Regija
NAŠIČKI PETAŠI IZRADILI MALI RJEČNIK NAŠIČKOG KRAJA

Merak je uživati uz pajdaše iz kraja, brlje ima na lageru
Objavljeno 15. siječnja, 2020.

NAŠICE - Ovdje se dernek slavi uz aldomaš, bilo u avliji na ariji, ili u birtiji, gdje kelner na trpezu donese punu tacnu domaćih likera ili neke brlje, koje ima i više nego dovoljno na lageru.Onda lole šakom i kapom nude pare i kusur ostavljaju kao bakšiš kelneru, jer merak je uživati uz pajdaše i bećare iz našičkog kraja. Okolica Našica naseljena je ljudima iz raznih krajeva Lijepe Naše i inozemstva, i upravo su tako nastale ove riječi koje hrvatski standardni jezik ne poznaje, a koje se uvelike koriste u našičkoj okolici. Nastavnica hrvatskog jezika u Osnovnoj školi kralja Tomislava Vesna Kovačević-Tomić, stoga je prvi put zajedno s petašima krenula u izradu Malog rječnika našičkog kraja. Učenici su više od mjesec dana zapisivali riječi koje koriste kod kuće, a angažirali su se i njihovi roditelji, rođaci i ostali poznanici. Cilj izrade ovoga rječnika bio je pokazati razliku između standardnog i razgovornog jezika, a uz iskazanu želju njezine kolegice, nastavnice Branke Turza, u projektu su sudjelovali svi petaši ove škole. Djeca su nove riječi zapisivala na papirima, no tim se odlučio rječnik izraditi u digitalnom obliku kako bi svima bio što pristupačniji.



- Da je to u tiskanom obliku, vjerojatno se djeca ne bi toliko angažirala, jer oni vole digitalnu tehnologiju - naglasila je nastavnica. Važan cilj je i kontinuirano nadopunjavanje ovog rječnika novim riječima, a najviše se od sumještana u tome angažirao Zdenko Majer, čiji je otac napisao knjigu "Iz mog šora", u kojoj postoji jedan sličan rječnik, no ipak manji. Kako bi rječnik u pravom smislu riječi to i bio, nada se profesorica da će se poraditi i na naglascima kako bi svi riječi pravilno izgovarali.

- Sličan projekt nekada je provodio profesor Stjepan Sekereš, koji je obilazio sela i zapisivao riječi koje se ne koriste u standardnom jeziku, a budući da mi u školi imamo mnogo seoske djece i obitelji doseljenih iz raznih krajeva, odlučili smo napraviti isto - rekla je nastavnica hrvatskog jezika.

Ona je vrlo aktivna i u drugim školskim projektima, pa je tako izradila digitalnu slikovnicu grada Našica i slikovnicu za djecu s poteškoćama u čitanju, a osim toga ima i svoju web-stranicu s raznim igricama za djecu od petog do osmog razreda. I.Ćosić

Vesna Kovačević-Tomić

nastavnica hrvatskog jezika

Cilj izrade ovog rječnika bio je pokazati razliku između standardnog i razgovornog jezika, a s razlogom je on u digitalnom obliku, jer želimo da ga djeca i sumještani nadopunjavaju
Možda ste propustili...

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

SKUPŠTINA UDVDR-A DONJI MIHOLJAC

Članstvo udruge raste, no nema mlađih članova

Najčitanije iz rubrike