Regija
PP BELI MANASTIR

Pri vrhu uspješnih: 77 posto kaznenih djela uspjeli riješiti
Objavljeno 18. siječnja, 2020.
Većina statističkih pokazatelja u pozitivnom je trendu; tek neznatno više remećenja javnog reda
BELI MANASTIR - Generalno gledajući, stanje sigurnosti na području pod našom ingerencijom tijekom protekle godine možemo nazvati zadovoljavajućim i stabilnim. Na svu sreću, nismo evidentirali teža kaznena djela s elementima nasilja, ubojstva, razbojništva i slična. Svi statistički pokazatelji su nam u pozitivnom trendu, osim malih oscilacija u javnom redu i miru, kaže Ivica Tkalec, načelnik PP Beli Manastir, dodajući kako je remećenja javnog reda i mira, u odnosu prema 2018. godini, desetak posto više.

Dodaje kako ovaj neznatni porast nije zabrinjavajući, to više što nije zabilježeno ni jedno narušavanje javnog reda i mira u većem obujmu. Kako ističe Krešimir Matanović, pomoćnik načelnika PP Beli Manastir za krim policiju, prošle su godine evidentirana 403 kaznena djela, što je na pretprošlogodišnjoj razini.

- Od ukupnog broja evidentiranih kaznenih djela, njih 92 su ostala nerazriješena, što znači da je 77 posto kaznenih djela razriješeno - priča Matanović, nastavljajući kako se najveći broj kaznenih djela odnosi na kaznena djela protiv imovine, što uključuje krađe, teške krađe, oštećenja tuđe stvari i slično. Podsjeća na uspješno razriješena kaznena djela koja su počinili maloljetnici, te dodaje da maloljetnički kriminalitet stagnira. I Romeo Molnar, pomoćnik načelnika PP Beli Manastir za policiju, naglašava kako je opća sigurnost na zadovoljavajućoj razini, unatoč blagom porastu remećenja javnog reda i mira.

- Uz sve navedeno, moram istaknuti kako tijekom prošle godine nije zabilježen ni jedan međunacionalni incident, što je za multietničko područje kakvo je Baranja itekako značajno - podvlači Molnar. Što se prometa tiče, ističe Žarko Jurak, policijski službenik za sigurnost i prevenciju cestovnog prometa PP Beli Manastir, tijekom 2019. godine u Baranji je evidentirano 219 prometnih nesreća, jedna više nego 2018. godine, u kojima su život izgubile četiri osobe. Godinu dana ranije baranjske su ceste odnijele šest života.

- Najveći broj prometnih nesreća dogodio se zbog neprilagođene i nepropisne brzine kretanja vozila (57), nepropisne vožnje unatrag (30), nepropisnog kretanja kolnikom (24), nepoštovanja prednosti prolaska (26), nepropisnog skretanja (15) i nepropisnog uključivanja u promet (18). Prometne nesreće su se, u nešto manjem broju, događale i zbog nepropisnog pretjecanja, vožnje na nedovoljnoj udaljenosti, neočekivane pojave opasnosti na cesti, neosiguranog tereta na vozilu, nepropisnog mimoilaženja i ostalih razloga - kaže Jurak, dodajući kako su pješaci sudjelovali u pet prometnih nesreća, biciklisti u 10, mopedisti u osam, a u pet prometnih nesreća sudjelovali su vozači traktora. Važno je napomenuti kako je PP Beli Manastir inicijator rješavanja brojnih prometnih problema u cijeloj Baranji. Kako tvrdi Tkalec, PP Beli Manastir, kao i cijela PU osječko-baranjska, već dugo odskaču po broju razriješenih kaznenih djela i pri samom su vrhu.

Dodaje kako će njihova daljnja postupanja biti usklađena sa strateškom procjenom i analizom rizika, a nastojat će, s aspekta krim policije, što više se posvetiti razrješavanju kaznenih djela koja nisu prijavljena, koja utvrđuju svojim radom i postupanjima po ostalim korupcijskim rizicima kako bi zaštitili prihode države.

Ivica Getto
Iako je Baranja multietnička sredina, već duže vremena nisu zabilježeni nikakvi međunacionalni incidenti
Manjak djelatnika
Načelnik PP Beli Manastir Ivica Tkalec naglašava kako će, unatoč nešto manjem broju djelatnika, nastojati obavljati svoju zadaću, ponajprije voditi brigu o sigurnosti stanovnika Baranje. Ističe i dobru suradnju s ustanovama, institucijama, jedinicama lokalne samouprave...
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike