Sport
KREĆE BITKA ZA BEČ - NA TERENU I NA TRIBINAMA

Červar: Varaju se oni koji misle da će nam protiv Austrije biti lako
Objavljeno 15. siječnja, 2020.

Graz je još u utorak ostao u retrovizoru hrvatskim rukometašima. Stigli su u Beč gdje ih u četvrtak (18.15) očekuje prvi susret drugoga kruga Europskog prvenstva. Suparnik je Austrija, jedan od triju domaćina. Zasad su kao i mi stopostotni.

Svladali su domaćini redom Češku (32:29), Ukrajinu (34:30) i Sjevernu Makedoniju (32:28). No čvrsto stoje na zemlji. I pred njima su još četiri utakmice. Prva u nizu protiv suparnika kojeg još nikada nisu dobili. Jednom su poraženi od Hrvatske i u bečkom Stadthalleu. Bilo je to na Europskom prvenstvu 2010. godine kada je našu reprezentaciju također vodio Lino Červar.

- Varaju se oni koji misle da će biti lako. Oni su jedna respektabilna reprezentacija, moramo biti mentalno jaki da im se možemo suprotstaviti. Moramo spriječiti njihovu tranziciju koja je vrlo dobra kod njih - izjavio je Červar koji je u početcima svoje trenerske karijere radio i u Austriji.

Tri je godine naime od 1991. do 1994. trenirao austrijsku momčad ASKO iz Klagenfurta.

- Vjerujem da smo iz posljednje utakmice sa Srbijom izvukli pouke. U prvoj utakmici u Beču odmah idemo na glavu, ali neće to biti dovoljno. Treba u svakoj preostaloj utakmici ići na glavu. Već nas u subotu čeka Njemačka pa i one sljedeće utakmice. Mi moramo voditi igru, mi ne smijemo dopustiti da oni nama nametnu igru - rekao je Červar.

Glavna zvijezda Austrije je Duvnjakov klupski kolega iz Kiela Nykola Bilyk, koji im je i prvi strijelac reprezentacije. Na desnom vanjskom je Janko Božović, znamo ga iz SEHA lige jer je igrao za Meškov i Metalurg. Inače, rođen je u Baru, majka Stanka ipak je poznatija s prezimenom Mugoša, koja je u Austriju došla igrati za tada veliki Hypo. Tranziciju rade preko odličnih krila Roberta Webera i Raula Santosa, još jednoga internacionalca, rođenog u Dominikanskoj Republici. Član je Leipziga, pa svlačionicu trenutno dijeli s Markom Mamićem, a donedavno suigrač mu je bio Domagoj Duvnjak u Kielu. Nade polažu i u vratare Thomasa Eichbergera i Thomasa Bauera, koji brani u Portu. Izbornik im je također nama dobro poznat lik, koji ima "pozadinu" s hrvatskim rukometašima. Nekadašnji slovenski rukometaš Aleš Pajovič, nama je ostao zapamćen po nenamjernom ozljeđivanju svoga kasnijeg suigrača u Ciudad Realu Petra Metličića u polufinalu EP-a u Sloveniji 2004. godine. Kada tome dodate i punu dvoranu, jasno je da će Austrija biti nezgodan suparnik. No bit će i brojni naši navijači pa će se bitka voditi na terenu, ali i na tribinama.

- Oni će sigurno imati brojniju podršku od najmanje 8000 navijača. Ne znam koliko će biti naših navijača, ali s njima smo puno jači. Zasad zaslužuju sve komplimente i vjerujem kako ćemo i u Beču imati lijepu podršku - zaključio je Červar.

Inače, ulaznice za utakmicu s Austrijom, ali i subotnji program kada Hrvatska igra protiv Njemačke već su rasprodane. Vjerujemo kako će biti mjesta za sve.

Krešimir Lacković
RASPORED DRUGOG KRUGA
16. siječnja: 16 sati: Španjolska - Češka; 18.15: HRVATSKA - AUSTRIJA; 20.30: Bjelorusija - Njemačka;



18. SIJEČNJA: 16 sati: Bjelorusija - Češka; 18.15: Španjolska - Austrija; 20.30: HRVATSKA - NJEMAČKA;



20. siječnja: 16 sati: HRVATSKA - ČEŠKA; 18.15: Bjelorusija - Španjolska; 20.30: Austrija - Njemačka



22. siječnja: 16 sati: HRVATSKA - ŠPANJOLSKA; 18.15: Bjelorusija - Austrija; 20.30: Češka - Njemačka.
DOSADAŠNJI SUSRETI
EP Austrija 2010. drugi krug: Hrvatska - Austrija 26:23

SP Katar 2015. prvi krug: Hrvatska - Austrija 32:30
Možda ste propustili...

SUSJEDI SE GADNO POSVAĐALI, VIDJET ĆE SE I NA SUDU

Krstanović: Ponaša se kao budala; Komak: Tužit ću ga

OSJEČANI U ZAVRŠNICI SPAŠAVAJU SEZONU

Zekić i momčad traže zajedništvo i podršku

Najčitanije iz rubrike