Gastro
HEADONEAST CROATIA - HEDONIST@SLAVONIJA

Vinski hedonizam na istoku Hrvatske: Mistični kraj ispunjen savršenstvom okusa
Objavljeno 18. siječnja, 2020.
Najbolja hrvatska gastronomija, vrhunska vina i nepregledni vinogradi, dvorci i utvrde u zelenim krajolicima kao iz bajke

Rijetko gdje u Hrvatskoj možete doživjeti toliko različitih vinskih aktivnosti, od noćenja ili romantične večere u vinskom podrumu, koncerta u vinogradu s jedinstvenim pogledom na Dunav, sudjelovanja u vinskom maratonu ili biciklističkoj potrazi za buteljama vina po vinogradu. Po mnogočemu vinska ponuda u Slavoniji i Baranji pripada skupini “naj”, najveći proizvođači vina u Hrvatskoj, najveći vinski podrum, najveći vinograd, najveća bačva… usudimo se reći i najbolja hrvatska vina, posebice bijela. Stoga s pravom možemo reći kako je istok Hrvatske vinski raj, koji je u mnogim kategorijama hrvatsko “naj”.

Slavonija obiluje vinskim podrumima, seljačkim poljoprivrednim gospodarstvima i autentičnim restoranima. U posjetu Slavoniji ne propušta se razveseliti nepce suhomesnatim proizvodima od crne slavonske svinje, jelima na bazi mljevene paprike ili dunavskim riječnim specijalitetima. Slavonija priča i jednu od najljepših vinskih priča, s nepreglednim vinogradima, gdje su smješteni najveći, najnagrađivaniji i najstariji vinski podrumi u Hrvatskoj.

Vina Slavonije i Baranje posljednjih su godina sve atraktivnija i cjenjenija. Regijom dominiraju četiri vinogorja: zapadno ili feričanačko, južno ili đakovačko, sjeverno ili baranjsko te istočno ili erdutsko. Zbog dojmljivog podunavskog položaja, baranjsko i erdutsko vinogorje smatraju se i zavičajem “vina s Dunava”.

U spomenutim vinogorjima dominantne su bijele sorte grožđa, u prvom redu graševina koja čini većinu proizvodnje. Osim nje, od bijelog sortimenta najviše se uzgajaju i chardonnay, traminac, bijeli i sivi pinot, sauvignon blanc i zeleni silvanac. Najzastupljenija crna sorta je frankovka, a od ostalih se još uzgajaju cabernet sauvignon i franc, merlot, crni pinot, zweigelt te syrah.

BARANJSKO VINOGORJE
U Baranji, majci vina, možete uživati u prekrasnom vidikovcu na Banskom brdu s kojeg se nižu beskrajni redovi vinograda. Specifične baranjske surduke - strme, duboko usječene ceste nastale vododerinama, na bočnim stranama krase gatori – jedinstveni vinski podrumi ukopani u brdo. Najveći baranjski gator ujedno je i najveći vinski podrum u Hrvatskoj.

ĐAKOVAČKO VINOGORJE
U prostoru ispod nadbiskupskog dvora, neposredno uz đakovačku katedralu smješten je podrum Đakovačko-osječke nadbiskupije u kojemu možete kušati poznata misna vina vrhunske kvalitete. Nadbiskupija nastavlja tristogodišnju tradiciju proizvodnje vina, od grožđa stasalog na suncem obasjanim južnim padinama Dilja.

ERDUTSKO VINOGORJE
U vinogorju Erdut nalazi se najveći vinograd u Hrvatskoj, površine 513 hektara, no i na svijetu najveća vinska, hrastova bačva koja je u uporabi, zapremnine čak 75 tisuća litara, u kojoj se čuva erdutska graševina.

FERIČANAČKO VINOGORJE
U Feričancima na padinama Krndije mikroklima je idealna za frankovku, sortu velikog potencijala, no vrlo izazovna i zanimljiva enolozima. Stoga ta sorta u feričanačkom vinogorju daje iznimne rezultate, a u podrumima vina vrhunske kvalitete.

Osim tradicionalnih vinskih proslava kao što je siječanjska Vinceška ili Vinkovo, sve je veći broj moderno koncipiranih vinskih manifestacija koje sjedinjuju hedonizam, umjetnost i aktivni odmor. Među njima se ističu osječki WineOs te Večeri vina i umjetnosti, erdutski Wine & Bike Tour Erdut, Vinski Bor maraton u Zmajevcu te Festival frankovke u Feričancima.

Dario Kuštro
U posjetu Slavoniji ne propušta se razveseliti nepce suhomesnatim proizvodima od crne slavonske svinje, jelima na bazi mljevene paprike ili dunavskim riječnim specijalitetima
Slavonija priča i jednu od najljepših vinskih priča, s nepreglednim vinogradima, gdje su smješteni najveći, najnagrađivaniji i najstariji vinski podrumi u Hrvatskoj.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike