Osijek
LOMOVA MANJE, ALI NE I POZIVA NA 194

Zima i magla pogubni za plućne i srčane bolesnike
Objavljeno 15. siječnja, 2020.
Trauma s manje pacijenata, ali Hitna pomoć ima do 30 posto više intervencija

Nije samo Traumatologija u osječkom Kliničkom bolničkom centru ovoga ponedjeljka imala pune ruke posla nakon lomova zbog padova na zaleđenim površinama. Naime, i Zavod za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije zabilježio je čak do 30 posto više intervencija nego inače.

- Najviše smo imali intervencija oko pet ujutro kad su brojni građani krenuli na posao i to ne kao vozači, nego kao pješaci. Bilo je dosta pokliznuća, nagnječenja i lomova, a situacija se već jučer, kad su te intervencije u pitanju, promijenila, no zabilježili smo brojne poteškoće kod plućnih i srčanih bolesnika - pojasnila je dr. med. Sunčica Prašnički, voditeljica Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije.

Najgore navečer
Naime, hladno i vlažno vrijeme djeluje na plućne bolesnike i intenzivira im tegobe. Štoviše, dr. Prašnički kaže da im katkad ne pomažu čak ni inhalatori (pumpice, nap.a.), i to posebice u vrijeme jače magle, primjerice tijekom večernjih sati. Takvo vrijeme nipošto ne pogoduje ni kardiovaskularnim bolesnicima koji su se djelatnicima Zavoda jučer žalili na bolove u prsištu.

- Za hladnijeg vremena srčani bolesnici koji su imali srčane epizode osjete tegobe i katkad dolazi i do novog srčanog incidenta. Ovo vrijeme nije pogodno za navedene kategorije bolesnika - ocjenjuje dr. Prašnički, naglašavajući da jučer (utorak, nap.a.), površine na ulicama nisu bile toliko zaleđene kao dan ranije.

Zamijetili su to i u Kliničkom bolničkom centru Osijek gdje od dr. Đusike Špigla doznajemo da je do podneva bilo oko 20 pregleda, za razliku od prethodnoga dana kad ih je bilo, podsjetimo, čak 50-ak. Štoviše, do podneva kad smo telefonski razgovarali s dr. Špiglom, ni jedan pacijent nije primljen na operativni zahvat, nego su se rješavali na tzv. konzervativni način.

- Uglavnom su zabilježeni prijelomi nožnih i ručnih zglobova, no na operacijsko liječenje nitko od njih nije primljen, za razliku od prethodnoga dana - rekao nam je dr. Špigl.

Korisni savjeti
Ipak, valja naglasiti da se vrijeme u sljedećem razdoblju neće bitnije promijeniti. Naime, prema vremenskim prognozama jutarnje se temperature neće dizati do ništice. Početkom vikenda jutarnje će temperature iznositi -4 Celzijeva stupnja, a u ponedjeljak će biti čak i -6, kad bi i dnevna temperatura trebala biti na nuli. Uz to, maglovita jutra neće biti rijetkost, stoga valja biti na oprezu. Dodajmo tome da se, bar što se vremenskih prognoza tiče, ne očekuju padaline u skorije vrijeme, no to ne znači da ne treba biti na oprezu.

Upozoravaju na to i liječnici, pa tako dr. Špigl apelira i nadalje na oprez prilikom hoda na pločnicima. Slične savjete daje i Zavod za hitnu medicinsku pomoć Osječko-baranjske županije, a dr. Prašnički ističe:

- Savjetujem svim građanima da prate vremensku prognozu te da se prikladno odijevaju, ali i da biraju prikladnu obuću kako ne bi došlo do proklizavanja. To se posebice odnosi na starije osobe koje su nesigurnije na nogama i čije povrede teže zarastaju nego kod mlađih osoba. Svakako valja biti na oprezu i također, iako nismo zabilježili intervencije radi prometnih nesreća, smatram da bi se i vozači trebali pridržavati prometnih pravila kako se na cestama ne bi dogodile nepredviđene situacije - kaže dr. Prašnički.

Apel stiže i iz osječkog Unikoma čiji su djelatnici u noći između ponedjeljka i utorka posuli dodatnih oko četiri tone soli u okviru obveznog programa, odnosno dosolili su površine iz prve kategorije programa.

- Sad možemo sa zadovoljstvom ustvrditi da su sve površine pokrivene solju u okviru našega programa. Kako nije bilo padalina i sol nije isprana, nije bilo potrebe stavljati dodatno sol i u utorak ujutro, unatoč tome što su temperature bile ispod ništice - naglašava voditelj komunikacija Unikoma Vjeran Marijašević.

Inače, u nekim dijelovima grada zamijećeno je i da su građani sami solili, odnosno dosoljavali površine ispred objekata gdje žive ili rade. Sve to, pa i činjenica da su ceste donekle sigurne, ne treba opustiti ni pješake ni vozače. Naposljetku, valja podsjetiti i na upute o izbjegavanju vožnje biciklom, unatoč tome što je to mnogim Osječanima omiljeno ili jedino prijevozno sredstvo. Valja pričekati više temperature kad neće biti opasnosti od tzv. crnoga leda - onog nedovoljno uočljivoga, ali izrazito opasnoga.

Marija Mihelić
8

tona soli utrošili su djelatnici Unikoma u proteklih 48 sati na pločnicima u okviru redovitog održavanja
UZIMAJTE VITAMINE
Ni građani koji ne pripadaju kategorijama plućnih ili srčanih bolesnika, odnosno oni koji nisu u poodmakloj dobi, trebali bi imati na umu da je siječanj vrijeme viroza i prehlada. Tako, kao što se kroničnim bolesnicima savjetuje redovito uzimanje propisane terapije, za sve građane valja uputa o svakodnevnom konzumiranju vitamina, odnosno voća i povrća. Uz to, liječnici savjetuju uzimanje toplih napitaka, ponajprije čajeva, ali i tekućine u obliku juhe i sl.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

2

POSLJEDICE NEVREMENA U OSIJEKU

Vjetar odlomio stablo, koje
je završilo na automobilima

3

VEĆ DUGO ZATVORENA

Raspisan poziv za saniranje krovišta knjižnice na Jugu