Novosti
LANI VIŠE OD 200 POJEDINAČNIH ZAPLJENA

Narkoscena se preselila u osječke kafiće i klubove
Objavljeno 18. siječnja, 2020.
Liječnica ističe kako su se ponovno pojavile droge kojih neko vrijeme nije bilo

Nakon tragične prometne nesreće u kojoj je poginulo troje mladih u Osijeku, a jedna djevojka teško stradala, nagađalo se da su mladi konzumirali drogu u ugostiteljskom objektu prije nego što su sjeli u automobil. Ima li istine u tome iz policije nismo uspjeli doznati, no počelo se javno govoriti o konzumiranju i dilanju droga u osječkim ugostiteljskim objektima.



Akcije vikendom

Da se ne radi o praznim pričama kazuje i vijest iz PU osječko-baranjske od 23. prosinca prošle godine, gdje je navedeno da su policajci, u sanitarnom čvoru ugostiteljskog objekta na Trgu Vatroslava Lisinskog u osječkog Tvrđi, zatekli 30-godišnjaka iz Jarmine dok je konzumirao drogu. Policajcima je 30-godišnjak predao više komada ecstasyja i nekoliko paketića amfetamina speeda.


Narkoscena se s godinama polako sve više selila s ulica u ugostiteljske objekte, a vlasnici kafića i noćnih klubova pri tome su nemoćni. Podaci iz policije kažu da i policajci rade na suzbijanju droga u Osijeku i cijeloj Županiji, no čini se da se narkoscena otela kontroli.


- Službenici PU osječko-baranjske konstantno pojačano postupaju u zonama ugostiteljskih objekata i na mjestima na kojima se okuplja veći broj mladih osoba na području Osijeka, pa tako i drugih gradova naše županije, osobito u večernjim satima u dane vikenda. Tijekom 2019. godine na području Osijeka policajci PU osječko-baranjske evidentirali su više od sto slučaja neovlaštenog posjedovanja droge prema Zakonu o suzbijanju zlouporabe droga. Nadležnim sudovima proslijeđeni su optužni prijedlozi dok je ukupno ostvareno više od 200 pojedinačnih zapljena različitih vrsta droga na području Osijeka - kažu iz PU osječko-baranjske.


Na problem konzumacija svih vrsta droga u kafićima, ali i veći broj drogiranih amfetaminima, upozorava i osječka liječnica Marija Kribl, voditeljica Centra za zdravstvenu zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti pri HZJZ-u Osječko-baranjske županije.


- Naši pacijenti nekad znaju spomenuti da koriste drogu po kafićima, ali mi je teško procijeniti koliko toga doista ima. Ako postoji, to je već pitanje policije i ne razumijem na osnovi čega ih ne bi uhvatili. Još mogu razumjeti ako koriste droge negdje skriveni, ali po ugostiteljskim objektima to je već javno drogiranje. Ne mogu vjerovati da se to doista događa, a da nitko ne reagira. Ne znam bih li izjave pacijenata uzela kao vjerodostojne, ali ako su konzumenti tu, onda su tu i dileri i ne vidim nikakvo opravdanje da se nešto hitno ne poduzme. Očito su se i konzumenti i dileri osilili - kaže osječka liječnica. Dodaje i kako su se ponovno pojavile droge kojih neko vrijeme nije bilo.
Lako dostupno?

- U posljednje vrijeme kad ih tretiramo, dosta ih je pozitivno na tzv. dizalicu, odnosno speed, i na amfetamine. Očito u gradu ima opet nešto što im je vrlo dostupno - zaključuje dr. Kribl.

Europsko izvješće o drogama za 2019. godinu, Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama, navodi da postoje naznake o tome da se stanje u vezi sa zlouporabom droga pogoršalo u zemljama istočne Europe u kojima je pokrivenost odgovarajućim uslugama prevencije u prošlosti bila dobra. Istodobno, potrebe sve starije i često sve ugroženije skupine dugoročnih konzumenata opioida i dalje se povećavaju.To potvrđuju smrtni slučajevi zbog predoziranja, pri čemu je prosječna dob žrtava trenutačno 39 godina, kao i visoka stopa prevalencije fizičkih i psihičkih zdravstvenih problema u toj skupini. Nadalje, u proteklih je pet godina zamijećen ukupni porast broja smrtnih slučajeva povezanih s drogama, pri čemu su povećanja zabilježena u svim dobnim skupinama iznad 30 godina. Pokazatelji povezani s ponudom upućuju na to da se opseg prijetnje povećava. Količina zaplijenjenog heroina povećala se, a stopa čistoće droge i dalje je relativno visoka, dok je cijena relativno niska, što upućuje na visoku razinu dostupnosti u mnogim dijelovima Europe. Nedavno su u nekim zemljama EU-a otkriveni i laboratoriji za obradu heroina, što je razlog za zabrinutost. U istom izvješću navodi se i da su zemlje zapadnog Balkana izvor biljnog kanabisa te, u novije vrijeme, ulja kanabisa. Isto tako stimulativne droge u EU-u bile su povezane s velikim brojem hitnih prijema, a slučajevi koji uključuju amfetamine bili su najčešći na sjeveru i istoku Europe, dok je kokain stimulativna droga koja je prevladavala u južnim i zapadnim zemljama.
Sandra Lacić
Slučajevi koji uključuju amfetamine bili su 2019. godine najčešći na sjeveru i istoku Europe
BEZ DETERDŽENTA
Nakon pogibije mladih u Osijeku na društvenim mrežama je kolala tvrdnja da su neki od njih pili deterdžent za posuđe, no policija to demantira. "PU osječko-baranjske ne raspolaže službenim podacima o konzumiranju deterdženta za pranje posuđa od strane smrtno stradalih osoba u prometnoj nesreći. Također, policija nije zaprimila ranije dojave o pijenju deterdženata od strane mladih osoba, niti je dostupan podatak da su u proteklom razdoblju osobe s takvim simptomima zaprimljene u Hitnu ili KBC Osijek".
Možda ste propustili...