Regija
OTVORENA NOVA ORDINACIJA U BELOM MANASTIRU

Za fizikalne usluge više
ne moraju ići u Bizovac
Objavljeno 16. siječnja, 2020.
BELI MANASTIR

Premda je dio ordinacija počeo s radom u prosincu prošle godine, jučer je i službeno otvorena zgrada za fizikalnu medicinu s rehabilitacijom i specijalističkim ordinacijama (internom, kardiološkom i psihijatrijskom) belomanastirskog Doma zdravlja.

Brutopovršina građevine iznosi 473,78 četvornih metara.

- Baranji je posebno bila potrebna ordinacija fizikalne medicine i rehabilitacije, budući da ova usluga u Baranji nije bila moguća. Uz ovu ordinaciju otvorene su još interna, kardiološka i ambulanta za psihijatriju. U opremanje ovog objekta uloženo je desetak milijuna kuna. Dio je uložila Osječko-baranjska županija, dio Dom zdravlja, dok je ostatak iz EU fondova i nešto od resornog Ministarstva, istaknuo je župan osječko-baranjski Ivan Anušić. Podsjetio je kako završava ciklus opremanja, renoviranja i ulaganja u primarnu zdravstvenu zaštitu svih domova zdravlja u Osječko-baranjskoj županiji, tijekom kojeg je u nabavu nove dijagnostičke i ostale opreme uloženo 20-ak milijuna kuna. Novim medicinskim uslugama koje pruža Dom zdravlja zadovoljan je i gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob.

- Nema sumnje da sve skupa mnogo znači stanovnicima Belog Manastira i Baranje u cijelosti. Dovoljno je reći da su do sada na terapije vezane uz fizikalnu medicinu i rehabilitaciju morali odlaziti u 50-ak kilometara udaljen Bizovac, što je često znalo predstavljati veliki problem - rekao je Rob, zahvaljujući ravnatelju belomanastirskog Doma zdravlja, dr. Žarku Zeliću, na pokrenutoj inicijativi te županu Anušiću koji je inicijativu i potrebe prepoznao. Podsjetio je na odličnu suradnju s Osječko-baranjskom županijom i brojne investicije na području Belog Manastira, te dodao kako se najnovije ordinacije mogu uvrstiti u skupinu onih sa zapadnoeuropskim standardima. Potvrdio je to i dr. Zelić, ponavljajući kako je cijela priča išla u smjeru podizanja zdravstvene zaštite na višu razinu i olakšavanja koritenja usluga Baranjcima i Belomanastircima, posebice onima treće životne dobi.

- Napravili smo prostor za internu medicinu, kardiologiju i psihijatriju, koji od 15. srpnja prošle godine ima ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje. U njemu rade tri kardiologa, jedan internist i tri psihijatra koji imaju ugovore o djelu te naši zaposlenici. Izuzetno smo zadovoljni, premda će pravi rezultati biti vidljivi nakon nekoliko mjeseci rada - istaknuo je dr. Zelić, dodavši kako je 2. prosinca počeo s radom Odjel za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, gdje je zaposlena jedna matična djelatnica te dvoje liječnika s ugovorom. Naglasio je kako će u idućem razdoblju činiti maksimalne napore u cilju neprestane edukacije mladih liječnika, jer dosezi u medicini idu mnogo brže nego u nekim drugim područjima. Pohvalio se ortodontskom ordinacijom i oftalmološkim kabinetom Doma zdravlja, za koje je ustvrdio da takvih nadaleko nema.

Podvukao je kako nema većih problema s brojem liječnika te kako će nastojati zadržati mlade, domaće stručnjake.

Ivica Getto
Ideja je rođena prije četiri godine
Cijela priča oko gradnje i opremanja zgrade za fizikalnu medicinu s rehabilitacijom i specijalističkim ordinacijama belomanastirskog Doma zdravlja počela je prije otprilike četiri godine. Početak realizacije uslijedio je nakon što je Upravno vijeće Doma zdravlja Beli Manastir donijelo odluku o gradnji, a ‘’blagoslovila’’ ju Skupština Osječko-baranjske županije.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike