Autoglas
PUSTINJSKI RALLY

Carlos Sainz u 57. godini treći put osvojio Dakar
Objavljeno 21. siječnja, 2020.
Sainz je triput pobijedio s tri proizvođača – VW-om, Peugeotom i sada s Minijem

Španjolska relijaška legenda Carlos Sainz neumoran je i u svojoj 57. godini. Pobjednik je 42. izdanja Dakar Rallyja, najteže svjetske utrke koja se ove godine prvi put održala u Saudijskoj Arabiji. Carlos Sainz treći put je pobjednik Dakara, a naslov je osvajao lani, i 2010. godine. Španjolac je pobijedio u četiri etape i na kraju slavio sa šest i pol minuta prednosti ispred Katarca Nassera al-Attiyaha (Toyota), i Francuza Stéphanea Peterhansela (Mini), koji je zaostao deset minuta.


Sainz je triput pobijedio s tri različita proizvođača – Volkswagenom, Peugeotom, i sada s Minijem. To je peta pobjeda za Mini, ali ne za tvornički tim, nego za privatni X-Raid Team iz Njemačke. U sve tri pobjede Sainzov suvozač i navigator bio je njegov sunarodnjak Lucas Cruz. Iza Sainzovih leđa do posljednjeg dana vodila se velika borba za drugo mjesto na pobjedničkom postolju, a na kraju je pobjedom na dvanaestoj etapi srebrni trofej uzeo Kataranin Nasser Al-Attiyah u tvorničkoj Toyoti Hilux.


Treći u generalnom poretku je Francuz Stephane Peterhansel, najveća legenda Dakara s trinaest pobjeda, koji je isto kao i Sainz vozio Mini JCW Buggy.


Bivši F1 prvak Fernando Alonso, koji je na Dakaru nastupio prvi put vozeći Toyotu Hilux, najbolji je ‘rookie’ i trinaesti u generalnom poretku. Alonso je dijelio kokpit automobila s Marcom Comom, peterostrukim pobjednikom u motokategoriji.


Ove godine najbolji motociklist bio je Amerikanac Ricky Brabec (Monster Energy Honda Team). Pobjednici u ostalim kategorijama su Ignacio Casale (quad, Yamaha), Casey Currie (SSV, Can-Am), i Andrey Karginov (kamioni, Kamaz).
Terorističke prijetnje na zapadu afričkog kontinenta primorale su organizatore da Rally Dakar preseli u Južnu Ameriku. Uslijedilo je deset odličnih godina južnoameričke avanture, a zahtjevne su pješčane staze Argentine, Čilea, Paragvaja i Perua hvalili i sami vozači. Sada je prvi put Dakar preselio tamo gdje nije bilo mnogo gledatelja, no bilo je novca, i to jako mnogo! Prema najavama i idući Rally Dakar trebao bi se održati u pustinjskom okružju Arapskog poluotoka.


Milan Bugarić
// utrka //
HONDA KONAČNO SVRGNULA KTM
Ricky Brabec (Honda) pobijedio je među motociklistima. Brabec je postao prvi Amerikanac koji je osvojio Dakar, a to je učinio uvjerljivo, sa 16 i pol minuta bržim vremenom od Čileanca Pabla Quintanille (Husqvarna), dok je prošlogodišnji pobjednik Australac Toby Price (KTM) okončao kao treći. Zanimljivo, ovogodišnjim Dakarom okončana je 18-godišnja dominacija KTM-a.
Možda ste propustili...

ODLIČAN POTEZ ORGANIZATORA VRHUNSKE UTRKE

Hrvatski rally veterani na WRC-u