Magazin
TJEDNI OSVRT

Milanović neće moći pomoći SDP-u
Objavljeno 18. siječnja, 2020.

Prvi put nakon četiri godine došlo je do preokreta u rejtingu stranaka. Naime, SDP je nakon predsjedničke pobjede Zorana Milanovića prema anketama izbio na prvo mjesto i tako HDZ-u preuzeo dugogodišnje mjesto na tronu. Zapravo na valu Milanovićeve pobjedne raste i povjerenje birača u SDP. Ili, slobodno bismo mogli reći, kako glasi i jedna od Colonijinih poznatih pjesama, “Svijet voli pobjednike”. Ali to bi moglo biti kratkog daha jer anketni preokret isključiva je Milanovićeva zasluga, a nikako SDP-ova, i bez obzira na eventualno nezadovoljstvo građana aktualnom garniturom na vlasti.

Jednostavno, Milanović s Pantovčaka, kao nestranački predsjednik svih hrvatskih građana, više neće moći dizati rejting SDP-u, a koji, osim slučajnih uspjeha, još uvijek ne nudi nikakva nova rješenja, što god o tome mislio šef te stranke - Davor Bernardić. Dakle, kako objasniti trijumf SDP-a, stranke koja se donedavno doslovno raspadala, da bi se preko noći preobrazila u neformalnog pobjednika? Komu ili čemu sve SDP-ovci trebaju zahvaliti na takvom uspjehu? Je li Bernardić ovime do daljnjeg zacementirao svoju poziciju u stranci? Kako će Milanovićev izbor za predsjednika utjecati na parlamentarne izbore? Pitanja su to koja se ovih dana sve češće postavljaju, ali konkretnih je odgovora premalo, uz to za SDP i samoga Bernardića ne baš obećavajućih.

Uglavnom nakon inauguracije, 18. veljače, Bernardić, opet tražeći svoje mjesto, ostaje sam na čelu stranke u kojoj se još uvijek ne nazire kraj razmiricama i unutarstranačkim trzavicama, dok se najmanje radi na programima ili bilo kakvim rješenjima za predstojeće parlamentarne izbore. Stoga su možda i u pravu HDZ-ovci koji anketni preokret vide kao refleksiju predsjedničkih izbora i da će “nakon tjedan do dva uslijediti vraćanje u normalu, pa će HDZ ponovno biti najjači”.

Ipak, većina je SDP-ovaca optimistična kao i sam Bernardić, koji je u izbornoj noći gotovo ukrao show pobjedniku svojim nepotrebno dugim govorom. On je interpretirao rezultate izbora kao želju i spremnost naroda za promjenu. Tim se govorom predsjednik SDP-a odlučio hrvatskoj javnosti predstaviti kao ozbiljan vođa oporbe koji je spreman u budućnosti preuzeti premijersku funkciju. No najveći problem koji pri tome imaju je činjenica da, za razliku od Milanovića, mali broj birača doista vjeruje kako Bernardić može biti uspješan predsjednik Vlade i kako se ozbiljno može suprotstaviti Andreju Plenkoviću. Uz to na glasu je i teza, pa čak i u dijelu SDP-a, da bi Bernardić na premijerskom mjestu bio - samo dobar vic!

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike