Regija
RADNICI NA SANIRANJU KVAROVA IMAJU SVOJ CJENIK

Radnik Vinkovačkog vodovoda snimljen kako traži mito
Objavljeno 17. siječnja, 2020.
VVK: Želimo reći kako je ovo prvi slučaj za koji imamo konkretan dokaz
VINKOVCI - Namjeravajući raskrinkati minikorupciju u koju je ne svojom voljom bio uvučen, Stanislav Miličević iz Retkovaca, zaposlenik obližnje govedarske farme, zamalo je od žrtve postao optuženik za uzimanje mita.
On je svoju priču ispričao u emisiji Provjereno.


Nakon što su radnici Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije, gradske tvrtke koja izgrađuje vodovodne i odvodne sustave, distribuira vodu, brine se o kvaliteti vode i uklanja kvarove na vodovodnoj i kanalizacijskoj mreži, sanirali kvar na puknutoj vodovodnoj cijevi, jedan je djelatnik ponudio Miličeviću varijantu plaćanja troškova uklanjanja kvara koja bi bila za njega povoljnija, a radnik bi u svoj džep stavio novac ne mareći što tako oštećuje tvrtku u kojoj radi. Radnik je ispao naivan i nije primijetio da cijeli razgovor Miličević potajice snima jer je i prije čuo kako neki terenski radnici VVK-a traže od korisnika novac za usluge za koje su plaćeni od svoje tvrtke.


Ponudio je Miličeviću neka mu da tisuću kuna umjesto da plati račun koji je iznosio nešto manje od tri tisuće kuna i "riješeno je sve – dobro meni, dobro tebi." Također mu je ponudio da uz nadoknadu, naravno, sat na vodomjeru podesi na nulu te napomenuo kako on ne radi sam već je u sve to uključeno više osoba i "svatko bi svoj dio, sve ti je to jasno."


Snimku razgovora Miličević je pokazao poslovođi.


- Nije mogao vjerovati što vidi i čuje. Pravnik je isto tako predložio da je sve na meni, bilo što da pokrenem, privatnu tužbu protiv njega, bilo kakav proces i on će odmah dobiti otkaz. Jako sam razočaran u državu i cijeli sustav koji dopušta da se događaju ovakve stvari. Da bi apsurd bio veći, kada sam snimkom razotkrio što djealatnici VVK-a rade, ta ista dobro organizirana ekipa koja je od mene pokušala iznuditi novac okrenula je priču na svoju stranu i mene prijavila policiji da sam ja htio iznuditi od njih novac, odnosno da sam primio tisuću kuna – priča Miličević.


Za komentar smo zamolili direktora VVK-a Ivana Rimca, a odgovor koji smo dobili potpisuje savjetnica za medije Ksenija Subotić.


- Želimo istaknuti kako je ovo prvi ovakav slučaj za koji imamo konkretan dokaz da se dogodio. Da bi se takvi slučajevi izbjegli u budućnosti, unutar tvrtke pojačane su interne kontrole, te će, ako se utvrdi nečija odgovornost, protiv njih biti poduzete odgovarajuće mjere. To je nedopustivo i takve stvari se ne smiju događati te će se svaki ovakav slučaj, uključujući i ovaj o kojemu se trenutačno radi, biti najstrože kažnjen. Također, ovim putem želimo izvijestiti javnost i naše korisnike da smo pokrenuli uvođenje sustava daljinskog očitavanja vodomjera koji će u velikoj mjeri spriječiti ovakve situacije na terenu.
Ovim putem VVK se ispričava onima kojima je počinjena šteta te poziva građane da prijave ovakve ili slične slučajeve ako imaju dokaze o počinjenju kaznenog djela, jer takvi slučajevi nanose štetu ugledu tvrtke u kojoj većina radnika svoj posao obavlja savjesno i pošteno, navode u VVK-u.


Miroslav Flego
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike