Osijek
NALAZ DRŽAVNOG UREDA ZA REVIZIJU

Gradski rashodi 85,5 milijuna kuna
Objavljeno 16. siječnja, 2020.
Izdatak za reprezentaciju je u 2018. godini iznosio nepunih 520 tisuća kuna

Vezani članci

PAUŠALNI POREZ

Od apartmanskih kreveta 363.000 kn

Na posljednjoj prošlogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća pred vijećnicima se našlo i izvješće o obavljenoj financijskoj reviziji Grada Osijeka za 2018. od strane Državnog ureda za reviziju. Grad je, naravno, dobio bezuvjetno mišljenje o financijskim izvještajima. Dakle, bez primjedbi, što nije ništa novo jer gradske financije posljednjih godina djeluju besprijekorno, uostalom tu su i nacionalne nagrade za transparentnost proračuna, ali i vrlo povoljni uvjeti prilikom kreditnog zaduživanja. Grad Osijek prepoznat je na financijskom tržištu kao ozbiljan partner.


No ovaj materijal je i zgodno štivo za raščlambu gradskih rashoda, nisu ipak baš uvijek u toj količini javno dostupni podatci kako i koliko se troši iz gradskog proračuna.


Primjerice, u 2018. materijalni rashodi ostvareni su u iznosu od 85,5 milijuna kuna - vrijednosno značajniji odnose se na rashode za tekuće i investicijsko održavanje, 28 milijuna, komunalne usluge (11,6 mil. kn), a primjerice tu je i 7,5 milijuna za čišćenje javnih površina uključujući i nathodnike. Trošak električne energije bio je u iznosu od 8,9 milijuna, a izdatak reprezentacije je u toj godini iznosio nepunih 520 tisuća.


Financijski rashodi su u svoti od 6,7 milijuna kuna - njih s 1,7 milijuna čine kamate po kreditnim zaduženjima i zajmovima. Gradska blagajna izdašno je, s 47 milijuna kuna, pomagala trgovačka društva u svome (su)vlasništvu. Najviše, 21 milijun, dano je društvu za gradski prijevoz putnika te tri milijuna kuna manje društvu za održavanje športskih objekata i terena. Grad Osijek je svojim trgovačkim društvima pomogao i kroz stavku kapitalne pomoći, primjerice ukupno 19,5 milijuna kuna dano je za otplatu njihovih kredita iz prethodnih godina.


Iz svoga proračuna Grad je pomogao i rad osječkog ogranka HAZU-a (100.000 kuna), potom se s 1,4 milijuna uključio u izgradnju i opremanje Centra za autizam, a s 300.000 kuna sufinancirao je nabavu dizala za osobe s invaliditetom u KBC-u.


Grad Osijek je i socijalno osjetljiv te je 2018. iznosom od nepuna četiri milijuna kuna podmirio troškove stanovanja socijalno ugroženih osoba (najamnine, ogrjev, komunalna naknada, jednokratne pomoći, pokloni djeci za božićne blagdane...), za osiguranje toplog obroka u osnovnim školama izdvojena su tri milijuna kuna, za stipendije učenicima i studentima 417 tisuća kuna... ukupno je u stavci naknade građanima i kućanstvima izdvojeno 14,6 milijuna kuna.


Nadalje, ukupno su 83 milijuna kuna gradskog novca raspoređena u investicije - rekonstrukciju Stare pekare u novi edukativni i informativni centar te revitalizaciju Trga Vatroslava Lisinskog (četiri milijuna kuna); energetsku obnovu triju škola (9,8 mil. kn); izgradnju dječjeg vrtića u Višnjevcu (3,8 mil. kn); rekonstrukciju osnovnih škola, izgradnju sportske dvorane, rekonstrukciju i izgradnju prometnica, biciklističkih staza...
Naposljetku, u proračunskom ciklusu prije tri godine Grad Osijek izdvojio je i 23,4 milijuna kuna za otplatu glavnica svoga kratkoročnog te dugoročnih kredita iz prijašnjih godina.
Dario Kuštro
Možda ste propustili...

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

KREATIVNA RIZNICA: 520 VOLONTERA U 10 GODINA

Volonterski im je perfekt odredio poslovni prezent

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

Najčitanije iz rubrike