Osijek
GEZIJADA U FIRINGEROVOJ

U baroknoj Tvrđi fiš kuhalo 150 ekipa
Objavljeno 19. siječnja, 2020.

Više fotografija pogledajte OVDJE.

 

"Evo nas tamburaša pokraj Pustaraša" - pjesma je koja nas je dočekala kod kotlića "Korijena pustare", jedne od 150 ekipa koje su se natjecale na fišijadi u Tvrđi ispred Slavonske kuće na Gezijadi - veselom slavonskom druženju u spomen na šaljivca i ugostitelja, pokojnog Gezu Gudlina. Branko Vadlja iz "Pustaraša" tvrdio je da su oni od početka pobjednici, jer su si ponijeli pehar od kuće.

Tomislav Barić, vlasnik Slavonske kuće, kaže da je ovo okupljanje veseljaka kakve je Gudlin okupljao i kao pravi majstor vica zabavljao. Dodao je da je s Gudlinom radio godinama, a takvo se prijateljstvo ne zaboravlja, iako je tragično okončano, Geza živi u sjećanjima onih koji su, kao i on, uvijek spremni prirediti i primiti dobronamjerne nepodopštine i šale raznih vrsta kakve su dopuštene tamo gdje vlada prijateljstvo. Stoga je i Gezijada proizvod sličan podvalama i šalama nekolicine prijatelja koji su se domislili i stvorili Gezijadu po načelu pokojnoga - svima svega i sve naopako, pa se ocjenjivao najgori fiš, a bilo je dopušteno i korumpirati stručni žiri. Organizator Barić kaže da na natjecanju ‘pukne‘ gotovo tona ribe i tisuću litara vina, da se ne spominje sve ostalo - od rakijice do slavonskih kućnih uradaka. Sve to prožvaču tisuću i više onih koji se nađu u Tvrđi. Bare kaže kako je na ovu najveću fišijadu, zbog koje se pola prometa u Tvrđi mora blokirati, jer nema mjesta za šetnju, bitno samo povesti dobru ekipu i lijepo se družiti i zabaviti.

U Firingerovoj je u nedjelju bio poseban kućni red: dopušteno je loše kuhanje, dobro kuhanje, najgore kuhanje, pjevanje, plesanje, skakanje, skidanje (za dame), i širenje ljubavi i dobre energije, a zabranjeno durenje, dizanje nosa, nealkoholiziranje. D. Pejić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike