijet
PREMIJER SÁNCHEZ NAJAVIO DA NEOVISNOST NIJE OPCIJA

Kataloniji se nudi veća autonomija
Objavljeno 22. siječnja, 2020.
Španjolski premijer Pedro Sánchez najavio je u intervjuu španjolskoj televiziji TVE da će se u veljači sastati s predsjednikom katalonske vlade Quimom Torrom u sklopu dijaloga o budućem statusu Katalonije, a Katalonci će potom glasati o njihovu sporazumu, koji ne bi uključivao samostalnost. Sánchez, na vlasti od lipnja 2018., tijekom siječnja je uspostavio novu koalicijsku vladu svoje Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE) i manje lijeve formacije Unidas Podemos, što je prva koalicijska vlada u Španjolskoj u posljednjih 80 godina. U svom prvom intervjuu nakon uspostave vlade rekao je kako će se u prvom tjednu veljače sastati s predsjednikom katalonske vlade Quimom Torrom. Torra traži novi referendum o samostalnosti Katalonije, autonomne pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku, a kojeg bi odobrila španjolska vlada. "Želim da mandat ove vlade bude obilježen dijalogom i konsenzusom‘‘, izjavio je Sánchez. H
Samoodređenje nije prihvatljiva opcija
Sánchez je u intervjuu dao do znanja da rezultat pregovora neće biti referendum o samostalnosti, na čemu inzistira ERC, no nije precizirao kakav bi sporazum mogao biti. ERC je dosad tražio isključivo "referendum o samoodređenju".

"Sporazum neće moći biti nešto što razdvaja. Put je autonomija, a ne samoodređenje", rekao je Sánchez. Španjolska je od uvođenja demokracije podijeljena na 17 autonomnih pokrajina.
Najčitanije iz rubrike