Regija
VELEUČILIŠTE IZRADILO APLIKACIJU

Studenti će ljudsko tijelo upoznati preko virtualne stvarnosti
Objavljeno 18. siječnja, 2020.
Vukovarsko će Veleučilište prvo u Hrvatskoj omogućiti studentima nadogradnju znanja uz pomoć VR naočala

VUKOVAR - Prateći suvremene metode i trendove edukacija, vukovarsko Veleučilište "Lavoslav Ružička" odlučilo se na izradu aplikacije i nabavu opreme za virtualnu stvarnost za potrebe studijskih programa fizioterapije i preventivne fizioterapije.Naziv aplikacije je "Virtual Reality project by University of Lavoslav Ružička in Vukovar" i njezina je prezentacija već dostupna na YouTube kanalu. Dekan Željko Sudarić rekao nam je kako su s osječkom tvrtkom Culex potpisali ugovor za izradu aplikacije.

- Prva smo visokoobrazovna institucija u Hrvatskoj, a vjerujem i regiji, koja je izradila aplikaciju virtualne stvarnosti za potrebe izvođenja nastave kako bismo dodatno povećali kvalitetu edukacije i predavača i studenata. Opremili smo kabinet suvremenom aplikacijom koja će našim studentima pomoći pri upoznavanju s ljudskim tijelom putem virtualne stvarnosti, s tim da će aplikacija ubrzo biti dostupna i za potrebe izvođenja nastave na preostala dva studija - naveo je Sudarić, pojašnjavajući kako je to odlična podloga za novi iskorak u bliskoj budućnosti, otvaranje studijskog programa informatike.



Pojašnjavajući konkretnu ulogu aplikacije, istaknuo je kako ona omogućuje prikaz ljudskog tijela i animacije različitih pokreta. Njome će upravljati nastavnik unutar virtualne stvarnosti dok će studenti, koristeći VR naočale, aktivno sudjelovati u predavanju, no moći će i samostalno upravljati aplikacijom, istraživati ljudsko tijelo i različite animacije kako bi proširili svoje znanje.

- Zahvaljujući toj aplikaciji, studenti će pred sobom imati ljudsko tijelo te ako, primjerice, žele vidjeti neki mišić, točno će "uklanjanjem kože" utvrditi kako izgleda. Istodobno će im se pokazati naziv mišića na engleskom, latinskom i hrvatskom jeziku. Zasad smo kupili 10 kompleta za studente te dodatni za nastavnike, a ukupna vrijednost oba projekta je oko 435 tisuća kuna - istaknuo je dekan.



Aplikacijom za upoznavanje ljudskoga tijela putem virtualne stvarnosti omogućen je prikaz kostura, mišićnog sustava, vezivnog tkiva, krvožilnog sustava, živčanog, limfnog, probavnog, dišnog i urogenitalnog sustava. Animacija sadrži radnje kao što su sjedenje, hodanje, trčanje, čučanj, ali i druge, ovisno o potrebi. Sudarić je istaknuo kako su, svjesni da se mladi ljudi sve više koriste virtualom, htjeli povećati i kvalitetu nastave i potražnju za studijskim programima. Upravno je vijeće novi projekt jednoglasno odobrilo i podržalo, a inovaciju je Veleučilište platilo vlastitim sredstvima, želeći studentima i nastavnicima pružiti visok radni standard.

Sljedeći će tjedan početi edukacija nastavnika, pa dekan kaže kako bi već u idućem semestru, od 1. ožujka, počela uporaba aplikacije u nastavi. Koristit će ga u sastavu studentskog poduzetničkog inkubatora i omogućiti studentima upoznavanje s projektom.

- Radimo na tome da studij informatike krene što prije i zaista smo angažirani na tom planu. Zahvalni smo Financijskoj agenciji koja je prepoznala naše namjere i nakon potpisanoga sporazuma donirali su nam 200 tisuća kuna za informatičku opremu, s tim da oni imaju planove za otvaranje razvojnog centra u Vukovaru, u kojem će upošljavati stručnjake iz područja informatike - rekao je Sudarić.

Kako planiraju na Veleučilištu, budući studij iz područja informatike imat će više smjerova.
Dragana Korpoš

POKRENUT ĆE I STUDIJ PRIMALJSTVA
Ponuda studijskih programa na vukovarskom će Veleučilištu biti proširena i studijem primaljstva. Kako je rekao Sudarić, očekuju potpisivanje sporazuma s Hrvatskom komorom primalja te bi u suradnji s vukovarskom bolnicom pokrenuli novi radni projekt koji bi u kratko vrijeme rezultirao pokretanjem studija primaljstva, kakvog u Hrvatskoj imaju Rijeka i Split. Time će Vukovar privući još više studenata.
Možda ste propustili...

BARANJSKA BICIKLIJADA

U subotu starta 8. Deer & Bike

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

Najčitanije iz rubrike