Mozaik
OSJEČKA PREMIJERA FILMA “GLAS” U KINU URANIA

Sviličić: Uvijek sam se divio ljudima koji su uspijevali odoljeti pritiscima okoline
Objavljeno 19. siječnja, 2020.

Nešto manje od tjedan dana prije početka njegove redovne kinodistribucije, film "Glas" jednog od vodećih hrvatskih redatelja Ognjena Sviličića u subotu je pretpremijerno prikazan u osječkom kinu Urania. Prvo je to Sviličićevo redateljsko ostvarenje objavljeno pet godina nakon njegove višestruko nagrađivane drame "Takva su pravila", u kojemu još jednom tematizira borbu pojedinca protiv okoline i odolijevanje konformizmu.

Osječkoj pretpremijeri filma, koji je svoju svjetsku premijeru imao u listopadu prošle godine na Međunarodnom filmskom festivalu u južnokorejskom gradu Busanu, nazočio je i dio filmske ekipe. Uz redatelja, široj javnosti najpoznatijeg po uspješnicama kao što su "Oprosti za kung fu" (2004.) i "Armin" (2007.), u kraćem razgovoru pred publikom nakon projekcije o svojem iskustvu rada na filmu "Glas" govorili su i glavni protagonisti Franko Jakovčević i Igor Kovač te producent filma Damir Terešak i asistent režije Marko Jukić.

Radnja filma vrti se oko splitskog tinejdžera Gorana (Jakovčević), kojega samohrana majka prije njezina odlaska na rad u inozemstvo preko ljeta, unatoč tome što on ne vjeruje u Boga, šalje u katolički internat. Kao ateist čvrsta stava da vjera ne smije biti prisilna, on se odbija prikloniti instant-religiji koja se ondje nameće, zbog čega dolazi u sukob s institucijom i ravnateljicom (Belma Salkunić), a s vremenom se protiv njega okreću i štićenici doma.

- Ako niste dio neke veće skupine, stranke ili, u ovom slučaju, vjerske zajednice, imam osjećaj da je u Hrvatskoj jako teško imati svoje mišljenje jer u društvima u kojima se podrazumijeva da svi moramo misliti isto, dolazi do nasilja prema onima koji se usude drukčije razmišljati. Nije problem u tome što smo mala zemlja. I Danska je mala zemlja, pa se kod njih ne događaju stvari koje se događaju kod nas, jer vidjeli smo da je ovdje dovoljno da imate drugu boju kože pa da dobijete batine, kao što je bio nedavni slučaj u jednom zadarskom diskoklubu. To je, dakle, posve dovoljno, a da ne govorim o drugim stvarima i zbog svega toga Hrvatska je prava zemlja za ovu temu. Uvijek sam se divio ljudima koji su uspijevali odoljeti pritiscima okoline, ma koliko to bilo teško - rekao je redatelj Sviličić, uz Marijanu Verhoef, ujedno i scenarist filma. Osim Jakovčevića, Salkunić i Kovača, u ostalim se ulogama pojavljuju glumci: Karla Brbić, Goran Bogdan, Barbara Vicković, Stipe Radoja i Josip Lukić.

Inače, Sviličićev film "Glas" je nastao u produkciji kuće Maxima film, uz koprodukciju s makedonskim Skopje film studijem i srpskom kućom Biberche productions. Sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), Filmske agencije Sjeverne Makedonije i Filmskog centra Srbije, a u redovnoj distribuciji diljem Hrvatske, pa tako i u osječkom kinu, prikazivat će se od četvrtka, 23. siječnja. D.Miklić
I Danska je mala zemlja, pa se kod njih ne događaju stvari koje se događaju kod nas, kaže redatelj
Najčitanije iz rubrike