Ekonomija
STROGE SANKCIJE

Zbog kršenja propisa o zaštiti podataka 100 milijuna eura kazni
Objavljeno 21. siječnja, 2020.
Najvišu pojedinačnu kaznu, od 50 milijuna eura, izrekla je Francuska, i to Googleu

Europski regulatori odredili su novčane kazne u ukupnom iznosu od 114 milijuna eura od sredine 2018. godine, kada su na snagu stupili postroženi propisi o zaštiti privatnosti podataka, pokazuje objavljeno izvješće.Najvišu pojedinačnu kaznu, od 50 milijuna eura, izrekla je Francuska, i to Googleu. Nizozemska, Velika Britanija i Njemačka prednjače pak po broju obavijesti o kršenju propisa o zaštiti podataka, pokazuje izvješće odvjetničkog ureda DLA Piper.
Opća regulativa o zaštiti podataka (GDPR) uvedena je kako bi se zaštitili osjetljivi osobni podatci i propisuje stroge kazne ako kompanije izgube konrolu nad podatcima ili ih obrađuju bez suglasnosti klijenata.
Poštovanje propisa nadziru nadležni uredi 28 zemalja Europske unije, iako daleko najveću odgovornost ima Irska, gdje je europsko sjedište smjestila većina digitalnih divova iz američke Silicijske doline, poput Facebooka, podsjeća Reuters.
Do sada izrečene kazne znatno su manje od onih u visini i od nekoliko milijardi eura koje je izricala Europska komisija za kršenje propisa o ravnopravnom tržišnom natjecanju. S vremenom će iznosi vjerojatno rasti jer su zbog žalbi i sudskih procesa pod povećalom javnosti i stvaraju pravne presedane.
Regulatori teorijski mogu odrezati kazne u visini od dva do četiri posto globalnih prihoda kompanija, ali u praksi moraju dobro odvagnuti bi li visoke kazne "prošle" na sudu, tumači partner u odvjetničkom uredu DLA Piper Ross McKean.
"Trebat će vremena - regulatori će dobro razmisliti prije no što odrežu kaznu u visini od četiri posto globalnog prihoda kompanije jer bi se mogli suočiti sa žalbom", kazao je McKean za Reuters."Ako regulator u žalbenom postupku izgubi, topi se njegova vjerodostojnost", objašnjava. Najvišu pojedinačnu kaznu predložio je do sada britanski regulator, od 183 milijuna funti, i to vlasniku British Airwaysa IAG-u zbog krađe podataka pola milijuna klijenata, podsjeća Reuters. Hina/Z. Rupčić

U RH ZA SADA SAMO UPITI I PRITUŽBE
Prema nekim anketama, više od polovine poslovnih subjekata u Hrvatskoj još uvijek nije obavilo usklađivanje s Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR-om). Agenciji za zaštitu osobnih podataka (AZOP-u), kako neslužbeno doznajemo, uglavnom pristižu upiti i pritužbe (tako su u prvih pola godine od primjene Uredbe zaprimili 2122 upita i 858 pritužbi građana na kršenje propisa o zaštiti osobnih podataka), od čega se najveći dio odnosio na ostvarivanja prava, najčešće prava na brisanje. Te pritužbe prije svega se odnose na obradu osobnih podataka privatnog sektora, financijskog, bankarskog i osiguravajućeg, a u velikom su dijelu zastupljene i pritužbe na telekomunikacijski sektor, zbog lažnih pretplatničkih ugovora i krađe identiteta. S druge strane bilježe porast pritužbi vezanih uz obradu osobnih podataka preko videonadzora, ali i obradu u svrhu marketinga. Najviše pritužbi odnosi se na obradu osobnih podataka na internetu, što uključuje korištenje društvenih mreža (Facebook i Instagram) i javnu dostupnost podataka preko internetskih tražilica (Google). Što se tiče državnih tijela i institucija, pritužbe se odnose na objavu osobnih podataka u javnim registrima i slično.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike