Mozaik
ROCK’N’ROLL HALL OF FAME

Whitney, Depeche Mode, T.Rex...
Objavljeno 17. siječnja, 2020.
Pjevačica Whitney Houston, britanska novovalna skupina Depeche Mode i američki reper Notorious B.I.G., odabrani su ove godine za ulazak u panteon rock-glazbe, Kuću slavnih u Clevelandu. Hall of Fame objavila je pobjednike imenovanja za svečanost koja će se održati 2. svibnja u Clevelandu: The Doobie Brothers, Depeche Mode, Nine Inch Nails, The Notorious B.I.G., T. Rex te Whitney Houston, jedan od vodećih glasova R‘n‘B‘ posljednjih trideset godina.

Houston, koja je umrla u dobi od 48 godina utopivši se u kadi predozirana kokainom, dobit će svoje mjesto u panteonu rock-glazbe osam godina nakon smrti. Drugačijeg stila, skupina Depeche Mode također je nezaobilazna posljednjih 40 godina. Oni nastavljaju snimati i nastupati diljem svijeta. Njujorčanin Notorious B.I.G. jedan je od najvećih američki repera, iako mu je karijera bila kratka. Ubijen je 1997., u Los Angelesu, kada je imao samo 24 godine. Izdao je samo dva albuma, drugi nekoliko tjedana prije smrti, ali njegove brojne izvedbe postale su klasici.

Rock and Roll dvorana slavnih dugo je u svoje okrilje primala i druge glazbene vrste osim rocka, posebice rap, čiji su bojni predstavnici već umrli. Dvorana Rock and Roll of Fame otvorena je 1995., u Clevelandu, gradu koji nije izabran zbog rock-korijena, nego zato što su lokalne vlasti ponudile financirati dio gradnje objekta. Kandidati se biraju glasovima žirija u kojem je više od 1000 umjetnika i povjesničara glazbe. Da bi neki izvođač uopće mogao biti nominiran za inauguraciju u Rock‘n‘Roll Hall Of Fame potrebno je da ima prvi singl objavljen prije 25 godina. Tako su ove godine u mogućnosti za nominaciju bili i Oasis, Weezer, Aaliyah, Daft Punk, Elliott Smith, Sleater-Kinney, te Wilco, ali nažalost nisu dobili priliku da budu uvršteni u ovu cijenjenu glazbenu instituciju. H/T.K.
BROJNI FANOVI OGORČENI ZBOG IZBORA
Podsjećamo, u listopadu 2019. objavljene su nominacije za Rock’n’Roll Hall of Fame, kad su (uz spomenute odabrane izvođače) po prvi put ikada nominirani izvođači Soundgarden, Mötorhead, Dave Matthews Band, Thin Lizzy, Pat Benatar, MC5, Kraftwerk, Rufus s Chakom Khan, Todd Rundgren te Judas Priest, koji su već bili nominirani prethodnih godina, ali nikada nisu primljeni. Fanovi neuvrštenih izvođača 2020. - posebice Soundgardena i Mötorheada - vrlo su ogorčeni, što se može vidjeti po brojnim komentarima na društvenim mrežama.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA LIJEVOJ OBALI DRAVE ODRŽAN 17. URBAN FEST

#samoosijek: Dvije večeri
svirki osječkih izvođača

2

U KULTURNOM CENTRU OSIJEK

Otvorene su prijave za ŠPICA radionicu Filmske RUNDE!

3

MLADI AKUSTIK TRIO EKVILIBRIOS

Odsvirali glazbeni vremeplov hitova