Osijek
SVE SE POKLOPILO

Danas je najdepresivniji dan u godini. Kako se spasiti?
Objavljeno 20. siječnja, 2020.
Postblagdansko razdoblje, nedostatak novca, magla, sve to može biti razlog za depresiju, ali i ne mora, kaže psihologinja Mozer

Iako se današnji dan ni po čemu ne mora razlikovati od prethodnih ili onih budućih, engleski ga tabloidi godinama nazivaju najdeprimantnijim danom u godini.

Uz to što je novogodišnje raspoloženje iza nas, tu je i "dugi" siječanj nakon rastrošnoga prosinca. Dodatan razlog za depresiju su i tmurni dani i sve je to dovoljno da smo se već ujutro probudili neraspoloženi, demotivirani, pomalo i tužni. No mora li doista biti tako? Osječka psihologinja Mirjana Mozer tvrdi da ne mora.

- Svi smo se istrošili za blagdane i to nas dovodi u situaciju da se ne osjećamo baš najsretnije. Moramo razmišljati možemo li "rastegnuti" siječanj do plaće i to je situacija koja neizbježno vodi u nezadovoljstvo, no to nipošto ne bih nazvala depresijom, jer je to jedan težak termin - priča Mozer. Činjenica je da nam ni vremenske prilike ne idu naruku, i to posebice ove godine kad je izostala snježna idila koja stvara osjećaj romantike. Umjesto toga imamo maglu koja utječe na raspoloženje i izostanak sreće jer nema sunca koje će nas bar nesvjesno izvući iz neraspoloženja.

Tu je i činjenica da upravo danas počinje novi radni tjedan. Mozer itekako zna da mnogi kažu kako su sretni tek kad im prođe taj mrzak ponedjeljak, što ne čudi, jer je taj dan prethodio opuštajućem vikendu i situacijama gdje nismo morali rano ustati iz kreveta i juriti na posao. Vikendom se, kaže, ljudi relaksiraju i sami organiziraju kako im odgovara i koliko god voljeli posao kojim se bavimo, on nam donosi napor jer nam, dodaje Mozer, netko određuje što moramo raditi, a upravo to nitko ne voli. Sve to utječe na obilježje ponedjeljka kao mrskoga dana, uz dodatnu težinu što je u siječnju pa još i treći po redu... Ipak, Mozer naglašava da siječanj, a posebice današnji dan, ne mora nipošto biti nabijen negativnim emocijama.

- Ljudima uvijek nastojim reći da tu ne treba gledati nikakvu statistiku, jer je čovjek individualac i svatko od nas ima svoj životni put pa se nekome baš danas mogu događati prekrasne stvari. Moguće je da netko nema novca, no da ga je baš briga za to, kao i za maglu i sivilo koje u Osijeku danima ne jenjava. Današnji "blue monday" upravo može nekome donijeti nešto prekrasno i ljudima bih savjetovala da se upravo tome treba nadati. Nema potrebe da se zavučemo u sebe i mislimo samo na to da je netko odredio kako je danas najdeprimantniji dan u godini i da je siječanj općenito "težak" mjesec.

Zbog čega se upravo onda u prvome mjesecu u godini osjećamo najviše bezvoljni? Mozer kaže da se nerijetko događa da se netko uopće ne osjeća loše, a kad pročita da je danas "taj i taj dan", odnosno pročita loš horoskop, onda se tek počinje osjećati loše. No takvu praksu, kaže, treba izbjegavati.

Stoga, ako ste pomislili da vam današnji dan neće donijeti ništa lijepoga, promijenite tijek svojih misli. Možda baš danas ugledate osobu koju dugo niste vidjeli, zaljubite se, pohvale vas na poslu, odete u dobar šoping...

Marija Mihelić
PRECIZNA FORMULA ZA DEPRESIJU
Prije 15 godina formulu za najdeprimantniji dan u godini predstavio je psiholog Cliff Arnel. Redoslijedom odabrana mala i velika slova - [W+(D-d)]xTQ/MxNA - formula je za čimbenike koji utječu na loše raspoloženje. Tako W predstavljaju vremenski uvjeti, D dugovanja, d je pak mjesečna zarada, a T razdoblje koje je prošlo od Božića. Tu je i Q koje označava vrijeme proteklo otkako smo zabilježili propale pokušaje da bismo nešto učinili, dok M označuje nisku razinu motivacije. Potrebu za kretanjem u akciju prikazuje NA i kad sve to zbrojimo, oduzmemo i pomnožimo dobijemo “blue monday”!
Možda ste propustili...

HRVATSKO DRUŠTVO ZA BUBREG HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA

Kongres nefrologa od 12. do 14. 4.

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana