Osijek
MINISTAR ALADROVIĆ NA REGIONALNOJ KONFERENCIJI O TRŽIŠTU RADA

U ovoj godini osigurana dodatna milijarda kuna za poticanje zapošljavanja
Objavljeno 18. siječnja, 2020.

Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku jučer je bio domaćin prve Regionalne konferencije o tržištu rada Slavonije, Baranje i Srijema na kojoj su predstavljene novosti u mjerama aktivne politike zapošljavanja, ukidanja kvotnog sustava za zapošljavanje stranaca i radu Europskog socijalnog fonda.

Konferenciju na kojoj su izlagali ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar, pomoćnica ministra rada i socijalne skrbi Marija Knežević Kajari, državni tajnik u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Dragan Jelić te državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić otvorio je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

Ministar je istaknuo kako posljednjih godina u Hrvatskoj bilježimo stalni porast zaposlenosti uz istodoban pad nezaposlenosti. Dodao je kako je dostignuta rekordno niska nezaposlenost koja je na kraju trećeg tromjesečja 2019. godine iznosila 5,3 posto, što je za 0,6 posto ispod europskog prosjeka. Prema Aladrovićevim riječima, posrijedi je istinski znatno smanjenje nezaposlenosti u kratkom razdoblju, što je oslikao podatkom iz ne tako davne 2016. kada je nezaposlenost u Hrvatskoj bila gotovo udvostručena. Ministar kaže kako su ovi trendovi primjetljivi ne samo na razini cijele Hrvatske nego i u slavonskim županijama. S druge strane, stopa zaposlenosti je u trećem tromjesečju 2019. premašila 67,5 posto.

- Naravno da ti rezultati nisu slučajni. Hrvatska vlada svjesna je važnosti održivog rada i poticanja zapošljavanja za što je u protekle tri godine izdvojila više od 6,5 milijardi kuna kroz programe zapošljavanja i mjere aktivne politike zapošljavanja s posebnim naglaskom na mlade. Kada govorimo o 2020., osigurana je dodatna milijarda kuna upravo za te programe kako bi se pozitivni rezultati nastavili. U te mjere od 2016. do danas uključeno je 130 tisuća nezaposlenih osoba, a za to su isplaćene više od četiri milijarde kuna. Tu ne govorimo o utrošenom novcu, nego o uloženom novcu, jer sve što smo učinili kada je riječ o poticanju zapošljavanja ima pozitivan učinak na gospodarstvo. Od ukupnih Vladinih mjera glede zapošljavanja, u slavonskim je županijama iskorišteno 22 posto, a na prvom mjestu je Osječko-baranjska županija sa 114 milijuna kuna. Ovdje želim naglasiti kako je cilj hrvatske Vlade zapošljavanje usmjeriti iz privremenog u javnom sektoru u trajno u privatnom sektoru te specijaliziranim mjerama potaknuti samozapošljavanje, dodatno obrazovanje te očuvanje radnih mjesta. Mjere aktivnog zapošljavanja neprekidno se prilagođavaju trendovima nezaposlenosti i potrebama tržišta rada - istaknuo je ministar Aladrović.

Prvi čovjek Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar rekao je da je u protekle tri godine njegov zavod bio glavni pokretački alat na tržištu rada ističući da je na području pet slavonskih županija - Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske - uloženo 846 milijuna kuna, a kroz sustav je prošlo 30 tisuća osoba. Osim mjera aktivne politike zapošljavanja, HZZO provodi i dodatne programe kroz korištenje novca iz Europskog socijalnog fonda.

Konferencija je održana u velikoj dvorani Fakulteta agrobiotehničkih znanosti, a njoj su nazočili i visoki predstavnici pet slavonskih županija, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore i HAMAG BICRO-a, rektor osječkog Sveučilišta te predstavnici akademske zajednice.
D.Celing
Cilj hrvatske Vlade je zapošljavanje usmjeriti iz privremenog u javnom sektoru u trajno u privatnom sektoru
Najčitanije iz rubrike