Osijek
PAUŠALNI POREZ

Od apartmanskih kreveta 363.000 kn
Objavljeno 15. siječnja, 2020.

Vezani članci

NALAZ DRŽAVNOG UREDA ZA REVIZIJU

Gradski rashodi 85,5 milijuna kuna

Iznos prikupljenog predujma poreza na dohodak od iznajmljivanja stanova, soba i postelja tijekom 2019. godine, a koji pripada Gradu Osijeku, ostvaren je u iznosu od 384.826,79 kuna. Izvijestili su o tome na naš upit iz gradskih službi. Godinu dana ranije taj je iznos bio 363 tisuće kuna, a u 2017. godini 292 tisuće kuna, što je potvrda kako broj turističkih kreveta u Osijeku raste.

A upravo u siječnju prošle godine, u skladu sa zakonskim izmjenana, prema kojima jedinice lokalne samouprave samostalno određuju visinu paušala, vijećnici Gradskog vijeća donijeli su odluku da cijena paušalnog poreza po krevetu, a to se odnosi na privatne iznajmljivače - fizičke osobe, ostaje ista, odnosno na razini 300 kuna po krevetu. Prihvaćena je pak korekcija, pa je paušal od 210 kuna koji je do tada vrijedio samo za Josipovac spušten na 150 kuna, koliki je bio i ostao u svim ostalim osječkim prigradskim naseljima.

No kako je ovo vrsta poreza koja se tretira kao porez na dohodak, plaća se prema mjestu prebivališta. Što znači da Osječanin, vlasnik apartmana na jadranskoj obali ili u, primjerice, Baranji u kojima nudi sobe/ležajeve za iznajmljivanje ovaj porez ne plaća gradu ili općini u kojoj je stan, odnosno krevet, nego mjestu u kojemu ima prijavljeno prebivalište - dakle Gradu Osijeku. U našem je gradu, prema raspoloživim podatcima, oko 1700 kreveta. Polovica je od tog broja kreveta kod vlasnika koji nisu obveznici ovog paušala (hoteli, hosteli...), a od preostale su polovice, prema nekim računicama, dvije trećine kreveti koji su "razasuti" izvan Osijek, pretežito po jadranskoj obali. Bilo kako bilo, riječ je o poreznom prihodu koji Grad Osijek troši za opće namjene. D. Kuštro
Najčitanije iz rubrike