Osijek
DODIJELJENE ŽUPANIJSKE STIPENDIJE ZA UČENIKE I STUDENTE

Ovo je budućnost naše županije!
Objavljeno 21. siječnja, 2020.
Župan Osječko-baranjske županije, Ivan Anušić, uručio je ugovore o stipendiranju učenicima i studentima s područja županije, koji će njima i njihovim roditeljima olakšati daljnje školovanje.

Za ovu godinu predviđeno je stipendiranje njih 150, i to 60 studenata sa stipendijama od 1000 kuna, te 90 učenika, za koje su predviđene stipendije u vrijednosti od 450 kuna. "Ukupno ćemo ove godine za stipendije izdvojiti malo više od milijun kuna, a riječ je o četiri kategorije stipendiranja kojima nastojimo olakšati školovanje i učenicima i njihovim obiteljima. Cilj nam je investirati u mlade i njihovo znanje uz nadu da će nakon završetka obrazovanja ostati u Hrvatskoj i u Osječko-baranjskoj županiji jer upravo su oni budući dionici, možda i donositelji odluka, društvenog i političkog života", zaključio je Anušić. Pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu, Sandra Filipović, pojasnila je da su dodijeljene stipendije za darovite učenike i studente, potom za učenike i studente koji se obrazuju za deficitarna zanimanja i STEM područje te za one koji su slabijeg imovinskog stanja. Pri tome je u posljednjih 17 godina za ovu namjenu iz županijskog proračuna izdvojeno 24.400.000 kuna. "Nadamo se da ćemo stvoriti preduvjete da većina kadra koja se obrazuje u navedenim područjima uistinu i ostane na području županije, iako su prema svojim sposobnostima traženi i na europskom tržištu rada", istaknula je Filipović.

Dobitnica stipendije za darovite učenika je i mlada Iva Šmigovec, koja ju je zaslužila sudjelovanjem na brojnim natjecanjima, poput onih iz biologije i fizike, ali i geografije, matematike i informatike. "Dobiveni novac planiram uštedjeti i sačuvati za budućnost", skromno će Iva.
E. Nenadić
Stipendije se dodjeljuju u četiri kategorije, a ove je godine za njih izdvojeno nešto više od milijun kuna
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana