Regija
UPRAVA ŠUMA PODRUŽNICA VINKOVCI

Lani dobar urod žira, otkupljeno 700 tona
Objavljeno 18. siječnja, 2020.
U Županji je napravljena sortirnica i hladnjača za žir, kapaciteta 250 tona, gdje će se žir moći čuvati za sljedeću godinu
ŽUPANJA - Uprava šuma Podružnica Vinkovci i u prošloj je godini nastavila uspješan trend poslovanja. Upravitelj Damir Dekanić ističe da je velikim trudom svih zaposlenih (trenutačno ih je 813) u 2019. postignut odličan rezultat, ostvarena dobit značajno je premašila planiranu, što pripisuje dobroj organizaciji i racionalnom gospodarenju, a službeni iznos dobiti bit će objavljen ovih dana. Svi planovi su, zadovoljno naglašava, u potpunosti izvršeni i sve ugovorne obveze prema kupcima uredno ispunjene.

Šumski doprinos

Dekanić ističe značajno povećanje investicija i povećanje broja zaposlenih kao i znatna sredstva doznačena lokalnoj samoupravi kroz šumski doprinos. Riječ je o redovitom doprinosu koji Hrvatske šume uplaćuju općinama i gradovima na čijem su području šume koje eksploatiraju kao naknadu za vrijednost prodaje drveta na panju. U 2019. godini isplaćeno je više od 14 milijuna kuna, najviše gradu Otoku i Općini Nijemci. Sredstva šumskoga doprinosa uplaćuju se na poseban račun lokalne jedinice na čijem je području obavljena sječa šume i koriste se isključivo za financiranje izgradnje komunalne infrastrukture.


Jedna od bitnih stvari odrađenih u prošloj godini jest i stavljanje u funkciju velikog broja objekata u vlasništvu Hrvatskih šuma koji se već duže vrijeme nisu koristili.


- Ono što nas je u 2019. godini posebno obradovalo konačno je, nakon pet godina, dobar urod žira. Ukupno je otkupljeno gotovo 700 tona žira hrasta lužnjaka kojim su se naplodile sastojine u obnovi - ističe upravitelj. Za usluge skupljanja žira hrasta lužnjaka Hrvatske šume lani su plaćale 9 kuna bruto za kilogram fizičkim osobama i 7,20 kuna za kilogram + PDV pravnim osobama.
Lipovac i Strošinci

Kako bi u budućnosti mogli lakše prebroditi razdoblja lošeg uroda žira, koja se redovito pojavljuju, u Upravi šuma Vinkovci na području Šumarije Županja napravljena je sortirnica i hladnjača za čuvanje žira, kapaciteta 250 tona. Ondje bi se u godini dobrog uroda skupio žir i sačuvao za sljedeću godinu. Treba napomenuti da su šume Spačvanskog bazena uglavnom starijih dobnih razreda i u razdoblju od 10 do 15 godina mnoge će trebati obnovu.


- Da se u našoj upravi itekako vodi računa o obnovama sastojina svjedoči i brojka od oko 400.000 sadnica koje bi trebale biti posađene prije početka vegetacije na području Lipovca i Strošinaca. Uz radove njege pomlatka i mladika na oko 2000 hektara, dolazimo do brojke od preko 40 milijuna kuna uloženih u radove obnove, njege i zaštite sastojina u 2019. godini - zaključuje Dekanić.
Iako je sezona grijanja još u punom jeku, brojni se građani već raspituju za kupnju ogrjeva za sljedeću sezonu i počinju obilaziti lokalne šumarije kako bi provjerili kada će i po kojoj cijeni moći osigurati drva. Dinamika i količine koje će Uprava šuma Vinkovci plasirati na tržište ovise o planovima proizvodnje i zainteresirani će građani u šumarijama moći dobiti precizne informacije.


Marija Lešić Omerović
ZA OBNOVU ŠUME SPREMNO 400.000 SADNICA
OGRJEV SKUPLJI ZA ČETIRI POSTO
Upravitelj Damir Dekanić naglašava da su potrebe stanovništva za ogrjevom apsolutni prioritet i da u 2020. ne bi trebalo biti nikakvih problema s opskrbom. Godišnje potrebne količine kreću se između 115.000 i 120.000 kubika, a planirane su i u 2020. "Ove godine se cjenik HŠ-a nakon dugog niza godina promijenio i u kategoriji ogrjeva i u prosjeku će biti skuplji za oko 4 posto", najavljuje. Metarski ogrjev u šumariji lani je bio oko 210 kuna, ovisno o vrsti, u samoizradi 120 (ovisno o vrsti i klasi), a višemetarski na šumskoj cesti 250 kuna.
Možda ste propustili...

POVJERENSTVO ZA SUZBIJANJE OVISNOSTI VPŽ-A

Novi je predsjednik Siniša Brlas

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana