Regija
VELIKI ISKORAK RADNE JEDINICE TVINA U ŽUPANJI

Radit će gotov proizvod, zapošljavaju još 35 ljudi
Objavljeno 20. siječnja, 2020.
Od veljače u funkciji nova tehnološka linija, podižu se kapaciteti pogona
ŽUPANJA - Pred Radnom jedinicom Tvina u Županji veliki su izazovi i brojni planovi čija će realizacija značiti početak vrlo pozitivne poslovne priče.Već početkom veljače kreće val zapošljavanja, a bit će otvoreno oko 35 novih radnih mjesta. U dislociranom pogonu te virovitičke tvrtke, nekadašnjeg lidera hrvatske drvne industrije, trenutačno je zaposleno 38 djelatnika. Pogon se bavi primarnom preradom trupaca u samicu, odnosno dasku, koju potom režu u elemente i suše. Do sada su ih slali u Viroviticu na lijepljenje i upravo je taj dio Županji nedostajao. Od sljedećeg će mjeseca, doznajemo od upravitelja Ivana Gregorovića, ondje početi raditi i gotove proizvode, čemu se godinama težilo.

Zahvaljujući novim tehnološkim linijama, čija je instalacija u tijeku, proizvodnja će se konačno sjediniti i kompletno raditi u Županji odakle će proizvodi izravno ići na tržište. To je velik iskorak koji otvara nove mogućnosti.

Dodana vrijednost
- Naša radna jedinica dobiva novu priču, imat ćemo potpuno novu situaciju koja će izazvati vrlo pozitivne učinke. Zaposlit ćemo do 35 novih ljudi. Dio linije za dužinsko lijepljenje elemenata već je instaliran, trenutačno se radi na liniji za širinsko lijepljenje i uskoro ćemo početi raditi uzdužno-širinsku lijepljenu ploču kao proizvod Radne jedinice Županja - zadovoljan je Gregorović.

Dodaje da se moraju podizati i kapaciteti postojeće pilane i doradne pilane kako bi se omogućio pun kapacitet izrade lijepljenih ploča. Većina proizvoda za sada završava na domaćem tržištu, a cijena će diktirati budući plasman.

- Investicija je za sada vrijedna milijun kuna, to nije neki velik iznos, ali za sadašnje je prilike itekako velik novac i osjetit će se u budućnosti kroz proizvodnju. Cilj nam je dodati vrijednost tom našem drvu koje treba cijeniti i čuvati jer sve ga je manje - zaključuje Gregorović.

Optimizam ne krije ni Mirko Kovačević, član Uprave Tvina d.o.o. Virovitica, kojega je, skupa s Gregorovićem, proteklog petka primio gradonačelnik Davor Miličević. Dao je punu potporu aktivnostima i poslovnim planovima Tvina vezanima uz pogon u Županji poručivši da im je Grad na raspolaganju i u okviru svojih mogućnosti uvijek je spreman pomoći.

I novi proizvodi
- Do početka veljače strojevi će biti instalirani, cijela linija će se pokrenuti i počet ćemo raditi gotove proizvode. Do sada smo radili jedan proces koji je dijelom bio tehnološki i ekonomski neopravdan zbog velikih troškova transporta elemenata do Virovitice pa ponovnog vraćanja u Županju, bilo je dosta dopunskih troškova pa nije bilo ni pravog učinka. A nova tehnološka linija ujedno je i najava novih proizvoda koji će se ovdje raditi – ističe Kovačević. Napominje da će navedene ploče zasigurno biti baza za proizvodnju namještaja jer su proizvodi od lijepljenih elemenata sve traženiji na svjetskom tržištu, ustvrdivši da se struktura proizvoda promijenila.

- To su elementi koji sami po sebi imaju minimalnu ekonomsku vrijednost, ali se njihovom preradom i stvaranjem ploča dobiva dodana vrijednost i puno veći financijski rezultat. U Županji planiramo proširiti prostor djelatnosti i lepezu proizvoda iz dosadašnjeg asortimana – otkriva Kovačević i podsjeća da se u Radnoj jedinici u Županji proizvodi i vrhunski klasični parket od najkvalitetnijeg hrasta lužnjaka kojemu malo tko može konkurirati.

- Veselim se novim izazovima. Konačno ćemo i mi imati nešto konkretno ponuditi za tržište i prihoditi kroz taj naš proizvod. Bit će zaposleno gotovo dvostruko više ljudi, a samim tim rastu i obveze i odgovornost. Pozitivno razmišljamo i skupa s novom Upravom Tvina odlučno idemo prema tome da našu viziju i zacrtane planove uspješno ostvarimo – ustvrdio je upravitelj Gregorović. Najavljuje da od početka veljače kreće zapošljavanje i obučavanje radnika. U natječaju nisu definirali konkretnu stručnu spremu jer su svjesni toga da je kvalificirane radnike jako teško naći. Stolarske struke više i nema, od 70-ak prijava samo dvoje kandidata imalo je struku vezanu za drvnu industriju. Neka radna mjesta zahtijevaju određenu informatičku naobrazbu za navođenje strojeva, a ima i pomoćnih radnih mjesta i sve prijave su dobrodošle.

Zaposlit će kandidate svih profila, u tijeku su razgovori s ljudima i procijenit će se tko će što raditi.

Marija Lešić Omerović
POVEĆAVAJU PROIZVODNJU, TRŽIŠTE OSIGURANO
Nova Uprava Tvina, imenovana početkom lipnja 2019., spasila je tvrtku od stečaja i do sada je puno toga napravila. “Pomaci se itekako osjete i Uprava ima osjećaj za ljude. Cilj je da budu zadovoljni i adekvatno plaćeni kolikogod je to u našoj moći, a na nama je da se izborimo i da kroz dodanu vrijednost proizvoda zaradimo i osiguramo sredstva za podizanje plaća”, kaže Gregorović. Član Uprave Tvina Mirko Kovačević ističe da su itekako svjesni toga da bez zadovoljnog radnika nema kvalitetne proizvodnje i idu k tome cilju.

- Molim ljude da se još malo strpe i imaju razumijevanja, idemo k povećanju proizvodnje i prihoda, tržište imamo. Pobrinuli smo se i osigurali dovoljno posla i već sada imamo dvostruko veću realizaciju od one koju smo zatekli 3. lipnja, kada smo preuzeli dužnost - ističe.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike