Ekonomija
GASE SE MALE TEHNOLOŠKI NEDORASLE TVRTKE

Dok se IT industrija u Hrvatskoj razvija, u svijetu rast usporava
Objavljeno 22. siječnja, 2020.
Tehnološke tvrtke u SAD-u lani su otpustile 64.166 radnika, 351 % više nego godinu prije

Iako je IT industrija jedna od najpropulzivnijih, prema pisanju stručnih medija, na velikim svjetskim tržištima posljednjih godina prisutni su negativni trendovi.Tako su, prema najnovijim informacijama, tehnološke kompanije u SAD-u u 2019. godini otpustile čak 64.166 radnika ili 351 posto više nego godinu prije. Ta je industrija bila i druga po otkazima izvršnim direktorima, fotelju je izgubilo njih 216 ili 42 posto više. Istovremeno se najavljuje da će u Indiji, čiji je IT sektor jedan od najkonkurentnijih u svijetu, otkaz dobiti od 30 do 40 tisuća zaposlenika kao posljedica činjenice da je rast tamošnje IT industrije usporio na jednoznamenkasti postotak.


Uz nove izazove u globalnim trgovinskim odnosima, ti se otkazi u najvećoj mjeri pripisuju nedovoljno brzoj prilagodbi novim tehnologijama.


Na sličnom je tragu i Ivan Jurlina, predsjednik udruge Osijek Software City koja okuplja 40-ak osječkih IT tvrtki.


- Gase se male tvrtke koje tehnološki nisu dorasle, odnosno nemaju potrebna znanja i iskustva da bi mogle raditi zahtjevnije proizvode kao što su blockchain i strojno učenje, umjetna inteligencija i sve ostale tehnologije koje dolaze, a za koje je potrebno više iskustva. Također, u SAD-u postoji puno startupova koji su financirani od stranih investitora i kada njihov proizvod ne uspije zaživjeti na tržištu, oni zatvore tvrtku. Kada govorimo o Indiji, koja je snažno vezana za američko gospodarstvo, vjerojatno se otkazi mogu protumačiti i kao težnja velikih tvrtki za što više in house developera, jer bolje je imati nekoliko ureda u SAD-u, nego biti raštrkan po cijelom svijetu - objašnjava Jurlina.

Skuplji i kvalitetniji

S druge strane, Rumunjska, koja se nametnula kao europska Indija kada je riječ o IT outsourcingu, prema PwC-ovu HR Barometru iz listopada, bilježi pozitivne trendove. Čak 91 posto ICT kompanija u Rumunjskoj najavilo je da u 2020. godini planira povećati broj radnika za prosječno 20 posto.
- Smatram da sve više tvrtki prepoznaje kvalitetu Europe. Mi jesmo skuplji od Indijaca, ali smo i puno kvalitetniji. Rumunjskoj, kao i zemljama poput Estonije, Litve i Latvije, čija se IT industrija također rapidno razvija, naruku svakako ide i dobra porezna politika kada je riječ o IT-u - poručuje Jurlina.
Upitali smo ga - mogu li se ovi globalni trendovi odraziti na hrvatski IT sektor?
- Mi zaostajemo za svime, tako da ako i je riječ o nečemu ozbiljnom, nas to još neće dohvatiti, očekujem da će potražnja za našim uslugama biti prisutna i ubuduće. Jedini, ali prilično velik problem s kojim se već dugo suočavamo manjak je kvalificirane radne snage, zbog čega ne možemo proizvesti ozbiljan svjetski proizvod te se cijeli naš sektor većinom temelji na izradi softvera po narudžbi - ističe Jurlina i dodaje: "Osječku ITscenu većinom čine klasične agencije koje rade softvere po narudžbi za cijeli svijet. Nemamo nikakav svoj  svjetski proizvod i to je jako loše. Tu je i problem skaliranja, jer mi moramo konstantno rasti da bismo zadovoljili potrebe naših klijenata, a o tim potrebama ovisi i koliko ćemo radnika zaposliti. To može biti jedna osoba, a može ih biti i 10, i tu se opet vraćamo na nedostatak radne snage."
U Osijeku su, dodaje Jurlina, tehnički fakulteti trenutno puni. Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) ove je godine upisao rekordan broj studenata i nema više kapaciteta, kako fizički tako ni brojem profesora i asistenata koji bi studente izučavali, zbog čega su sve osječke IT tvrtke prisiljene provoditi svoje programe stipendija, a sve više razmišljaju i o uvozu radne snage iz susjednih zemalja koje su nam kulturološki bliske.
Obrazovni sustav

- Iako obrazovni sustav još uvijek nije prepoznao da treba više ulagati u segmente koji su nama važni, neki pomaci postoje, situacija je bolja nego prije pet godina, ali su oni i dalje nedovoljni kako bi išli ukorak s našim potrebama - ističe Jurlina.
Usprkos navedenim problemima, hrvatski, pa tako i osječki IT sektor iz godine u godinu bilježi isključivo pozitivne trendove po svim parametrima. Kada je udruga Osijek Software City nastajala 2013. godine, tvrtke su tražile po jednog ili dva zaposlenika, a danas ih traže od pet do 15. Samo naše članice, a riječ je o 40-ak tvrtki, godišnje zaposle od 100 do 150 novih radnika - zaključuje Jurlina.
Kada je riječ o Osječko-baranjskoj županiji, ako usporedimo podatke Hrvatske gospodarske komore iz 2017. godine s onima iz 2018., vidimo da se broj tvrtki za razvoj softvera u Osječko-baranjskoj županiji povećao za 18 posto, broj zaposlenih za 19 posto dok su ukupni prihodi porasli za 93 posto, a prihodi od prodaje u inozemstvu za 36 posto. Kada se ti pokazatelji promatraju u razdoblju od deset godina, vidljiv je rast broja tvrtki za 166 posto, broja zaposlenih za 163 posto, ukupnih prihoda za 188 posto, prihoda od prodaje u inozemstvu za rekordnih 582 posto te netoplaće za 37 posto.
Kako ističu u Komori, stimulativnija nacionalna porezna politika prema ovoj djelatnosti također bi uvelike mogla pomoći da se ta djelatnost smjesti među najznačajnije u gospodarstvu Osječko-baranjske županije. Domaćoj IT industriji također bi trebalo okrupnjavanje kako bi se dosegnula veličina koja je relevantna za krupne poslove na europskoj razini. Ivan Alilović
Domaću IT industriju treba okrupniti da se dosegne veličina za krupne poslove na europskoj razini
Prodaju usluge u inozemstvo
Prema podatcima koje su nam ustupile Hrvatska gospodarska komora i HGK - Županijska komora Osijek, a koje je prije nekoliko mjeseci u svojoj temeljitoj analizi obradila i udruga Osijek Software City, hrvatska IT industrija i dalje je jedna od prominentnijih te bilježi konstantan rast. Tako je prema podatcima HGK-a za 2018. godinu u Hrvatskoj postojalo 4807 IT tvrtki koje su ostvarile 17,7 milijardi kuna prihoda, od čega 5,8 milijardi od prodaje proizvoda i usluga u inozemstvo, pri čemu je najveće prihode i dobit ostvarila zagrebačka tvrtka Ericsson Nikola Tesla. Zaključno s 2018. godinom IT tvrtke zapošljavale su 18.919 osoba, a njihova je netoplaća prosječno iznosila 7923 kune.
Možda ste propustili...

KUPCIMA NA RASPOLAGANJU VIŠE OD 65.000 PROIZVODA U OSAM PRODAJNIH KATEGORIJA

U PEVEX-u 15 % popusta na sve cijene

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

2

HRVOJE STOJIĆ, EKONOMSKI ANALITIČAR HUP-A

Turisti u Hrvatskoj troše oko 150 eura dnevno, u Italiji i Španjolskoj prosječno 250, a u Francuskoj 550

3

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora