Sport
EUROPSKO VATERPOLSKO PRVENSTVO

"Barakude" morali dva puta dobivati Crnogorce
Objavljeno 16. siječnja, 2020.
Hrvatski vaterpolisti u posljednjoj četvrtini ispustili pet pogodaka prednosti, ali ipak osigurali izravno četvrtfinale

Hrvatska vaterpolska reprezentacija pobijedila je u drugom kolu skupine A Europskog prvenstva u Budimpešti Crnu Goru s 11:10 nakon što je gotovo ispustila dobivenu utakmicu. Naime, "Barakude" su u posljednju četvrtinu ušle s ogromnih pet pogodaka prednosti (10:5), ali su dopustili Crnogorcima izjednačenje pa su pobjedu morali "čupati" u neizvjesnoj završnici. Na kraju su ipak upisali nove bodove te tako osigurali prvo mjesto skupine i izravan plasman u četvrtfinale.


Kao i protiv Njemačke u prvom kolu, ponovno su hrvatski vaterpolisti sporije ušli u utakmicu. Napadu je ponovno trebalo vremena da proradi, a nisu nam pomogle ni dvije situacije s igračem više. Tako su Crnogorci držali početnu prednost pogotkom Brguljana, dok su nas tek dobre reakcije u obrani držale da ne odemo u veći rezultatski zaostatak. Trebalo je čekati više od šest minuta da se konačno zatrese i crnogorska mreža, konačno je post prekinuo Bušlje udarcem s distance, nakon čega je završnica u potpunosti pripala Barakudama. Dva puta nas je greda spašavala, Bukić je prvo spretno ukrao jednu loptu, a potom u napadu realizirao igrača više za naše prvo vodstvo 2:1. Druga četvrtina protekla je u znaku naših, uz čak pet obrana Bijača, koji ju je i otvorio obranjenim šutem. Potom je Bukić iskoristio još jednog igrača više za 3:1 u 10. minuti, nakon čega su Crnogorci imali čak dvojicu igrača više u istom napadu, nakon isključenja Macana i Lončara, pa Pješivcu nije bilo teško smanjiti zaostatak svoje reprezentacije. No, naši vaterpolisti nisu dopustili suparnicima nadu u povratak. Joković je realizirao igrača više, razbranio se Bijač, dok su Garcia iz kontrapada i Vrlić nakon lijepog proigravanja Jokovića zabijali za lijepi 6:2 u 14. minuti. Obranio je potom Bijač i peterac Ivoviću, a na polovicu susreta otišli smo s vodstvom od tri razlike (6:3).


U prve četiri minute treće četvrtine nije bilo pogodaka, a onda se otvorilo. Lončar iz kontre te Benić "bombom" pod gredu podigli su hrvatsku prednost na ogromnih "plus pet" (8:3), a s tom se prednošću i ušlo u posljednjih osam minuta utakmice (10:5). Tada kao da su naši vaterpolisti pomislili da je utakmica gotova, uslijedio je potpuni napadački zastoj, dok je Crnogorcima s druge strane sve ulazilo. Nanizali su čak pet pogodaka u pet i pol minuta (10:10), imali čak i napad za vodstvo, kojeg je srećom Bijač spriječio isplivavanjem. Konačno je Garcia 1:12 minuta prije kraja zabio za 11:10, Bijač je potom obranio s igračem manje te su "Barakude" ipak uspjele sačuvati pobjedu koja im donosi više odmora.
U posljednjem, 3. kolu skupine A Hrvatska će u subotu (16 sati) igrati protiv Slovačke. N


Goran Roguljić
Crna Gora*10

Hrvatska*11

BUDIMPEŠTA - Duna Arena. Gledatelja: 1000. Suci: Sergej Naumov (Rusija) i Raffaele Colombo (Italija).

CRNA GORA: Lazović (4 obrane), Brguljan 2, Radović, Petković 2, Čučković, Obradović 2, Vidović 2, Đurđić, Ivović, Spaić, Drašković 1 (1), Pješivac 1, Tešanović.

HRVATSKA: Bijač (13 obrana), Macan, Fatović, Lončar 1, Joković 1, Bukić 3, Vukičević, Bušlje 1, Miloš, Vrlić 2, Benić 1, Garcia 2, Marcelić.

PETERCI: Crna Gora 1-2, Hrvatska -

IGRAČ VIŠE: Crna Gora 4-9, Hrvatska 5-11

REZULTAT PO ČETVRTINAMA: 1:2, 2:4, 2:4, 5:1
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike