Osijek
PROMJENE U KALENDARU ISPITA DRŽAVNE MATURE

Ravnatelji poručuju da će se prilagoditi situaciji
Objavljeno 15. siječnja, 2020.
Psihijatrica Dodig-Ćurković smatra da je situacija prestresna za maturante

Kako je i najavljeno, nakon završetka najdugotrajnijeg štrajka prosvjetara u modernoj hrvatskoj povijesti, došlo je do izmjene kalendara provedbe ispita državne mature te će maturanti ispitivanju pristupiti u novim, izmijenjenim terminima. Naime, Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo je krajem prošloga tjedna suglasnost Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja na prijedlog izmjena Kalendara polaganja ispita državne mature školske godine 2019./2020. Ovakav je razvoj situacije omogućio prethodno promijenjen Pravilnik o polaganju državne mature, kojim se dopušta polaganje dijela ispita i prije kraja školske godine.

Ispiti subotom
Najveće su se promjene dogodile s terminom eseja iz Hrvatskog jezika, o čemu se i spekuliralo još za vrijeme štrajka, pa će tako maturanti, umjesto 19. lipnja, na testiranje već u svibnju, i to u subotu, 16. Druga je velika promjena da će učenici završnih razreda, za koje će velikim dijelom nastava završiti 29. svibnja, imati tjedan dana predaha do novih ispita jer je izmijenjenim kalendarom njihovo provođenje planirano od 8. do 29. lipnja ove godine. Promjene je doživio i Engleski jezik, koji će se umjesto 23. lipnja pisati u petak, 26. lipnja, a termin Matematike (obje razine) ostaje kao prije i provodit će se 29. lipnja, a upravo će Matematika biti posljednji ispit državne mature. Datum održavanja promijenili su i brojni izborni predmeti, a prvi su na rasporedu, nakon eseja iz Hrvatskog jezika, Kemija i Sociologija, 8. lipnja. Jedan od najpopularnijih ispita već je godinama i Biologija, kojoj će maturanti pristupiti 12. lipnja, a jednako će popularnu Fiziku pisati 17. lipnja. Dan poslije, 18. lipnja, polaže se Politika i gospodarstvo, a izmijenjen je i termin Geografije, koja je na rasporedu 19. lipnja.

Hoće li navedene izmjene otežati provođenje nastave i kako će sve utjecati na učenike pitali smo nekolicinu ravnatelja osječkih srednjih škola, koji su s nama podijelili svoja razmišljanja. Ravnateljica Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića Osijek, Vlasta Opačak, kaže kako ne očekuje veće probleme u vezi s najavljenim promjenama jer prije planirana provedba nadoknade ne kolidira s novim vremenikom ispita državne mature. "Smatram da organizacijski ne bi trebalo biti nikakvih problema jer navedene nam subote, kada bi se trebali pisati ispiti iz Hrvatskog jezika, nisu radne, ali i da jesu, prilagodili bismo se. Nama čak one dijelom i odgovaraju jer se subotom prekidaju radovi na energetskoj obnovi škole te će učenici imati zajamčen mir", ističe Opačak.

Sličnog su stava i u Ekonomskoj i upravnoj školi Osijek, čija nam ravnateljica, Lidija Žaper, napominje kako će se prilagoditi novonastaloj situaciji, ali da također ne vide potrebu za pomicanjem prije utvrđenih datuma za polaganje državne mature. "Ne znam zašto je odabrana subota za polaganje ispita, ali ako se nadoknade također odrađuju subotom, valjda su nadležni smatrali da će time olakšati pristupnicima, ali i ostalim učenicima te osoblju škole. Što se maturanata tiče, vjerujem da su svjesni da na vrijeme treba početi s pripremama i da će vrlo odgovorno pristupiti svemu", zaključila je Žaper i podsjetila na još jednu zanimljivu koincidenciju kad je u pitanju subotnji ispit državne mature, i to onaj lipanjski. "Dana 13. lipnja se u Tvrđi, gdje se nalazi naša škola, slavi Sv. Antun, zbog čega se očekuje veći broj ljudi, ali kao i godinama unatrag, prilagodit ćemo se i tome", dodala je Žaper.

Neželjeni stres
Promjene u kalendaru provedbe državne mature zacijelo će maturantima donijeti još malo neželjenog stresa, čime je vrlo dobro upoznata i ugledna osječka psihijatrica, pročelnica Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju, izv. prof. prim. dr. sc. Katarina Dodig-Ćurković, koja je istaknula kako je ova školska godina posebno teška glede toga. "Ovo je prestresno, djeca odrađuju ispite državne mature, pripremaju se za njih istovremeno završavajući srednjoškolsko školovanje, zbog čega smatram da bi bilo bolje vratiti prijamne ispite na fakultete. Također, zbog štrajka i nadoknada smatram upitnim i kolika će biti razina znanja maturanata ove generacije, što je odgovornost cijelog sustava! Za mnogu je djecu, ako pratimo njihov emocionalni razvoj, ovo osobito stresno jer ih ograničava u onome što žele postići, posebno zbog toga što nisu svi odlikaši", ističe psihijatrica.
Ema Nenadić
MATURALNE VEČERI DVA DANA PRIJE ESEJA
Pomicanje esejskog djela ispita iz Hrvatskog jezika na svibanj mnogim će maturantima pomrsiti račune oko priprema za važnu večer u njihovu životu, onu maturalnu. Naime, velik je dio aranžmana i prostora za organizaciju maturalne večeri dogovoren i uplaćen mjesecima unaprijed, ponegdje čak u rujnu. U razgovoru s nekoliko osječkih ravnatelja doznali smo da ipak ne očekuju veće poteškoće jer vjeruju u dobru organizaciju i odgovornost svojih učenika. Ravnateljica Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića Osijek, Vlasta Opačak, kaže kako će razrednici razgovarati s maturantima i dogovoriti eventualno pomicanje maturalne večeri zakazane dva dana prije eseja iz Hrvatskog jezika. “Što god oni odluče, mi ćemo podržati”, kaže Opačak. Sličnog su stava i u Ekonomskoj školi, čija će maturalna večer za sve razrede također biti u četvrtak prije eseja iz Hrvatskog jezika.
Katarina Dodig-Ćurković

              psihijatrica

Zbog štrajka i nadoknada smatram upitnim i kolika će biti razina znanja maturanata ove generacije, što je odgovornost cijelog sustava!
Najčitanije iz rubrike